Τι μπορεί να σημαίνει το παζάρι στο Πεδίο του Άρεως;

Θέλετε το παζάρι στο Πεδίο του Άρεως;

Είναι βολικό λένε αρκετοί. Πας μια βόλτα σε ένα ωραίο πράσινο μέρος και επ’ ευκαιρία ψωνίζεις κάποια μικροεργαλεία ή κάλτσες ή μία ζώνη, ακόμα και ίσως τρως λουκουμάδες. Τι κακό έχει αυτό;

Έχει; Υποθέτω πως όχι. Ανεξάρτητα από τα γούστα του καθενός είναι καλύτερο να ψωνίζεις περπατώντας στο Πάρκο παρά σε έναν δρόμο με ανύπαρκτο πεζοδρόμιο, που δεν μπορείς να περπατήσεις κρατώντας από το χέρι το παιδί σου ή μιλώντας πλάι-πλάι με τον/την φίλη σου.

Όταν η πόλη γίνεται αβίωτη γιατί να μην προτιμάς το πάρκο σαν μια καλύτερη έκδοση της πόλης;
Χμμ, αντί η πόλη να γίνεται πιο ανθρώπινη την αφήνουμε στην πορεία της και μεταφέρουμε τις δραστηριότητές της στο Πάρκο.
Έχουν εγκατασταθεί περίπου 200 μαγαζάκια, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει χώρος να περπατήσουμε. Αυτοκίνητα και φορτηγάκια να πηγαινοέρχονται αλλά όχι όπως και στην πόλη. Φράκτες ανεγείρονται αλλά όχι σαν της σε νέας γραμμής του μετρό. Ακούγονται θόρυβοι, μεγάλη ηχορύπανση και φωτορύπανση αλλά η πόλη είναι χειρότερη.
Οι άλλοι άνθρωποι; Αυτοί που θέλουν να βιώνουν μια περιοχή μη-πόλη; Αυτοί που θέλουν την απόλαυση χωρίς κατανάλωση; Όπως έχουν αυτοί εχουμε και εμεις δικαιώματα. Δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος για ρομαντικούς…. Να προσαρμοστούν!
Άλλωστε έχουν τους υπόλοιπους 6 μήνες τον χρόνο το πάρκο δικό τους. Βέβαια όχι εντελώς, αλλά ας μην τα θέλουν όλα δικά τους.
Εξάλλου στο παζάρι με λίγα χρήματα τα παιδιά μας διασκεδάζουν (αυτοκινητάκια, χοροπηδάδικα, φτηνά δωράκια κλπ) και μένουν και καθαρά. Ενώ αν ξαπλώνουν στο χορτάρι ή παίζουν με τα χώματα, λερώνονται. Άσε που μπορεί να κάνουν και κακές παρέες. Με τα παιχνίδια στο πανηγύρι και τα βιντεοπαιχνίδια στο σπίτι απασχολούνται και δεν μας ενοχλούν. Δεν είναι λίγο…
Τελικά το πάρκο-πόλη μπορεί να είναι μια αρκετά ακριβής αντανάκλαση του εαυτού μας. Και ίσως η πόλη είναι αυτή που μας αξίζει…