Τι είδε και τι δεν είδε το Πάρκο μας το 2022

ΤΙ ΕΙΔΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ το 2022;

Ιανουάριος 

 • Για μια ακόμη φορά απολαύσαμε, μικροί και μεγάλοι, πολύ χιόνι στο Πάρκο


Φεβρουάριος 

 • Εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτησή μας ακύρωσης της Διαχειριστικής Μελέτης για το Πεδίο του Άρεως που συνέταξε η Περιφέρεια Αττικής με βασικό στόχο την νομιμοποίηση εκ των υστέρων των αυθαιρεσιών που είχαν πραγματοποιηθεί από επιχειρηματίες στο Πάρκο, αποκόβοντας τμήματά του για αμιγή ιδιωτική εκμετάλλευση.
  Παρέμβαση υπέρ της Διαχειριστικής μελέτης έκανε η Περιφέρεια Αττικής, ο μισθωτής του ΑΛΣΟΥΣ “Ηλίας Μαροσούλης Ι.Κ.Ε.” και ο Σύλλογος “Αθηνά”.
  Η απόφαση αναμένεται.

 • Ο Περιφερειάρχης εγκρίνει την κατασκευή «Μνημείου Ελληνισμού και Φιλελληνισμού» στο Πεδίον του Άρεως που θα αποτελούταν από ένα μπρούτζινο άγαλμα της «Ελευθερίας», ύψους 4 μέτρων, πάνω σε μαρμάρινη στήλη ύψους 5 μέτρων, καταλαμβάνοντας έκταση 150μ2 και κόστους 400.000 ευρώ!
  Οι πολλαπλές αντιδράσεις τον ανάγκασαν να το αποσύρει

Μάρτιος 

 • Για σχεδόν ενάμιση μήνα το Πάρκο διασχίζεται από άκρη σε άκρη από ένα παζάρι που αναιρεί σε μεγάλο βαθμό την λειτουργικότητά του σαν χώρος φύσης και ηρεμίας.


Απρίλιος

Στις 10 Απριλίου διεξάγεται ο 5ος ΑΓΩΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ «Στις Γειτονιές της Αθήνας» με μεγάλη επιτυχία παρά τα εμπόδια από το «Παζάρι»


Μάϊος

 • Πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά η έκθεση της Στέγης των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αν και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι ευπρόσδεκτες στο Πάρκο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η έκταση της επεμβατικότητάς τους, ιδιαίτερα όταν έχουν παρατεταμένη διάρκεια.
  Το Πάρκο οφείλει πριν από όλα να είναι ελεύθερος χώρος φύσης και ηρεμίας. Η έκθεση πάντως έφερε πολύ νέο κόσμο στο Πεδίο του Αρεως

 

Ιούνιος,

Ανοίγει το Green Park. Hταν επιθυμία όλων των επισκεπτών του Πάρκου και χειροκροτήσαμε όταν ξεκίνησε. Όμως αντί ο περιβάλλοντας χώρος να είναι οργανικά συνδεδεμένος με το Πεδίο του Άρεως, ως όφειλε, διατηρείται το υπάρχον μεταλλικό κιγκλίδωμα και μάλιστα καλύπτεται με αδιαφανή πλαίσια που το αποκόπτουν εντελώς και οπτικά από το Πάρκο.
Ταυτόχρονα το έδαφος καλύπτεται πλήρως με συνθετικό ξύλο. Ως γνωστόν τα μη υδατοπερατά τεχνικά/δομικά υλικά, φράσσουν την απορρόφηση ύδατος από το έδαφος και ταυτόχρονα εμποδίζουν την μείωση της θερμοκρασίας που προσφέρει το φυσικό χώμα σε αντίθεση με τα τεχνικά υλικά που την διακρατούν. Επίσης, είναι αντίθετο με τους όρους προστασίας και διατήρησης της ευρύτερης, χαρακτηρισμένης ως δασικό υποσύστημα έκτασης.

 

 • Στις 25 Ιουνίου διεξάγεται ο 4ος Αγώνας Πάρκου «Νυχτερινές Διαδρομές» με εξαιρετική επιτυχία.


Ιούλιος

 • Το ίδρυμα Ωνάση, σαν αμοιβή στην φιλοξενία της έκθεσής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, χρηματοδοτεί την επαναλειτουργία της Υδάτινης Διαδρομής στην περιοχή “Πλατάνια” στο Πεδίο του Άρεως και την επισκευή σε έναν βαθμό των σπασμένων μαρμάρων στις διαδρομές του


Σεπτέμβριος

 • Πραγματοποιείται η έκθεση έργων trash art Cases of Hyle στο πλαίσιο της δράσης «ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤΑΣ, ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ». Έργα με φαντασία και οικολογικά μηνύματα από χρησιμοποιημένα υλικά για δύο εβδομάδες στο Πάρκο μας

Οκτώβριος

 • Πραγματοποιείται έκθεση δημιουργιών από νέους καλλιτέχνες “ΤΟΥΡΛΟΥ ΦΕΣΤ 4”.
  To τέταρτο αυτοοργανωμένο φεστιβάλ αυτοεκδόσεων.

 • Διεξάγεται η Γενική Συνέλευση και πραγματοποιούνται Εκλογές για νέο Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως

Νέο ΔΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Καρκανιάς, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Διαμαντής, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔημήτρηςΤσιαμπούρης, ΤΑΜΙΑΣ: Κατερίνα Ασημακοπούλου, ΜΕΛΗ: Μαρία Γκέκα, Γιάννης Δασκαλοθανάσης, Γιώργος Πράφτσας


Νοέμβριος

 • Η Περιφέρεια επιτρέπει ώστε ο μισθωτής του ΑΛΣΟΥΣ, σε συνέπεια των προηγούμεων αυθαιρεσιών, να κλείσει τμήμα του χώρου προς την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού με τεντοπέργκολα 150μ2. Το έργο φυσικά, όπως γράφουν, γίνεται για την προστασία των… παιδιών.
  Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη δασική, είναι παράνομα αποκλεισμένη – και πάλι δήθεν για την προστασία των… παιδιών – και δεν έχουν ληφθεί οι σχετικές άδειες από την Δασική Υπηρεσία.
  Η κατασκευή έχει προς το παρόν σταματήσει.


Δεκέμβριος

 • Αρχισε να λειτουργεί μέσα στο Πεδίο του Άρεως, κοντά στην είσοδο από Μπούσγου, προσωρινό πάρκο σκύλων. Παρόλες τις ανάγκες βελτίωσής του είναι ένα σημαντικό βήμα στο να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του πάρκου και η συνύπαρξη των επισκεπτών του.

 • Ανοιξε, μετά από χρόνια που ήταν κλειστή, η είσοδος του πάρκου από την πλευρά της Μαυρομματείων προς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (τ. ΑΣΟΕΕ). Ετσι η διάσχιση του Πάρκου προς την περιοχή του πανεπιστήμιου και τον σταθμό Βικτώρια διευκολύνεται σημαντικά.

 • Η Περιφέρεια αποφασίζει να προσφέρει χαριστικά άλλα 10 χρόνια παράταση (από το 2034 έως το 2043!) στις συμβάσεις της με το ΑΛΣΟΣ και το Green Park. Χανεται μια σημαντική ευκαιρία να γίνει αναδιαπραγμάτευση των όρων λειτουργίας των κέντρων σε όφελος του πάρκου και των επισκεπτών του.
  Τυχαίο;
 • Για μια ακόμη φορά το κέντρο ΑΛΣΟΣ φιλοξενεί εκδήλωση μετατρέποντας τους δρόμους μέσα στο Πάρκο σε πάρκιγκ των επισκεπτών του.

 • Μέσα στα Χριστούγεννα ο μισθωτής του κέντρου ΑΛΣΟΣ, κατά την προσφιλή του τακτική, με τα στραβά μάτια της Περιφέρειας (δεν τόλμησε να το εγκρίνει  κατά την γνωστή διαδικασία) κατασκευάζει παράνομα ένα γιγάντιο στέγαστρο 12μ ύψος και 500μ2 έκτασης πάνω από την ήδη τεράστια σκηνή του.
  Η Περιφέρεια η οποία έλαβε καταγγελία του Συλλόγου μας δεν έχει ακόμη απαντήσει.
  Η Πολεοδομία, οπου επίσης έγινε καταγγελία, αν και διαπίστωσε τις παρανομίες, με διάφορα τερτίπια δεν επενέβη να διακόψει τις εργασίες, δίνοντάς του έτσι χρόνο να ολοκληρώσει το παράνομο έργο.
  Τυχαίο;

 • Και πάλι οι επισκέπτες του Πάρκου είναι αναγκασμένοι να υποφέρουν για ενάμιση μήνα το άκρως επεμβατικό παζάρι που αναιρεί σε μεγάλο βαθμό την λειτουργικότητά του σαν χώρος φύσης και ηρεμίας.

=========================================================

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ το 2022

 • Η Παιδική χαρά εφήβων παραμένει, όπως εδώ και χρόνια, μια μαραμένη περιοχή. Κανένα ενδιαφέρον για την εγκατάσταση οργάνων γυμναστικής και άλλων χρήσιμων για τους επισκέπτες χώρων.  Μας προβληματίζει η αδιαφορία της Περιφέρειας και αναρωτιόμαστε ποιοι το βλέπουν σαν ένα ακόμη οικόπεδο για εκμετάλλευση.

 • Τα μάρμαρα πάνω από τις κανάλια των νερών των βροχών στα δρομάκια του πάρκου είναι σε μεγάλο βαθμό σπασμένα και επικίνδυνα για τους περιπατητές. Παρά την χορηγία μέρους της επισκευής τους από το Ιδρυμα Ωνάση, η Περιφέρεια δεν είχε την ευαισθησία να ολοκληρώσει το έργο με δικους της πόρους. Πολλοί επισκέπτες παρατηρούν οτι τα μάρμαρα, που αρχικά είχαν οπές για την είσοδο του βρόχινου νερου στα κανάλια απορροής ομβρίων, τώρα είναι συμπαγή με αποτέλεσμα τα κανάλια  να μην λειτουργούν και τα όμβρια να διαχέονται καταστρέφοντας τα δρομάκια.

 • Ο Ροδώνας παραμένει ξερός και εγκατελειμμένος. Ισως να περιμένουμε την επομενη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Η Περιφέρεια έχει άλλες προτεραιότητες…

 • Αθλητικές εγκαταστάσεις
  Αν και είναι απαραίτητες για τους πολλούς αθλούμενους στο Πάρκο, η Περιφέρεια εδώ και μια δεκαετία κωφεύει στα αιτήματα των επισκεπτών και των συλλογικοτήτων που ενδιαφέρονται για το Πεδίο του Άρεως.

Αυτοσχέδιο μονόζυγο στην τέως παιδική χαρά εφήβων.

 • Καθαριότητα
  Η καθαριότητα στους κύριους δρόμους του Πάρκου είναι συνήθως επαρκής. Ομως οι χώροι πρασίνου ανάμεσα στα δρομάκια, τα παρτέρια,  δεν καθαρίζονται με συνέπεια να σκουπίδια να στιβάζονται. Είναι θέμα όχι μόνο αισθητικής αλλά και υγιεινής.

 • Φύλαξη
  Εδώ και πέντε χρόνια η Περιφέρεια δεν έχει καταφέρει να αναδείξει νικητή στον διαγωνισμό για 3ετή φύλαξη.
  Πιθανώς δεν επιθυμεί να τα βάλει με τα συμφέροντα. Ετσι αυτοσχέδιες λύσεις ολιγόμηνων συμβάσεων υπολειτουργούν. Ευτυχώς η πολυπληθής παρουσία του κόσμου έχει συντελέσει να παραμένει το Πάρκο ασφαλές. Ομως η Περιφέρεια οφείλει να κάνει την δουλειά της επιτυγχάνοντας τριετείς συμβάσεις ώστε να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια. Και -πολύ σημαντικό- οι περιπολίες της φύλαξης να γίνονται πεζή ή σε ποδήλατα, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει, ώστε να υπάρχει παρουσία φύλαξης σε όλο το Πάρκο και όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους.

 • Πράσινο
  Παρόλες τις αποσπασματικές κινήσεις της Περιφέρειας για την περιποίηση του πρασίνου στο Πεδίο του Αρεως, η κατάσταση είναι απελπιστική. Ενώ έπρεπε να κυριαρχεί η υψηλή (δένδρα) και η χαμηλή βλάστηση, λόγω της εγκατάλειψης η μεσαία αυτόφυτη βλάστηση κυριαρχεί στα παρτέρια. Αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος του Πάρκου δεν είναι επισκέψιμο και συχνά εκτός από το αντιαισθητικό θέαμα, αγριόχορτα κλπ, λειτουργεί ως θύλακας παρανομιών.
  Τα ελάχιστα παρτέρια στα οποία γίνεται μια έστω και μικρή περιποίηση, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση κορμών δένδρων σαν καθισμάτων, μετατρέπονται σε εστίες για παρέες και οικογενειακές εκδηλώσεις. Ας γίνουν παράδειγμα για μίμηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2023

Το 2023 είναι έτος εκλογών. Οπως είχαμε σημειώσει ο δικός μας χρόνος δεν είναι παράλληλος με τον χρόνο των εκλεγμένων αρχόντων μας. Εκεί ο χρόνος μετράει με τις 5ετίες των εκλογικών αναμετρήσεων.

Ελπίζουμε το 2023 να δείξουν ένα καλύτερο εαυτό.