Επισκεπτόμαστε τη δομή φιλοξενίας εξαρτημένων από τα ναρκωτικά στην Αχαρνών

Πριν δύο μερες επισκεφθήκαμε σαν Σύλλογος «Επιμένουμε πεδίο του Άρεως» την δομή φιλοξενίας εξαρτημένων που δημιούργησε και διαχειρίζεται ο ΟΚΑΝΑ στην οδό Σουρμελή λίγο κάτω από την Αχαρνών. Προσφέραμε κιβώτια με σνακ σαν μια προσφορά και μια χειρονομία εκτίμησης για την σημαντική δουλειά που γίνεται σε αυτούς τους χώρους.

Η δομή στεγάζεται σε ένα εξαώροφο κτίριο που κάθε όροφος φιλοξενεί εξαρτημένα άτομα ανάλογα με την φάση εξάρτησης ή αποτοξίνωσης που βρίσκονται Επίσης φιλοξενεί κατά περίπτωση και άστεγους.

Πριν ακόμη μπούμε μας έκανε εντύπωση  η καθαριότητα και η διατήρηση σε πολύ καλή κατάσταση των χώρων εκτός του κτιρίου. Σίγουρα αυτό βοηθάει να σβήσουν κακές μνήμες από αντίστοιχες δομές σε προηγούμενα χρόνια.

Μας υποδέχθηκε το στέλεχος του ΟΚΑΝΑ Λίτσα Λαγάκου και η πολύ ευγενική και δυναμική διαχειρίστρια της δομής Ευγενία Σταθακοπούλου, η οποία μας ξενάγησε μαζί με συνεργάτες της στους χώρους της δομής.

Ηταν χώροι πεντακάθαροι, ευχάριστοι όπου μερικές δεκάδες άτομα ήταν εκεί σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον και κυρίως σε ένα περιβάλλον που ενδιαφερόταν για αυτούς. Μια από τις πιο σημαντικές ανάγκες για ανθρώπους που πέρασαν ή περνάνε από την κόλαση των ναρκωτικών και της αστεγίας.

Εκ δεξιών, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας Γιώργος Διαμαντής, η υπεύθυνη της δομής Ευγενία Σταθακοπούλου και μια συνεργάτιδά της

Η δομή λειτουργεί όλο το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο. Μπορεί να φιλοξενήσει, όταν βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη, μέχρι 300 άτομα στην διάρκεια της ημέρας ενώ μπορεί να λειτουργήσει σαν υπνωτήριο για περίπου 90.

Απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες χρήστες. Εχει υποδομή ακόμη και να φιλοξενήσει μητέρα χρήστρια με το παιδί της. Ενας αριθμός από τους «επισκέπτες» είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Επίσης υποστηρίζει και μη χρήστες άστεγους όταν υπάρχει ανάγκη..

Η δομή προσφέρει παραμονή, διανυκτέρευση, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, διασύνδεση με νοσοκομεία και διοίκηση, δημιουργική απασχόληση, ατομική υγιεινή (μπορεί κάποιος να πάει απλά να πλυθεί και να πλύνει τα ρούχα του), παροχή ρουχισμού και μικρογεύματα. Επίσης προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της πόλης μας.

Καμιά οικογένεια, κανένας χώρος δεν είναι απρόσβλητος από τα ναρκωτικά και γενικότερα τις εξαρτήσεις και όταν βλέπουμε έναν χρήστη καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι στην θέση τους θα μπορούσε να είναι κάποιος/α που αγαπάμε.

Όπως μας είπε η κυρία Σταθακοπούλου η δομή προσπαθεί να έχει σχέση με φορείς και επαγγελματίες της περιοχής. Χρειάζεται υπηρεσίες από ξυλουργούς, τζαμάδες και ελαιοχρωματιστές. Οποιος επαγγελματίας ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί τους στο  τηλ. 2108237498 & 2108238676 ή στο email daycenter_athens@okana.gr .

Επίσης η δομή χρειάζεται ρούχα, κυρίως ανδρικά. Όποιος/α έχει δυνατότητα να προσφέρει, ας επικοινωνήσει στα ίδια τηλέφωνα/email.

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι λαμβάνοντες τις υπηρεσίες μας είπαν ότι και μόνο μια επίσκεψη εκεί τους είναι πολύ σημαντική.

Όταν φύγαμε από τον χώρο ομολογήσαμε ότι είμαστε χαρούμενοι για αυτά που είδαμε. Μας δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι έχουν γίνει βήματα μπροστα στην μάχη κατά των ναρκωτικών αλλά και για την φροντίδα των ανθρώπων που ακόμα βρίσκονται εκεί και πολλοί δίνουν την μάχη να ξεφύγουν. Επίσης νιώσαμε σεβασμό για τους ανθρώπους που εργάζονται στην δομή και κάθε μέρα δίνουν ένα κομμάτι από την ψυχή τους για να φροντίσουν σωματικά και ψυχολογικά ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια να σταθούν στα πόδια τους.

Ο δρόμος της μάχης ενάντια στα ναρκωτικα είναι μακρύς, αλλα κάθε βήμα που γίνεται για την φροντίδα και την υποστήριξη των εξαρτημένων είναι πολύ σημαντικά.