Αποτελέσματα από το 6ο Στρογγυλό Τραπέζι για τα ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας

To 6o Στρογγυλό Τραπέζι για τα ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας διεξήχθη με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», στις 12 Μαρτίου 2020, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας. Στην συνάντηση ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας για την μη μετάδοση του ιού. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Εθνικός Συντονιστής ενάντια στα ναρκωτικά, και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, της Αστυνομίας, του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναθήναια, της Πρωτοβουλίας «επιΜΕΝΟΥΜΕ Πατησίων» και της Κίνησης πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως».

Εκτέθηκαν και συζητήθηκαν τα εξής:

Ο Εθνικός Συντονιστής εναντίον των Ναρκωτικών, κ. Χρήστος Κουϊμτσίδης, ενημέρωσε ότι είναι σε στάδιο ανάπτυξης η Εθνική Στρατηγική για τα ναρκωτικά. Στην συνέχεια θα αρχίσει η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Ενας τομέας θα αφορά το κέντρο της Αθήνας, για το οποίο αναμένεται η πρώτη προσέγγιση να είναι έτοιμη μέσα στον Απρίλιο.
Η ανάπτυξη και η έγκριση του σχεδίου θα γίνει από την 20μελή Συντονιστική Επιτροπή Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών που αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων, των φορέων απεξάρτησης και του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δυστυχώς η συγκρότηση της επιτροπής καθυστερεί.

Στο Σχέδιο Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας υποστηρίζεται σημαντικά από τον Δήμο Αθηναίων. το ζητούμενο είναι όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στη Δημόσια Υγεία και στη Δημόσια Τάξη.

Μία μονομερής πολιτική που απλά μεταφέρει τις πιάτσες, μέσω αστυνομικών δράσεων, από την μια περιοχή στην άλλη, έχει αποδείξει ότι δεν επιφέρει μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Η νέα πολιτική, όπως σχεδιάζεται σήμερα, δίνει βάρος σε διεσπαρμένες υπηρεσίες φροντίδας των χρηστών μέσω της δημιουργίας Υπνωτηρίων, Κέντρων Ημέρας, Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης και Street-working σε αρκετές περιοχές της πόλης και όσο είναι δυνατόν πιο κοντά στις περιοχές από τους οποίους προέρχονται οι χρήστες.

Ήδη είναι έτοιμος (σαν κτίριο και με προσωπικό) ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης, δύο θέσεων, στην οδό Καποδιστρίου καθώς και οι κινητές μονάδες ΧΕΧ, τις οποίες θα διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων. Εκκρεμεί μόνο η τελική υπογραφή από το Υπουργείο Υγείας.

Η εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ, κυρία Ελένη Μαρίνη, υποστηρίζει την πιο πάνω στατηγική και δεν συνηγορεί στις σημερινές αστνομικές επιχειρήσεις που ταλαιπωρούν τους ήδη ευάλωτους χρήστες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Θεωρεί ότι η διασπορά χώρων φροντίδας θα πρέπει να περιλαμβάνει και όλες τις ευπαθείς ομάδες, όπως τους άστεγους, τους πρόσφυγες, τους ασυνόδευτους ανηλίκους κλπ.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, κ. Βασίλης Λαμπρούσης, ανέφερε ότι η διασπορά των χώρων χρήσης ναρκωτικών ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν περισσότερες περιοχές με παραβατικές συμπεριφορές που κατά κανόνα ακολουθούν τους εξαρτημένους. Αντιλαμβανεται τον στόχο και η επιτυχία του θα είναι σημαντική. Θα αξιολογηθεί όμως όταν προχωρήσει από την θεωρία στην πράξη. Η αστυνομία θα βοηθήσει και θα φροντίσει να γίνει σωστά η δουλειά.

Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Σωτήρης Αντωνίου, εκτίμησε ότι η διασπορά των υπηρεσιών σε συντονισμό όλων τις υπηρεσιών της πολιτείας είναι θετική. Σημερα έχει αποδειχθεί ότι όταν γίνεται με αστυνομική επιχείρηση για απομάκρυνση των χρηστών από μια περιοχή δεν προϋπάρχει συντονισμός με τις άλλες υπηρεσίες, ούτε καν σχέδιο για το πού θα κατευθυνθούν οι εκδιωγμένοι χρήστες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα. Κάθε υπηρεσία κάνει αυτό που θεωρεί δουλειά του χωρίς να την ενδιαφέρει τι κάνουν οι υπόλοιποι συντελεστές. Για να πετύχει η λύση της διασποράς των υπηρεσιών φροντίδας και να ξεπεραστεί η δυσπιστία του κόσμου πρέπει οι πρώτες εγκαταστάσεις να πετύχουν σε τέτοιο βαθμό που να διώξουν τον φόβο από τον κόσμο. Επίσης η έλλειψη ενός υπεύθυνου Project Manager του εγχειρήματος θα είναι σημαντικός παράγοντας καθυστερήσεων και κινδύνου αστοχιών.

Η εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «ΕπιΜΕΝΟΥΜΕ Πατησίων», κυρία Αγγελική Τσέλιου, επέμεινε στην ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών Δήμου, Αστυνομίας , Περιφέρειας στο παραπάνω σχέδιο δράσης και ότι δεν πρέπει να εστιαστεί μόνο στο πολύ κέντρο της πόλης αλλά να λάβει υπόψη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Η εκπρόσωπος του πολιτιστικού Συλόγου «Παναθήναια», κυρία Βάσω Νικολακοπούλου, περιέγραψε τα δυσάρεστα αποτελέσματα από την λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στην Σοφοκλέους, όπου οδήγησε την συσσώρευση πολλών χρηστών με αποτέλεσμα την διάλυση της εκεί αγοράς. Τότε αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε κανένας συντονισμός με τον Δήμο και την Αστυνομία. Ο συντονισμός των υπηρεσιών της πολιτείας και η συνεργασία με τους κατοίκους είναι απολύτως απαραίτητη για την λειτουργία τέτοιων υπηρεσιών. Πάντως η σημερινή τακτική η Αστυνομία να μεταφέρει με αστυνομικές επιχειρήσεις το πρόβλημα από την μια γειτονιά στην άλλη είναι αδιέξοδη.

Οι συμμετέχοντες από την κίνηση πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» τόνισαν ότι η σημερινή κατάσταση που κάποιες περιοχές σηκώνουν το βάρος όλης της πόλης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η μεταφορά της πιάτσας από την μια γειτονιά στην άλλη με αστυνομικές επιχειρήσεις δεν αποτελεί λύση. Είναι σημαντικό κάθε περιοχή να πάρει το βάρος που της αντιστοιχεί. Ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος δίνει ιδιαίτερο βάρος στο πρόβλημα, οφείλει να ξεκινήσει αυτός την διασπορά των υπηρεσιών φροντίδας στα επτά δημοτικά διαμερίσματα. Να ζητήσει από τα επτά κοινοτικά συμβούλια, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της υγείας, να προτείνουν κτίρια στην περιοχή τους που μπορούν να μεταφερθούν υπηρεσίες φροντίδας. Να συνεργαστούν με τους πολίτες ανά γειτονιά και να απαιτήσουν τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να μην αισθανθεί κανένας ότι έμεινε με τον «μουντζούρη» στο χέρι.

Ο Εθνικός Συντονιστής ενάντια στα ναρκωτικά, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμά του: Τέλος Απριλίου θα είναι έτοιμο ένα προσχέδιο για την Δράση στο Κέντρο της Αθήνας από την ομάδα εργασίας. Στα πλαίσια της Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια η ανάπτυξη του σχεδίου με συναίνεση των φορέων. Τον Ιούνιο θα μπορεί να παρουσιάσει στην κοινωνία των πολιτών προσχέδιο για συζήτηση. Εν τω μεταξύ ευελπιστεί να έχει συσταθεί η Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού και να έχει ξεκινήσει η λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.