Ο κορονοϊός με έκανε να είμαι τόσο ευγνώμων για τα πάρκα της πόλης. Πρέπει να αγωνιστούμε για αυτά.

Κείμενο της Josephine Tovey, στον Guardian, Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Το να υπάρχει ένα αξιοπρεπούς μεγέθους ασφαλές πάρκο, μια ερημική περιοχή ή ένα κομμάτι ακτής σχετικά κοντά είναι πολυτέλεια σε πολλές πόλεις.
Φωτογραφία: Andrew Michael / UIG / Getty Images </p

Μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, η αμερικανίδα καλλιτέχνης και συγγραφέας Τζέιν Οντέλ βρισκόταν σχεδόν κάθε μέρα σε έναν τοπικό δημόσιο κήπο. «Δεν ήταν ακριβώς μια συνειδητή απόφαση», γράφει στο βιβλίο της «Πως να μην κάνω τίποτα». «Ήταν κάτι περισσότερο από μια έμφυτη κίνηση, σαν ένα ελάφι που πήγαινε να γλύψει αλάτι, ή μια αίγα που πήγαινε στην κορυφή ενός λόφου».

Στο βιβλίο, μια πραγματεία για την επιβράδυνση μέσα σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και ειδησεογραφικό κύκλο που αισθάνθηκε ολοένα και πιο χαοτικός και τρομακτικός, περιγράφει πόσο ακριβώς υπήρχε καθημερινά σε ένα μικρό κομμάτι αστικής ερημιάς όπου το να ανακατευθύνει την προσοχή της στα πουλιά και τα φυτά γύρω της, έγινε κάτι περισσότερο από μια απόδραση – έγινε κάτι παρόμοιο με μια τακτική επιβίωσης.

«Αποδεικνύεται ότι η γείωση απαιτεί πραγματικό έδαφος», γράφει.

Σκέφτομαι τα λόγια της αυτήν την εβδομάδα, καθώς κατευθυνόμαστε προς τον δεύτερο μήνα της αυτοαπομόνωσης της πανδημικής εποχής, περνώντας περισσότερο χρόνο από ποτέ σε κλειστούς χώρους, παρακολουθώντας ως συγκεχυμένα, τρομακτικά και αβέβαια γεγονότα που ξεδιπλώνονται στις συσκευές μας.

Όπως και η Τζέιν Οντέλ, αυτή η περίοδος μου δίνει μια εντελώς νέα εκτίμηση, ακόμη και σεβασμό, για ό, τι μικρά μπαλώματα πράσινων ή ανοιχτών χώρων μπορώ να βρω.

Αν και σχεδόν όλη μου η ώρα περνά στο σπίτι μου, κάθε μέρα αναζητώ μικρές, κοινωνικά απομακρυσμένες και νομικά εγκριμένες στιγμές έξω: στέκοντας στον ήλιο στη μικροσκοπική τσιμεντένια αυλή μου, ανάμεσα στα φυτά μου, περιπλανώμενη κάτω από τα μεγάλα δέντρα που ευθυγραμμίζουν το δρόμο μου για να παρακολουθώ μπερδεμένα πουλιά που περιφέρονται κοντά σε άδειους κάδους ή, πάνω απ’ όλα, περπατώντας ή να τρέχοντας μέσα στο τοπικό πάρκο (πάντα κινούμενη – αφού δεν μας επιτρέπεται πλέον να καθόμαστε, ακόμη και μόνοι).

“Στα πάρκα υπάρχει ακόμη ένας βαθμός κανονικότητας, ακόμη και τρυφερότητας”

Η άσκηση με τον/την συγκάτοικό σου ή σε ζευγάρια είναι η τελευταία μορφή επιτρεπόμενης προσωπικής κοινωνικοποίησης που έχουμε – έτσι το πάρκο είναι η νέα παμπ για μερικούς από εμάς. Το να κουβεντιάζετε πάνω από μπύρες αντικαθίσταται από συνεδρίες που μοιράζονται όσα κουτσομπολιά εξακολουθούν να υπάρχουν.

Τα πάρκα αισθάνονται σαν το τελευταίο κοινόχρηστο μέρος που μπορούμε να συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους, ξένους, με τρόπους που δεν αισθάνεσαι άγχος ή απειλές. Σε αντίθεση με το σούπερ μάρκετ, όπου οι άνθρωποι κοιτάζουν ο ένας τον άλλον καθώς κινούνται βιαστικά στο διάδρομο χαρτιού τουαλέτας, στα πάρκα υπάρχει ακόμα ένας βαθμός κανονικότητας, ακόμη και τρυφερότητας. Εφόσον τα μονοπάτια δεν είναι γεμάτα, οι άνθρωποι μπορούν κυριολεκτικά να αναπνέουν βαθιά.

Ένα αποτέλεσμα αυτής της κρίσης ήταν να υπογραμμιστεί η σημασία των δημόσιων υποδομών που ενδέχεται να είχαμε θεωρήσει ως δεδομένες. Όπου κάποτε παρακολουθούσαμε καθώς οι κυβερνήσεις παραμελούσαν ή απειλούσαν το ισχυρό μας σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, τώρα καταλαβαίνουμε καλύτερα τι διακυβεύεται. Θα προσθέσω προσβάσιμο πράσινο χώρο στις πόλεις μας, σε αυτήν την σειρά.

«Δεν το θεωρούμε δεδομένο πια», είπε ένας κάτοικος του Μανχάταν στους New York Times πρόσφατα καθώς περπατούσε κάτω από δέντρα στο Central Park.

Τώρα αισθάνομαι τόσο τυχερή που έχω μερικά πάρκα σε κοντινή απόσταση. Όμως, το να έχετε ένα αξιοπρεπούς μεγέθους, ασφαλές πάρκο, μια ερημιά ή ένα κομμάτι ακτής κοντά, είναι πολυτέλεια σε πολλές πόλεις. Μια πρόσφατη έκθεση Guardian διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο (33%) του συνόλου της γης στο πλουσιότερο 10% της έκτασης του Λονδίνου έχει καταληφθεί από ιδιωτικούς κήπους, ενώ στο φτωχότερο 10%, λίγο πάνω από το ένα πέμπτο (20%) καταλαμβάνεται από κήπο. (Σ.Σ Στην Αθήνα τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα),

Ομοίως, μια μελέτη από την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας πέρυσι διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι του δυτικού Σίδνεϊ ανέφεραν ότι είχαν λιγότερη πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο αναψυχής από εκείνους σε άλλες περιοχές, και η πλειοψηφία οδηγούσε κατά κατά μέσο όρο 30 λεπτά για να φτάσει σε μια τέτοια περιοχή. Η ποιότητα της περιόδου “μένουμε σπίτι” λόγω κορονοϊού είναι πιθανό να διαφέρει αρκετά ανάλογα με την πρόσβασή σας σε αυτούς τους χώρους για ανάπαυλα.
Την περασμένη εβδομάδα στη Βικτώρια, μια γυναίκα που πηγε με το αυτοκίνητό της σε ένα πάρκο για να τρέξει τηςη έγινε παρατήρηση από την αστυνομία. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους από τους νέους νόμους που διέπουν τη ζωή μας, υπάρχει σημαντική σύγχυση σχετικά με το εάν επιτρέπεται η οδήγηση μέχρι το πάρκο για άσκηση – ο επικεφαλής ιατρός της πολιτείας είπε ότι είναι εντάξει αν δεν υπάρχει πουθενά πιο κοντά στο σπίτι, αλλά ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους το έχει αποθαρρύνει. Κατανοώ την κρίσιμη σημασία του κλειδώματος αυτή τη στιγμή, αλλά δεδομένης της άνισης κατανομής των χώρων πρασίνου, κάποιο περιθώριο πρέπει να υπάρχει για να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πάρκα.

“Πρέπει τώρα να σκεφτούμε προσεκτικά για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την πρόσβαση όλων στη φύση”

Τα πάρκα εξυπηρετούσαν πάντοτε μια σημαντική λειτουργία δημόσιας υγείας στις πόλεις – μας δίνουν χώρο για να ασκηθούμε και να είμαστε έξω στον ήλιο, καλλιεργώντας τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Αυτές οι λειτουργίες είναι ακόμη πιο κρίσιμες τώρα.

Ο σύμβουλος του City of Sydney Jess Miller πρότεινε την περασμένη εβδομάδα οι κρατικές κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν κλειστούς χώρους πρασίνου – όπως αγώνες αγώνων και γήπεδα γκολφ – για κοινωνικά απομακρυσμένη άσκηση σε αστικές περιοχές με συμφόρηση. Σε ορισμένες ξένες πόλεις, οι δρόμοι είναι κλειστοί στην κίνηση για να επιτρέψουν περισσότερο χώρο για περπάτημα.

Πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά τώρα πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την πρόσβαση όλων στη φύση, τόσο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όσο και πέρα από αυτήν.

Στιγμές στη φύση, όπως η Τζέιν Οντέλ καταγράφει στο βιβλίο της, μας προσφέρουν επίσης χώρο για να επαναπροσδιορίσουμε την προσοχή μας σε μια περίοδο άγχους. Μόλις άρχισε να παρατηρεί πουλιά στον δημόσιο κήπο, γράφει, άρχισε να τα βλέπει παντού.

«Θυμάμαι συγκεκριμένα πόσο αισθάνθηκα παρηγορημένη από την παρουσία αυτών των περίεργων πτηνών [ένα ζευγάρι νυχτερινών ερωδιών]. Ήταν σαν να μπορούσα να πάρω ανάσες από την τρομακτική δίνη των νέων εκείνης της ημέρας».

Δεν είναι μόνο η άσκηση και ο ήλιος και η συνομιλία με τον εαυτό μου. Δεν είναι μόνο μια κυριολεκτικά διαφορετική προοπτική από τα όρια του σπιτιού μου. Τα βράχια ψαμμίτη και σχιστόλιθου σχηματίστηκαν κατά την Τριαδική περίοδο, μεγάλα δέντρα που φυτεύτηκαν πολύ πριν γεννηθώ, και τα κοπάδια παπαγάλων που κραυγάζουν από πάνω καθώς προσπαθώ να κάνω μια ακόμη άσκηση – όλα προσφέρουν μια πολύ απαραίτητη προοπτική για μια κρίση που τελικά θα περάσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.