Συναντήσαμε τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Νίκο Πέππα.

Στις 16/10 συναντηθήκαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας για θεματα που αφορούν το Πεδίο του Άρεως,

Εγινε μια διεξοδική συζήτηση και περιμένουμε από τον κ. Πέππα να κάνει πράξη αυτά που μας απάντησε.

Καταγράφουμε τα σημεία της συνάντησής μας:

   1. Έγινε λεπτομερής ενημέρωση από πλευράς της κίνησής μας για τα σοβαρότατα προβλήματα διαχρονικής ανεπάρκειας της Φύλαξης τόσο ποσοτικά όσο και (κυρίως) ποιοτικά, ανεξάρτητα από την σημερινή κατάσταση που η φύλαξη βρίσκεται στο όρια της ανυπαρξίας. Έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις που εκτιμάμε ότι θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική λειτουργία της Φύλαξης.
   2. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη «σκοτεινών» περιοχών του Πάρκου (κυρίως κοντά στην Μαυρομματαίων) για τις οποίες θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για να φωτιστούν και να δημιουργηθούν υποδομές (π.χ. αθλητικά όργανα) για να αποκτήσουν την επισκεψιμότητα που απολαμβάνει το υπόλοιπο πάρκο.
   3. Προτάθηκε μεγάλος περιφραγμένος χώρος σαν πάρκο εκγύμνασης σκυλιών όπου θα διαμορφωθεί κατάλληλα και θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Συγκεκριμένα προτάθηκε ο υπάρχων περιφραγμένος χώρος νοτιοδυτικά της εισόδου από Μουστοξύδη, το τέως φυτώριο του Πάρκου.
   4. Οι εργολαβίες καθαριότητας, φύλαξης και πρασίνου κλπ, αν δεν μπορούν να στελεχωθούν με επαρκές μόνιμο προσωπικό, πρέπει να είναι τουλάχιστον 3ετούς διάρκειας για να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συνδεθούν οι εταιρείες και το προσωπικό τους με το Πάρκο. Η Περιφέρεια οφείλει να ξεκινά έγκαιρα τις διαδικασίες των προκηρύξεων ώστε να επιλέγεται μειοδότης πριν την λήξη της προηγούμενης εργολαβίας.
   5. Η διοίκηση του Πάρκου να έχει τα απαραίτητα στελέχη και τις αντίστοιχες βάρδιες ώστε να δύναται να ελέγχει την εφαρμογή των υποχρεώσεων των εργολάβων.
   6. Αιτηθήκαμε οι κοινόχρηστοι χώροι να παραμείνουν κοινόχρηστοι και να αντιμετωπισθούν κυρίως οι αυθαιρεσίες στον περιβάλλοντα χώρο του «Άλσους» αλλά και απομάκρυνση της περίφραξης γύρω από το «Green Park» καθώς και να παύσει η οργάνωση παζαριών, που στερεί ζωτικό χώρο από το Πάρκο.
   7. Πριν από κάθε μείζονα ενέργεια στο Πάρκο και πριν από την δημοσίευση των προκηρύξεων εργολαβιών να γίνεται διαβούλευση με τους πολίτες για να συνεισφέρουν με την καθημερινή εμπειρία τους στην καλύτερη επίλυση των προβλημάτων.
   8. Ο κ. Πέππας μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε μελέτη, ήδη από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, έργο ύψους 5 εκ.€ για τις υποδομές του Πάρκου. Ζητήσαμε ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει, και τονίσαμε την ανάγκη διαβούλευσης με τους πολίτες για τα σχεδιαζόμενα έργα, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε εργασία δεν θα πρέπει να ξεφεύγει από τα όρια της μελέτης της «Ανάπλασης» Τομπάζη, η οποία μόνο τμηματικά υλοποιήθηκε.
   9. Επίσης μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη
    α) εργολαβία για το συντριβάνι της ανατολικής πλευράς του Πάρκου (στην μεγάλη πλατεία μπροστά στο Άλσος), όπου του επιστήσαμε την προσοχή ότι η συγκεκριμένη εργολαβία, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κοκμοτός, δεν περιλαμβάνει την σύνδεση του σιντριβανιού με την υδάτινη διαδρομή στα «Πλατάνια», άρα είναι κουτσό έργο και
    β) μελέτη που αφορά την εξυγίανση του λόφου Φινόπουλου.
   10. Τέλος υπήρξε κοινή προσέγγιση ότι το Πάρκο θα πρέπει να διατηρήσει την πράσινη και φυσική μορφή του και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την κάλυψη αλλότριων μη σχετιζόμενων με την φύση αναγκών της πόλης.

   Θα προσπαθήσουμε να έχουμε αποτελέσματα από όσα μας υποσχέθηκε ο κ. Πέππας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.