ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΙΝ’ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝΕ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Κυριακή 19/5, 11:30πμ.

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σαν κίνηση πολιτών “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως” παλέψαμε ενάντια στην εγκατάλειψη του Πάρκου και την εγκατάσταση της πιάτσας ναρκωτικών, η οποία λειτουργούσε από το 2012 μέσα στο Πεδίο του Άρεως.

Σημαντικό αίτημά μας προς την Περιφέρεια ήταν να ξαναλειτουργήσουν:
– οι εγκαταστάσεις του ΑΛΣΟΥΣ (τ. Οικονομίδη) μέσα στο Πεδίο του Άρεως,
– τα δύο περίπτερα στην Γαρδένια, στον πυρήνα του Πάρκου, και
– το GreenPark στην οδό Μαυρομματαίων,

προκειμένου να ξαναζωντανεύσει το Πάρκο.

Για το ΑΛΣΟΣ είχαμε ζητήσει να ενοικιασθεί σαν ολοήμερο αναψυκτήριο, ανοιχτό προς το Πάρκο με καρέκλες και τραπέζια για επισκέπτες, γονείς, παιδιά κλπ., με ή χωρίς σκηνή για οικογενειακά θεάματα.

Αυτή ήταν η εικόνα του προς δημοπράτηση κτιρίου «ΑΛΣΟΥΣ» και ο προαύλιος χώρος:

 

Αυτή είναι η εικόνα του «ΑΛΣΟΥΣ» σήμερα. Ενας ιδιωτικός αποκομμένος χώρος από το Πάρκο:

 

Ολο το πραύλιο του ΑΛΣΟΥΣ  επιστρώθηκε από συμπαγές γκρο μπετόν πάχους 20-40 εκ.

 

Περιγραφή της δραματικής εξέλιξης:

 1. Ο περίβολος του ΑΛΣΟΥΣ περικλείστηκε με συμπαγή φράκτη 2,5 μέτρων ύψους.
 2. Ανακαλύψαμε ότι η μίσθωση είχε επεκταθεί σε χώρο που δεν είχε δημοπρατηθεί. Για να διορθωθεί η παράβαση, η Περιφέρεια “δώρισε” στον επιχειρηματία  500 τμ ασκεπούς χώρου πρασίνου (ανακριβώς αναφέρει η Περιφέρεια ότι ο χώρος είναι 280τμ) με συμβολικό τίμημα 122€/μήνα.
 3. Ολος ο προαύλιος χώρος, 2.000τμ, που πριν ήταν κατά 70-80% πράσινο και χώμα καλύφθηκε με μπετόν.
 4. Σηκώθηκε σκηνή σε βάση μπετόν 20Χ20 μέτρα με μεταλλικό ικρίωμα πάνω από 12 μέτρα ύψους. (ανακριβώς αναφέρει η Περιφέρεια ότι η έκταση είναι 13Χ16μ)
 5. Ανοίχτηκε ιδιωτική είσοδος στον περίβολο του Πάρκου ακριβώς απέναντι από το ΑΛΣΟΣ. Τα κλειδιά της θύρας τα έχει η επιχείρηση και όχι η 24ωρη φύλαξη του Πεδίου του Άρεως, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται μέρος του Πάρκου και για πάρκινγκ αυτοκινήτων πελατών ή υπαλλήλων.
 6. Ο επιχειρηματία ζήτησε και η Περιφέρεια ενέκρινε να κατασκευαστεί  στέγαστρο εμβαδού 2.000τμ με μεταλλικό σκελετό ύψους 14 μέτρων (ύψος 4όροφης πολυκατοικία), με τη δικαιολογία ότι ο καιρός έχει γίνει άστατος και υπάρχει κίνδυνος ματαίωσης εκδηλώσεως κατά τους θερινούς μήνες λόγωτων ξαφνικών βροχοπτώσεων (!)

Όλες τα παραπάνω κατασκευές στηρίχθηκαν σε μια άδεια “μικρής κλίμακας” που εξέδωσε η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων. Το δασαρχείο έκανε αυτοψία και έχει ζητήσει από την πολεοδομία στοιχεία και ενημέρωση εδώ και τρεις μήνες αλλά η τελευταία δεν ανταποκρίνεται.

Τα πιο πάνω έχουν τις εξής συνέπειες:

  1. Αποκόβεται ένας χώρος 4.000 τμ από το Πάρκο, με ιδιωτική είσοδο, που θα λειτουργεί ως συναυλιακός χώρος για 2.500 θεατές (κατά δήλωση του ίδιου του επιχειρηματία).
  2. Ακυρώνεται ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Πεδίου του Άρεως που θα μπορούσε να λειτουργεί ως πόλος έλξης για την γειτονιά και τους επισκέπτες του Πάρκου, κάτι που είναι καθοριστικό για την αναβίωσή του.
  3. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας το κατάστημα του ΑΛΣΟΥΣ θα λειτουργεί μέχρι τις 00:00 (ή 00:30 κατά δήλωση του επιχειρηματία), σε ένα χώρο που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, την Κυψέλη και του Γκύζη.  (Το υπόλοιπο Πάρκο με απόφαση της Περιφέρειας είναι ανοιχτό καθημερινά ως τις 21:30).
  4. Η αισθητική υποβάθμιση, η ηχορύπανση και η φωτορύπανση που δημιουργεί η ανωτέρω εγκατάσταση απαξιώνει εντελώς τη λειτουργία του Πεδίου του Άρεως ως χώρου αναψυχής, ηρεμίας, χαλάρωσης και πρασίνου. Και τούτο, παρά το τεράστιο έλλειμμα σε δημόσιους χώρους πρασίνου που υπάρχει στην πόλη.

Όλοι και όλες μαζί:

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ στις 11:30 π.μ. στην πλατεία μπροστά από το «Άλσος»

για να σταματήσουμε τα καταστροφικά, για το Πάρκο, αντιπεριβαλλοντικά σχέδιά τους.

WebSite:  www.epimenoumepedioareos.gr
Facebook: “Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως”
E-mail: epimenoumepedioareos@gmail.com

Οι φαραωνικές κατασκευές ασύμβατες για το περιβάλλον του Πάρκου

 

Φωτορύπανση και προβολείς την νύχτα. Ασύμβατα για το περιβάλλον του Πάρκου

 

Το Πάρκο γίνεται πάρκινγκ στις εκδηλώσεις του “ΑΛΣΟΥΣ”. Τα αυτοκίνητα εισέρχονται απο την ιδιωτική του είσοδο.

 

Ολος ο πρώην πράσινος περιβάλλοντας χώρος 2000τμ καλύφθηκε με συμπαγές γκρο μπετόν 20-40εκ και επιστρώθηκε με συνθετικό deck

 

Η έκθεση αυτοψίας της Δασικής Υπηρεσίας 22.2.2019 για το μπετονάρισμα του πράσινου προαύλιου χώρου

 

Η σκηνή τοποθετήθηκε σε συμπαγή βάση μπετον αρμέ πάνω από ένα μέτρο και έχει συνολικό ύψος 12 μέτρα. Η βάση του επικαλύπτεται από πράσινα πλαστικά φυτά.

 

Το στέγαστρο σε μεταλλικό σκελεττό έκτασης 2000 τμ και ύψους 14μμ (όσο μια 4όροφη πολυκατοικία) που αίτηθηκε ο ενοικιαστής και ενέκρινε η Περιφέρεια.

 

Η τεράστια σκηνή είναι διπλάσιας έκτασης (20Χ20 μέτρα) από τη άδεια της πολεοδομίας (12Χ16 μέτρα)

 

Επέκταση του “ΑΛΣΟΥΣ”  σε βάρος του πρασίνου, την οποία αιτήθηκε ο ενοικιαστής, του “δώρισε” η Περιφέρεια έναντι 122€/μήνα και στην συνέχεια περιφράχθηκε στον ιδιωτικό του χώρο.

 

Που βρίσκεται το ΑΛΣΟΣ (κόκκινη γραμμή) μέσα στο Πεδίο του Άρεως (μαύρη γραμμή)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.