Μια μικρή περιήγηση στον λόφο Φινόπουλου.

Ο λόφος Φινόπουλου περικλείεται από τις οδούς Βαλτινών, Καλλίστης, Μομφεράτου και Ιεράπετρας. Αποτελεί φυσική προέκταση του Πεδίου Άρεως και του πάρκου Ευελπίδων. Η αρμοδιότητα του λόφου Φινόπουλου ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής.
Η περιοχή γνώρισε μεγάλες δόξες όταν πριν 15 χρόνια υπήρχε ακόμα η ταβέρνα που συγκέντρωνε πλήθος κόσμου από την γειτονιά, εκεί μεγάλωσαν παίζοντας τα παιδιά στην υπάρχουσα παιδική χαρά και η περιοχή έσφυζε από ζωή. Όμως αυτά είναι παρελθόντων ετών αναμνήσεις για μας που μεγαλώσαμε τα παιδιά μας εκεί.
Η σημερινή εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η άσχημη κατάσταση στο χώρο αρχίζει από την είσοδο στην οδό Μομφεράτου. Σκουπίδια παντού και οι κάδοι απορριμμάτων ξεχαρβαλωμένοι χωρίς σακούλες, άγνωστο κάθε πότε μαζεύονται τα απορρίμματα. Η προστατευτική περίφραξη σε πολλά σημεία κατεστραμμένη και επικίνδυνη. Η παλιά ξύλινη περίφραξη που τοποθετήθηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, χρησιμοποιήθηκε για καυσόξυλα.
Η παιδική χαρά που είχε πριν δυο χρόνια ανακατασκευαστεί, πέραν του ότι είναι κλειστή από προ covid εποχή, είναι σε άθλια κατάσταση. Τα ειδικά προστατευτικά δαπέδου είναι όλα ξηλωμένα και στοιβαγμένα στις εισόδους της παιδικής χαράς, δήθεν να εμποδίζουν την είσοδο στα παιδιά να μπαίνουν;
Και ερχόμαστε στο χώρο που ήταν το παλιό ουζερί. Εκεί που πριν μερικά χρόνια στο εγκαταλειμμένο κτίριο, άγνωστοι άστεγοι διαμένοντες είχαν βάλει φωτιά και η στέγη κατέρρευσε. Έκτοτε παραμένει το κουφάρι του, και η Περιφέρεια τοποθέτησε συρματόπλεγμα να εμποδίσει την είσοδο λόγω επικινδυνότητας. Το συρματόπλεγμα έχει πλέον καταστραφεί και ο χώρος είναι γεμάτος ακαθαρσίες με ανοιχτές πόρτες στις άθλιες τουαλέτες, ενώ θα μπορούσε από την αρχή, μετά την πυρκαγιά να ξηλωθούν και να απομακρυνθούν όλες οι κατασκευές.
Οι σωλήνες άρδευσης χάσκουν από παντού, χωρίς χρησιμότητα, ενώ ο υπόλοιπος χώρος του πάρκου είναι ένας χώρος απεριποίητος, με σκουπίδια παντού, κορμούς δέντρων πεσμένους, δέντρα ακλάδευτα και φυτά παραμελημένα. Ούτε καν σεβασμός στο χώρο δεν υπάρχει από άτομα που θεωρούν το χώρο κατάλληλο να παρκάρουν τα οχήματα τους.
Ο λόφος τα τελευταία χρόνια όπως είναι παραμελημένος στην μοίρα του από την αρμόδια περιφερειακή αρχή, έχει γίνει χώρος παραβατικότητας κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, που ανάβουν φωτιές και δημιουργούν φθορές στο χώρο. Η εταιρεία φύλαξης που εδώ και αρκετό διάστημα έχει διακόψει την συνεργασία της με την Περιφέρεια, έπρεπε στα καθήκοντα της να έχει και την φύλαξη του λόφου Φινόπουλου και αυτό θα πρέπει να απαιτηθεί με την νέα σύμβαση που θα συνάψει η Περιφέρεια Αττικής.
Από τον Μάιο μήνα, επισκέφτηκε τον Λόφο Φινόπουλο ο ίδιος ο κ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και ο κ. Δημόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα καλεσμένοι από κατοίκους της περιοχής και η εντολή ήταν να συσταθεί επιτροπή για να γίνουν μελέτες για την αναδιαμόρφωση του χώρου. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι επαρκής ο χρόνος, γιατί προφανώς και οι φωνές μας για αυτό τον ξεχασμένο χώρο δεν είναι επαρκείς.
Στον προϋπολογισμό έργων για το 2021 η Περιφέρεια έχει προϋπολογίσει ένα κονδύλι 60.000€ για ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ) και άλλο κονδύλι 250.000€ για ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ).
Και τα δύο είναι κάτω από τον τίτλο “ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ“.
Εμείς καταλαβαίνουμε ότι έχει μπει μεν στον προϋπολογισμό όπως δεκάδες άλλα έργα που σέρνονται από χρόνο σε χρόνο χωρίς να είναι προτεραιότητας για την Περιφέρεια.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εγκατάλειψη και την έλλειψη ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια και δηλώνουμε στον κ. Πατούλη όπως είχαμε δηλώσει και στην κα Δούρου ότι Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΕΣ.
Παρόλα αυτά η προτροπή μας για επίσκεψη και βόλτα στο λόφο, είναι αναγκαία, ώστε εμείς οι ίδιοι με την παρουσία μας να δώσουμε ζωή στο χώρο που αποτελεί ανάσα πρασίνου για τη γειτονιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.