7ο Στρογγυλό Τραπέζι για να Ναρκωτικά στο Κέντρο της Αθήνας. Τι συζητήθηκε.

To 7o Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα τα ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας διεξήχθη με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου  «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», σε συνεργασία με τον Εθνικό Συντονιστή ενάντια στα ναρκωτικά κ. Χρήστο Κουϊμτσίδη, στις 11 Μαρτίου 2021 , μέσω τηλεσυνεδρίασης, σε πλατφόρμα που ευγενικά διέθεσε το Υπουργείο Υγείας.

Στην συνάντηση η συμμετείχαν ο Εθνικός Συντονιστής ενάντια στα ναρκωτικά, εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του Δήμου Αθηναίων, της Αστυνομίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωποι της 1ης, 4ης, 5ης και 6ης Δημοτικής Κοινότητας, της Πρωτοβουλίας «επιΜΕΝΟΥΜΕ Πατησίων», της Πλατφόρμας Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες, της Κίνησης Πολιτών 6ης Δημοτικής Κοινότητας και του Συλλόγου “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως

Εκτέθηκαν και συζητήθηκαν τα εξής:

Ο Εθνικός Συντονιστής εναντίον των Ναρκωτικών, κ. Χρήστος Κουϊμτσίδης, ενημέρωσε ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής κατά των Ναρκωτικών  που εξειδικεύεται στο Σχέδιο Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας. Αυτό το σχέδιο έχει τέσσερις άξονες.

Πρώτος άξονας είναι η παροχή στέγης. Κάθε επιτυχημένο σχέδιο που έχει εφαρμοστεί στις ευρωπαϊκές χώρες. ξεκινάει από την παροχή στέγης. Στα πλαίσια αυτά έχει δημιουργηθεί από τον Δημο Αθηναίων ο ξενώνας Ιωνίς όπου διαμένουν περίπου 75 χρήστες ναρκωτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης ή υποκατάστασης.  Κατασκευάζεται και θα λειτουργήσει σύντομα από τον ΟΚΑΝΑ νέος χώρος Υπνωτήριο κοντά στην πλατεία Βάθης, με δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 90 χρήστες. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει και Κέντρο Ημέρας. Υπάρχει και πάντα σχέδιο να βρεθεί ένα κτίριο στο κέντρο σαν Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης σε σταθερό χώρο από τον ΟΚΑΝΑ.

Δεύτερος αξονας είναι η διαχείριση της δημόσιας χρήσης ουσιών. Μία από τις παρεμβάσεις γι αυτό και η πιο σημαντική, τώρα που πια η Ελλάδα έχει το νομικό πλαίσιο, είναι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης.

Τρίτος άξονας είναι η διαχείριση της ανώφελης διακίνησης των συμπολιτών μας άστεγων χρηστών κατά τη διάρκεια της ημέρας στο κέντρο της Αθήνας, γιατί πολύ απλά δεν έχουν ένα σπίτι, όπου όλοι μας θα καταλήξουμε κάποια στιγμή για να περάσουμε κάποιες ώρες της ημέρας και να ξεκουραστούμε.

 Τέταρτος άξονας είναι το αμιγώς κομμάτι μείωσης της βλάβης, που είναι και αυτό που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια για τη διαχείριση των ναρκωτικών  στο κέντρο της Αθήνας και αφορά  το λεγόμενο street work ή άλλες παρεμβάσεις που γίνονται για τη διανομή υγειονομικού υλικού, για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, αντιμετώπισης κρίσεων ψυχιατρικής φύσης και λοιπά.

Ο κ. Αθανάσιος Δημητριάδης αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δήλωσε ότι  ταυτίζεται με το Εθνικό σχέδιο Δράσης και ότι με την δημιουργία δομών φιλοξενίας σε μια περιοχή, στόχος τους είναι να βοηθήσουν την περιοχή, μιας που επιλέγονται χώροι κοντά σε πιάτσες ναρκωτικών. Πρόσθεσε ότι προσφέροντας στέγη και άλλες υπηρεσίες, που χρειάζονται οι χρήστες, πετυχαίνουν να αποσυμφορήσουν τις ανοιχτές πιάτσες  δίνοντάς ουσιαστική βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους. Θα υπάρχει διασύνδεσή τους με άλλες υπηρεσίες και θα ανοίξει μια νέα θεραπευτική πόρτα έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προγράμματά τους. Θα γίνει διασύνδεση φυσικά και με άλλες ιατρικές υπηρεσίες,για τα παθολογικά προβλήματα, θα γίνονται  μικροβιολογικές εξετάσεις, θα παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη κλπ. Προγραμματίζεται να ανοίξουν δομές στον δυτικό τομέα των Αθηνών και στον Πειραιά. Στόχος είναι να προχωρήσουν στην αποκέντρωση έτσι ώστε οι εξαρτημένοι ασθενείς να μην κατεβαίνουν από τις γειτονιές τους στο κέντρο της Αθήνας. Στην περιοχή που δημιουργούνται δομές θα υπάρχει 24ωρη φύλαξη και η απαραίτητη φροντίδα ώστε να μην ενοχλείται η γειτονιά. Θα είναι μονάδες φροντίδας και όχι μονάδες χορήγησης, οι οποίες συνεχίζουν να εδρεύουν στα νοσοκομεία

Βρισκονται σε αναζήτηση κτηρίων για την δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, όπου παράλληλα με την επίτευξη μείωσης της δημόσιας χρήσης θα λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των χρηστών απο μολυσμένα όργανα χρήσης και κινδύνους από την ίδια την ουσία, θα υποστηρίζονται από ειδικούς θεραπευτές που θα συνδέουν τους χρήστες με υπηρεσίες φροντίδας και υγείας και θα προσπαθούν να τους ανοίγουν τον δρόμο για θεραπεία μέσω προγραμμάτων υποκατάστασης ή απεξάρτησης. Για το κέντρο στη Σουρμελή ανέφερε οτι θα ασχολούνται με τις εξαρτησιογόνες συμπεριφορές (τζόγος, gaming κλπ),και θα έχουν τη στήριξη ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, θα υπάρχει υποστήριξη για εύρεση εργασίας, σχολείο δεύτερης ευκαιρίας,

Παράλληλα τρέχει ήδη ένα πρόγραμμα γονικής στήριξης και προστασίας των εξαρτημένων ατόμων εφήβων και πρώιμα ενηλίκων, όπου παιδιά και νέοι που έρχονται σε πρώτη επαφή με την ποινική δικαιοσύνη, προλαβαίνουν και μπαίνουν στα προγράμματά τους χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία του δικαστηρίου. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βοήθημα.

Η κυρία Φωτεινή Λεομπίλλα από τον Δήμο Αθηναίων έθεσε το θέμα ότι στις μεγάλες πόλεις υπάρχει πάντα μέσα τους ένας πληθυσμός που τον λέμε περιθωριακό. Χαρακτηρίζεται κυρίως από μικρή παραβατικότητα και συμπεριλαμβάνει τους εξαρτημένους, τους άστεγους, τα ψυχιατρικά περιστατικά και τα λοιπά. Αυτό που έρχονται  να κάνουν οι δομές στέγασης και φροντίδας είναι να μπορέσουν να περιορίσουν σε ένα μεγάλο βαθμό το ήδη υπάρχον πρόβλημα και στην ουσία να έρθουν να αναβαθμίσουν το περιβάλλον. Αυτό που γινόταν να πηγαίνει η πιάτσα από την ΑΣΟΕΕ στο πεδίο του Άρεως και από εκεί στην Χαλκοκονδύλη δεν είναι λύση. Στην Χαλκοκονδύλη πριν 2 χρόνια έβλεπες 100-150 άτομα ξαπλωμένα στα δύο πεζοδρόμια. Τώρα με την λειτουργία του ξενώνα Ιωνίς η κατάσταση έχει πολύ βελτιωθεί. Επίσης βοήθησε και η δημιουργία του Πολυδύναμου κέντρου αστέγων, μη χρηστών, στην Πλ. Βάθης.

Η κυρία Λεομπίλλα έδωσε την πληροφορία ότι οι καταγραφές στο παρελθόν συνέκλιναν σε ένα νούμερο που δεν ξεπερνούσε τους 500 άστεγους χρήστες. Αυτή τη στιγμή με συνεργασία αστυνομίας και δήμου έχει γίνει μια πολύ πιο συστηματική καταγραφή τόσο του πληθυσμού όσο και των σημείων στα οποία αυτοί εντοπίζονται, προκειμένου αυτό να βοηθήσει και τις παρεμβάσεις του streetwork. Όταν ξέρουν ότι εκεί π.χ. έχουμε δέκα δεκαπέντε ανθρώπους, τους πλησιάζουν εκπαιδευμένα στελέχη και τους λένε παιδιά μην κάθεστε εδώ, υπάρχει το Ιωνίς ως εναλλακτική. Πηγαίνετε για να βρείτε βοήθεια .

Για το θέμα της δημόσιας χρήσης ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται στη πορεία  προμήθειας 5 κινητών μονάδων Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης που πιθανότατα θα λειτουργήσουν στο τέλος του καλοκαιριού. Ο δήμος αυτή τη στιγμή προέκρινε την λύση των κινητών μονάδων προκειμένου να μπορεί να μετακινείται ο ΧΕΧ όπου φαίνεται να υπάρχει μια έντονη συγκέντρωση χρηστών προκειμένου να τους πείσει να μην κάνουν χρήση έξω στον δρόμο αλλά με ασφάλεια. Θέλει να τους φέρει σε επαφή με τις υπηρεσίες προκειμένου να τους παρασχεθεί προστασία της υγείας τους και συνθήκες ασφαλούς χρήσης. Στη συνέχεια, κάποιοι από αυτούς θα κινητοποιηθούν μέσα από τη θεραπευτική σχέση που θα αναπτύξουν προκειμένου να ακολουθήσουν ένα θεραπευτικό πρόγραμμα.

Αξιολόγησαν και υιοθέτησαν τα καλά παραδείγματα από τις χώρες και πόλεις της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Λισαβόνας και προσπάθησαν να τα φέρουν στην Αθηναϊκή πραγματικότητα. Οι κάτοικοι μόνο να ωφεληθούν έχουν από τέτοιες ενέργειες.

Ο εκπρόσωπος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κακούρος μας υπενθύμισε, ότι η παρουσία μεγάλου αριθμού τοξικοεξαρτημένων ατόμων μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις του, προξένησε μεγάλα προβλήματα στην εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του και καλλιέργησε κλίμα φόβου και ανασφάλειας σε εργαζόμενους και φοιτητές. Παρά τα συχνά αιτήματα της πρυτανείας προς αρμόδιους φορείς της πολιτείας η αντιμετώπιση υπήρξε περιορισμένη και αποσπασματική. Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το πανεπιστήμιο πέραν των αιτημάτων προς την πολιτεία συνεργάστηκε με τοπικούς φορείς ,τους οποίους επίσης απασχολούσε το ζήτημα των ναρκωτικών στην περιοχή, όπως ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Κινήσεις κατοίκων, Σύλλογοι Γονέων, Σχολεία της περιοχής και λοιπά.

Πιστεύει πως η πολιτεία πρέπει να φροντίσει για μια μόνιμη επίλυση του ζητήματος με γνώμονα αφενός την ανακούφιση των γειτονιών της Αθήνας και αφετέρου την ανθρώπινη αντιμετώπιση των χρηστών με όρους ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης. Θεωρεί θετική προς την κατεύθυνση αυτή την δημιουργία και λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Είναι άλλωστε και διεθνής πρακτική. Πρέπει όμως η επιλογή των περιοχών που θα εγκατασταθούν να γίνει με βάση εμπεριστατωμένη μελέτη,  φροντίζοντας ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο από πολλά προβλήματα κέντρο της αθήνας.

Ο κ. Βασίλης Κοτρώτσος από την Υποδιεύθυνση Περιπολιών της Αστυνομίας υπενθύμισε ότι έργο της αστυνομίας είναι οι έλεγχοι και προσαγωγές ατόμων, που κάνουν διακίνηση ναρκωτικων. Οι συνεχείς προσαγωγές όμως απλά μετατοπίζουν το πρόβλημα. Λύση θα ήταν η ιατρική φροντίδα και η ψυχολογική υποστήριξη. Οι διάφορες δομές φροντίδας και υποστήριξης θα βοηθήσουν εμπράκτως στη λύση του προβλήματος αυτού. Θα πρέπει να είναι σαφές το νομικό πλαίσιο που θα στηρίξει το πρόγραμμα αυτών των δομών.

Η Αστυνομία βοηθάει στην πρόληψη με την εμφανή αστυνόμευση στις γύρω περιοχές και μπορούν να γίνουν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και προσπαθούν και αυτοί από την πλευρά τους να βοηθήσουν το έργο των φορέων και να προβούν σε ενέργειες που θα είναι ωφέλιμες προς όλους και κυρίως για αυτούς τους ανθρώπους, που χρήζουν βοήθειας, από όλες τις κοινωνικές ομάδες και κοινωνικούς φορείς.

Η κυρία Μαριανέλα Κλώκα από την ΜΚΟ Praxis, μέλος της Πλατφόρμας Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες, διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στην λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, που έχουν δει από την διεθνή εμπειρία, ότι έχουν βοηθήσει, έχουν δημιουργήσει αρκετές ελαφρύνσεις σε αντίστοιχες ανοιχτές πιάτσες στο εξωτερικό. Οι περισσότερες από τις οργανώσεις που βρίσκονται στην πλατφόρμα δουλεύουν πάρα πολύ σε δράσεις στον δρόμο, βοηθούν σε προγράμματα μείωσης βλάβης με διανομή καθαρού καθαρού υλικού για ασφαλέστερη χρήση. Αυτό το κάνουν από τη εποχή που ξεκίνησε η επιδημία του HIV η οποία, μελέτες δείχνουν, ότι αναζωπυρώνεται. Επέστησε την προσοχή, ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας δίαυλο επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους.

Παρότι έχει αργήσει, είναι πολύ σημαντική η δημιουργία του εθνικού σχεδίου δράσης και ότι φτάσαμε να έχουμε εθνική στρατηγική, γιατί αυτό συμπεριλαμβάνει μία πολύ διαφορετική προσέγγιση την οποία μέχρι στιγμής δεν την είχαμε δεδομένη και έπρεπε να χτιστεί. Τόνισε ότι η Οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να συμμετέχει ισότιμα στο τραπέζι μιας και εκτός από την εμπειρία πάνω από 10 έτη στο street work στην Ελλάδα φέρουν και σημαντική διεθνή εμπειρία.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ΕπιΜΕΝΟΥΜΕ Πατησίων η κυρία Αγγελική Τσέλιου έθεσε το θέμα ότι στις περιοχές που εγκαθίστανται δομές, θα πρέπει εκτός από την εξασφάλιση της καθαριότητας, φωτισμού και φύλαξης, να δρομολογηθούν συνθήκες τόνωσης της επιχειρηματικότητας. Θα πρέπει να δοθούν σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη στην γειτονιά, τα οποία θα πρέπει να προέλθουν από σχετικό διάλογο μαζί της.

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω των κοινοτήτων οφείλει να ορίσει μια διαδικασία διαβούλευσης με τους κατοίκους, όπου και εκπρόσωποι του δήμου και επιστημονικοί αρμόδιοι στο κομμάτι των ναρκωτικών θα ενημερώσουν τους πολίτες για αυτές τις λύσεις. Με κάποιο τρόπο να ερωτηθεί η γνώμη των κατοίκων των κοινοτήτων. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επανενεργοποιηθεί και ειδικά για το θέμα των ναρκωτικών, που αφορά όλους, αλλά και για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Μην ξεκινάμε από την αρχή ότι υπάρχει αντίδραση των κατοίκων.

Η Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας κυρία Μαρία Αλεβίζου δήλωσε ότι βάζει τον εαυτό της στην θέση του κατοίκου, όταν βλέπει κάποιον που κάνει χρήση ναρκωτικών, το πρώτο πράγμα που αισθάνεται είναι ο φόβος κα ότι  δεν θέλει να το βλέπει, δεν θέλει να υπαρχει άρα δεν θέλει να το αντιμετωπίσει. Πρέπει όμως να πάρει την απόφαση να το διαχειριστεί και να το κοιτάξει κατάματα και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί και για αυτόν και για τους άλλους. Με το να λέει κάποιος δεν θέλω, θέλω να πάει αλλού, δεν θεωρεί ότι δίνεται λύση.

Οι Δημοτικές κοινότητες είναι όντως ένα κομβικό στοιχείο και πρέπει να λειτουργούν ως το ενδιάμεσο σημείο που ενώνει τους πολίτες και να δημιουργήσουν ένα πολύ δυνατό αίσθημα αλληλεγγύης. Σίγουρα χρειαζονται περιφερειακά κέντρα. Δεν θέλουν η 1η κοινότητα να σηκώσει όλο το βάρος. Θέλει να συνεργεί με τους συλλόγους όπως και με το σύλλογο του Αγίου Παύλου με τους οποίους συζήτησε. Υπήρχε μια επιφύλαξη. Αλλά θεωρεί ότι η κάθε κοινότητα θα πρέπει να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί. θεωρεί ότι με αυτές τις δύο δομές και με το πολυδύναμο, σαν κοινότητα έχουν ολοκληρώσει το καθήκον τους και έχουν βάλει την πλάτη που πρέπει.

Η Πρόεδρος της 6ης Δημοτικής Κοινότητας κυρία Πόπη Πρεζεράκου είπε ότι η 6η κοινότητα είναι ανοιχτή σε συνεργασία με τους συλλόγους πολιτών. Βεβαίως και μπορούν να συμμετάσχουν στα Συμβούλια οποτεδήποτε το ζητήσουν.

Για τα ναρκωτικα η 6η κοινότητα είναι πολύ πονεμένη. Ενα μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί δυστυχώς στην 6η κοινότητα. Εχει μεγάλη σημασία, η πιο έντονη παρουσία της αστυνομίας. Ετσι οι κάτοικοι θα ηρεμήσουν λίγο. Για το θέμα των δομών ανέφερε ότι στην 6η κοινότητα υπάρχουν πάρα πολλές. Για το θέμα των βαν, της κινητής μονάδας εποπτευόμενης χρήσης είναι ότι πολύ καλή σαν κίνηση αλλά δεν ξέρει αν οι κάτοικοι θα είναι και τόσο θετικοί.  Από την πλευρά της ,όπου μπορεί, θα προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο ότι αυτό θα είναι μία κίνηση σαφώς για το καλό της περιοχής τους.

Ο Πρόεδρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιώργος Ρωμανέας θεωρεί ότι λύθηκαν πάρα πολλά θέματα και με το Ιωνίς και με τη στέγη των αστέγων και με τη δομή στην πλατεία Βάθης. Δεν ξέρει αν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση να φταχτούν και να στελεχωθουν από ειδικευμένο προσωπικό οι περιφερειακές δομές. Βεβαίως εφόσον το υπουργείο τους υποδείξει ότι πρέπει να γίνουν αυτά, κανένας δεν είναι αντίθετος. Κανένας δεν θέλει να σηκώσει το χαλί και να βάλει από κάτω αυτό το πρόβλημα . Ο κόσμος μαζεύεται στον Αγ. Παύλο γιατί νοικιάζει διαμέρισμα με 150-200€ ενώ στον Κολωνό θέλει 300-450€. Αν γίνουν περιφερειακές δομές π.χ. δίπλα σε ένα δημοτικό, οι γονείς  θα αντιδράσουν.

Η Σύμβουλος της 5ης Δημοτικής Κοινότητας κυρία Μαρία Ζαχαροπούλου που είναι και στο ΔΣ του ΚΥΑΔΑ υπενθύμισε ότι απο τον ΚΥΔΑ ξεκίνησε το πολυδύναμο κέντρο αστέγων,και πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι μεγάλη κατηγορία άστεγων χρηστών είνα βαριά ψυχιατρικά ασθενείς. Το πολυδύναμο κέντρο αστέγων παρότι στην αρχή δέχτηκε πολλές αντιδράσεις, στην πορεία αυτό άλλαξε. Έχει καθαριστεί η γειτονιά, υπάρχει περισσότερη αστυνομία, υπάρχουν οι φύλακες. Τελικά έχει φτάσει ως ένα σημείο να αναβαθμίσει την γύρω περιοχή και να το δέχονται πλέον οι κάτοικοι λίγο καλύτερα.

Στο θέμα των ναρκωτικών θεωρεί ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης. ότι είναι πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες οι δημοτικές κοινότητες αλλά και ο δήμος θα προσπαθήσει να τις στηρίξει γιατί αφορούν το καλό της γειτονιάς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Έπιμένουμε Πεδίο του Άρεως” κ. Θοδωρής Κοκκινάκης θεωρεί ότι οποιαδήποτε δομή φτιάχνεται, οπουδήποτε, πρέπει να είναι καλοδεχούμενη αρκεί να θέσουμε τους θεσμούς που θα την κρατούν σε συνέχεια και συνέπεια. Δηλαδή υπάρχουν προγράμματα τα οποία ενώ  έχουν ξεκινήσει και για τους α, β λόγους, είτε οικονομικούς, είτε πολιτικούς, είτε με βούληση της κυβέρνησης και των διαφόρων πολιτικών φορέων σταματάνε. Αυτό είναι ένα πισωγύρισμα, που δημιουργεί προβλήματα και στην κοινωνία και βέβαια και στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην πολιτική ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους πολίτες. Αυτό τονίστηκε από πολλούς φορείς μέχρι τώρα, αλλά πιστεύει ότι η ενημέρωση και η διαβούλευση με τους πολίτες θα φέρει αποτελέσματα ως προς την αποδοχή των οποιωνδήποτε δομών στις γειτονιές.

Ο Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά και οι υπόλοιποι φορείς πρέπει να πιέσουν ώστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην δαιμονοποιούν το θέμα αλλά να το παρουσιάζουν στις πραγματικές του διαστάσεις.Τα προβλήματα οφείλουν να διαχυθούν και να αντιμετωπιστούν σε όλη την Αθήνα και όχι να έχουμε γειτονιές α, β και γ κατηγορίας. Ως γείτονας της δομής του κέντρου ημέρας στην Εμμανουήλ Μπενάκη δεν έχει κανένα πρόβλημα από την λειτουργία αυτού του χώρου.

Ο Προεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Χρήστος Λιάπης δήλωσε ότι το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ είναι εποπτευόμενοι φορείς από το υπουργείο. Την ίδια στιγμή υπάρχει η ομπρέλα του εθνικού συντονιστή, υπάρχει η εθνική στρατηγική και το εθνικό σχέδιο δράσης, που για πρώτη φορά με την πρωτοβουλία, και την ικανότητα του συντονιστή κ. Κουϊμτσίδη πραγματικά υπάρχει μια κεντρική ρύθμιση και χάραξη πολιτικής.

Εκ μέρους της Υποδιεύθυνσης δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομίας ο κ. Βασίλης Λαμπρούσης μας είπε ότι μέχρι στιγμής γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή προσπάθεια τόσο από τους ξενώνες όσο και από τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης. θεωρεί ότι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι αρκετά ικανοποιητικά τουλάχιστον σε σχέση με την προγενέστερη κατάσταση. Φυσικά και θα υπάρξουν και θέματα διαχείρισης σε συγκεκριμένες φάσεις αλλά θεωρεί ότι όλα μπαίνουν σε ένα δρόμο. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή επικοινωνία τόσο με τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τους χώρους όσο και γενικότερα με όλους που κάθονται στο στρογγυλό τραπέζι. Υπάρχει η δική τους η αστυνόμευση και το βασικότερο υπάρχει συνεννόηση. Εχει παραβρεθεί το τελευταίο έτος σε πάρα πολλές συζητήσεις και βλέπει ότι η λογική της συνεννόησης και η λογική της σύμπνοιας υπερέχουν από το αν είναι κάποιος παρών ή όχι. Θεωρεί ότι η ύπαρξη ένστολων και μη ένστολων αστυνομικών στο χώρο βοήθησε αρκετά και τη λειτουργία τους ώστε αυτά τα σχέδια θα πετύχουν.

Εκ μέρους της Κίνησης Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας ο κ. Γιώργος Κακούρος έθεσε το θέμα ότι η 6η δημοτική κοινότητα, όπως είπε και η πρόεδρος, είναι πολύ επιβαρυμένη και οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι επιχειρηματίες είναι απογοητευμένοι ως και απελπισμένοι. Γιατί πέρα από το πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο ταλαιπωρεί και ταλανίζει την περιοχή για αρκετά χρόνια, έχει επιβαρυνθεί και με την πρόβλημα το μεταναστευτικό-προσφυγικό με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές που παρουσιάζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στην περιοχή και αυτό έχει υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επιχειρηματιών, χωρίς βέβαια να φταίνε ούτε οι χρήστες ούτε και οι μετανάστες. Στην πλατεία Βικτωρίας εξακολουθεί και είναι πάρα πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει με τον κατάλληλο τρόπο. τα προβλήματα αυτά.

Θεωρεί, ότι υπάρχει ένα πλέγμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου και μέσω της δημοτικής κοινότητας. Υπάρχουν πολλοί αρκετά ευαισθητοποιημένοι με το θέμα. Θεωρεί ότι είναι πολύ σωστό να υπάρχουν τα κέντρα ημέρας και τα υπνωτήρια και οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης. Είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος η ενημέρωση του κόσμου με συνεχείς εκδηλώσεις, προσκλήσεις σε αντίστοιχα στρογγυλά τραπέζια και πρέπει να ενημερώθούν οι δημοσιογράφοι δηλαδή τα ΜΜΕ και να κινητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το 7ο Στρογγυλό Τραπέζι έκλεισε με την δήλωση του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά κ. Κουϊμτσίδη ότι στον ένα χρόνο που έχει περάσει από το 6ο Στρογγυλό Τραπέζι έχουν φανεί σημαντικά δείγματα γραφής. Αυτό που συζητιόταν πέρυσι με αυτό που συζητιέται φέτος, ανεξάρτητα της κούρασης και του covid, είναι ένα αποτέλεσμα ότι και πράγματα μπορούν να γίνουν και να γίνουν σωστά και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Η στιγμή είναι κρίσιμη και επειδή υπάρχει πνεύμα συναίνεσης για τα μέτρα στον πολιτικό κόσμο, είναι μια ευκαιρία να γίνουν και στην Ελλάδα μεγάλα βήματα σε όφελος και των χρηστών και την πόλης και των κατοικων της.