Συνάντηση με την ανεξάρτητη βουλευτή Αγγελική Αδαμοπούλου για το Πεδίο του Άρεως

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου που εξεδωσε μετά την συνάντησή μας:

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ

 Αθήνα 7 Δεκεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου: Συνάντηση με μέλη του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ»

Χθες συναντήθηκα με μέλη του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως». Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ενδελεχώς για την υφιστάμενη κατάσταση του ενδιαιτήματος του πάρκου.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους του Συλλόγου έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως των αποφάσεων: α. 818/35619/13.5.2020 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την οποία εγκρίθηκε η Διαχειριστική Μελέτη για την προστασία και ανάδειξη του πάρκου «Πεδίον του Άρεως» κατά τη χρονική περίοδο 2020-2030, και β. 838/36515/18.5.2020 βάσει της οποίας ανακλήθηκε προηγούμενη απόφαση με την οποία κρίθηκαν κατεδαφιστέες ορισμένες κατασκευές μέσα στο Πεδίον του Άρεως. Με την αίτηση στο ΣτΕ ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η ακύρωση της εξαίρεσης από τη Διαχειριστική Μελέτη του κτιρίου «Άλσος» και του χώρου πέριξ αυτού καθόσον συνιστούν ζωτικό χώρο του πάρκου, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι η κατασκευή περίφραξης στον προαύλιο χώρο του διατηρητέου κτιρίου Green Park αναιρεί την κοινοχρησία του, απομειώνει τον ελεύθερο χώρο και αποτελεί βίαια παρέμβαση στο δασικό του οικοσύστημα από το οποίο εξαρτάται η επιβίωσή του.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις αλλοιώνουν περαιτέρω το ιστορικά διαμορφωμένο τοπίο του Πεδίου του Άρεως, χαρακτηριστικό ενδιαίτημα υπερτοπικής εμβέλειας και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή επί σειρά πολλών δεκαετιών. Είναι δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της απομόνωσης λόγω της πανδημίας του Covid 19, οι πολίτες ένιωσαν την ανάγκη να επανανοηματοδοτήσουν με την παρουσία τους την αξία του Πεδίου του Άρεως το οποίο επί σειρά δεκαετιών έχει αποτελέσει καταφύγιο αναψυχής και οξυγόνου. Τοιουτοτρόπως αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ο νευραλγικός του ρόλος και η συμβολή του στην ευζωία των πολιτών καθώς χιλιάδες περίοικοι το επισκέπτονταν και συνεχίζουν να το πράττουν καθημερινά ως κατεξοχήν χώρο άθλησης και αναψυχής.

Συμφωνήσαμε ότι το Πεδίον του Άρεως αξίζει μία διαφορετική μεταχείριση εκ μέρους της Πολιτείας ώστε με έμπρακτο τρόπο να αναδειχθεί σε πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με λειτουργία φυσικού και πνευματικού πνεύμονα του άστεως, το οποίο ως Κοινό Αγαθό ελεύθερης πρόσβασης ενδυναμώνει καθοριστικά την κοινωνική ψυχολογία των πολιτών, κόντρα στη λογική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης που επιχειρεί η Περιφέρεια με σκοπό την εξυπηρέτηση των κάθε λογής επιχειρηματικών συμφερόντων.