Τι θα φερει η νέα δομή του ΟΚΑΝΑ για τους χρήστες ναρκωτκών στην περιοχή της πλ. Βάθης;

Πραγματοποιήθηκε χτες Τρίτη 23/3/2021 τηλεσυνάντηση του προεδρου του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Παύλου-Σταθμού Λαρίσης κ. Καλαμπόκης, του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά κ. Κουϊμτσίδη, του Προέδρου του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών – ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχαρη και στελεχών του, της προέδρου της 1ης Δημοτικής Κοινότητας κυρίας Αλεβίζου, εκπροσώπου της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, εκπροσώπων της Πλατφόρμας Οργανώσεων για Ψυχοδραστικές ουσίες και εκπροσώπων των Συλλόγων/Συλλογικοτήτων Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως, ΕπιΜΕΝΟΥΜΕ Πατησίων και της Κίνησης Κατοίκων 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος.
Συζητήθηκε το θέμα της έντονης διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής του Αγ. Παύλου για την δημιουργία υπνωτηρίου και κέντρου ημέρας του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή τους.
Ο κ. Καλαμπόκης διαμαρτυρήθηκε για την συνεχή υποβάθμιση της περιοχής της Πλ. Βάθης και περιέγραψε τους φόβους τους ότι η νέα δομή είναι δυνατόν να προσελκύσει και άλλους χρήστες και εμπόρους ναρκωτικών και να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των γειτονιών τους.
Ο κ. Κοϊμτσίδης και ο κ. Θεοχάρης τόνισαν ότι στόχος είναι η μείωση βλάβης τόσο των χρηστών όσο και των κατοίκων και επαγγελματιών. Αυτό θα επιτευχθεί επιλύοντας το πρόβλημα της αστεγίας και την δημόσιας χρήσης ναρκωτικών από χρήστες που σήμερα περιφέρονται στην περιοχή. Στην νέα δομή θα τους προσφερθεί στέγη, σύνδεση με τις υπηρεσίες υγείας και επαφή με ειδικευμένο προσωπικό που θα προσπαθήσει να τους δώσει διέξοδο σε θεραπείες αποτοξίνωσης και στην συνέχεια σε κοινωνική διέξοδο.
Η δημόσια χρήση ναρκωτικών θα μειωθεί με την λειτουργία κινητών μονάδων εποπτευόμενης χρήσης του Δήμου Αθηναίων, όπου και εκεί οι χρήστες θα συνδέονται με παρόμοιες υπηρεσίες υποστήριξης.
Στην συνέχεια, όσοι ανταποκρίνονται, θα προωθούνται σε οργανωμένες υπηρεσίες ή δομές που θα δημιουργηθούν στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται. Ενδεικτικά δύο τέτοιες μονάδες, υπνωτήρια/κέντρα ημέρας, θα δημιουργηθούν στα Δυτικά Προάστια και στον Πειραιά.
Η κυρία Αλεβίζου δηλωσε ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της υποβάθμισης των συγκεκριμένων περιοχών και πρέπει κάθε μέτρο ή νέα εγκατάσταση να οδηγεί σε βελτιωση της υπάρχουσας κατάστασης και ότι πρέπει να δοθούν εναλλακτικές στους νέους προς τον αθλητισμό, τέχνη, μουσική κλπ.
Οι εκπρόσωποι της Πλατφόρμας Οργανώσεων για Ψυχοδραστικές Ουσίες, πολλοί από τους οποίους είχαν περάσει μεγάλη περίοδο οι ίδιοι σαν χρήστες, εξήγησαν τον τρόπο που λειτουργεί η εξάρτηση και ότι οι συγκεκριμένες δομές φιλοξενίας, οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης και η συνεχης επαφη των ειδικευμένων street workers με τους αστεγους χρήστες είναι ο μοναδικός τρόπος, ο οποιος έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να περιοριστούν τα θλιβερά φαινόμενα που βλέπουμε κυρίως στο κέντρο της πόλης.
Ολοι οι εκπρόσωποι των Σύλλογων/Συλλογικοτήτων στην συνάντηση συμφώνησαν ότι η λύση της μεταφοράς της πιάτσας από την μία περιοχή στην άλλη, που εφαρμοζόταν τόσα χρόνια, εκτός από απάνθρωπη είναι και εντελώς αναποτελεσματική. Βάζουν απλά τις περιοχές σε μάχη για να απομακρυνθεί η πιάτσα από την δική τους γειτονιά και να πάει στην επόμενη. Τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει τα μέτρα που παίρνει η πολιτεία να εφαρμόζονται πάντα μετά από ενημέρωση και συζήτηση με τους κατοίκους κάθε περιοχής. Η συζήτηση, εφόσον στηρίζεται σε επιχειρήματα, θα οδηγήσει σε συνεννόηση με τις γειτονιές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Επίσης οι εκπρόσωποι των Συλλόγων/Συλλογικοτήτων τόνισαν ότι στις σημερα υποβαθμισμένες περιοχές θα πρέπει να δοθούν σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη: αυτονοήτως πολύ καλή καθαριότητα, φωτισμό και φύλαξη αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις, πράσινο, παιδικούς σταθμούς, κίνητρα στους επαγγελματίες της περιοχής κλπ.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με επιχειρήματα, ανταλλαγή εμπειριών αλλά και έκφραση της ανάγκης να πετύχουν οι συγκεκριμένες προσπάθειες που είναι τμήμα της υπό διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής εναντίον των Ναρκωτικών.
Ολοι συμφώνησαν ότι τέτοιες συναντήσεις πρεπει να γινονται συστηματικά και ο Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά κ. Κουϊμτσίδης ανέλαβε την υποχρέωση να το συντονίσει.