Καταγγελία στην Περιφέρεια Αττικής για την κατασκευή θηριώδους μεταλλικής κατασκευής για σκέπαστρο εντός του Πεδίου του Άρεως

– Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως»

– Κίνηση Πολιτών «Εμείς στο Πεδίο του Άρεως»

 

Αθήνα 27.12.2022

Προς τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη

Θέμα: Καταγγελία για την κατασκευή θηριώδους μεταλλικής κατασκευής για σκέπαστρο εντός του Πεδίου του Άρεως

Αξιότιμε κυριε Περιφερειάρχα,

Καταγγέλλουμε ότι στον χώρο Νότια της κτιριακής εγκατάστασης του ΑΛΣΟΥΣ εντός του χώρου του θεάτρου, στο Πεδίο του Άρεως, τοποθετούνται τις ημέρες των Χριστουγέννων παράνομα τεράστιες μεταλλικές δοκοί, για ένα τερατώδες σκέπαστρο από αντιοικολογικό συνθετικό υλικό (πολυουρεθάνη) εμβαδού 500μ2 και σε ύψος σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή 12μέτρων!

Υψηλότερο από οτιδήποτε άλλο στο Πάρκο δεδομένου ότι και το βασικό ύψος του κτιρίου ΑΛΣΟΣ είναι 7,5 μέτρα.

Αυτή η κατασκευή προφανώς δεν μπορεί να είναι «ΚΙΝΗΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» όπως ψευδώς αναφέρει στον τίτλο η άδεια που εκδόθηκε ηλεκτρονικά ως «ενημερωση φακέλου».

Οι εργασίες είναι παράνομες και διότι:

  1. Δεν έχει λάβει άδεια από την Περιφέρεια Αττικής, διαχειριστική αρχή του Πεδίου του Άρεως παρότι σύμφωνα με την σύμβαση που έχει συνάψει με την μισθώτρια Η. Μαροσούλης ΙΚΕ (άρθρο 6.7) «ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΛΗΨΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΑΔΕΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΙΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΛΣΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΓΑΡΔΕΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΓΑΡΔΕΝΙΑ»
  2. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ Ή ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ. Εμφανίζουν Οικοδομική Άδεια 183/2009 η οποία αναφέρεται σε «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΛΣΟΣ» ενώ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.
  3. Η ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων έχει εγκρίνει την σκηνή του θεάτρου μεγέθους 12Χ16μ ως «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ». Η έγκριση αυτή παραβιάζεται από την νέα κατασκευή εμβαδού 500μ2 με σιδηροδοκούς πάνω από 40εκ πλάτος και υδραυλικά συστήματα, θα είναι βαρέως τύπου και δεν θα αποσύρεται ποτέ.
  4. Πρόκειται για ογκώδη κατασκευή ασύμβατη με την κλίμακα και τον χαρακτήρα του άλσους Πεδίο του Άρεως για την οποία έπρεπε οπωσδήποτε να έχει προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σύμφωνα με το αρθρο 2 παρ 2γ της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/48505/387/2021 (ΦΕΚ Β 2239/2021) (βλέπε. επισυναπτόμενο από προηγούμενη προσπάθεια αιτήματος αδειοδότησης αντίστοιχης εγκατάστασης του μισθωτή μπροστά στο κτίριο ΑΛΣΟΣ στο Πεδίο του Άρεως η οποία απορρίφθηκε από το ΥΠΕΝ).

Είμαστε σίγουροι ότι δεν συμμερίζεστε την άποψη του  υπεύθυνου του Πάρκου εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής κ. Θ. Κοκμοτού, ο οποίος σε ερώτησή μας για το αν ο μισθωτής έχει την απαιτούμενη άδεια από την Περιφέρεια και γιατί έδωσε την άδεια να μπουν οι γερανοί και τα φορτηγά, μας απάντησε ότι “αφού ενοικίασε τον χώρο μπορεί και να κάνει ότι θέλει”!!!

Οι εργασίες προφανώς επιλέχθηκε από τον μισθωτή να πραγματοποιηθούν τις ημέρες των Χριστουγέννων ώστε να αποφευχθεί ο έλεγχος του Δημοσίου στις υπό ανέγερση εγκαταστάσεις λόγω των αργιών.

Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ σε αίτηση ακυρώσεως (αρ. καταθ. 2273/2020) κατά της απόφασης 818/35619/13.5.2020 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την οποία εγκρίθηκε η Διαχειριστική Μελέτη του Πεδίου του Άρεως, όπου ήταν διάδικος και η Περιφέρεια Αττικής. Η απόφαση αφορά, μεταξύ άλλων, τον δασικό χαρακτήρα του χώρου που περιβάλλει το κτίριο ΑΛΣΟΣ και τις επιτρεπόμενες σε αυτό χρήσεις. Πριν από οποιαδήποτε σημαντική εργασία στον χώρο αυτό θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσίευση της απόφασης.

Επειδή τα ανωτέρω καταγγέλλουμε με άμεσο έννομο συμφέρον καθόσον σκοπός του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως»  και της Κίνησης Πολιτών «Εμείς στο Πεδίο του Άρεως» είναι η αποκατάσταση του Πεδίου του Άρεως ως ελεύθερα προσβάσιμου δημόσιου χώρου, υπό δημόσια διαχείριση, με τρόπο που θα το καθιστά ζωντανό, πράσινο, φωτεινό, καθαρό, ελεύθερο, λειτουργικό και ασφαλές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Για τους λόγους αυτούς.

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να δώσετε εντολή για την άμεση  διακοπή των εργασιών και την απομάκρυνση των υλικών της φαραωνικής κατασκευής που κυριαρχεί στον χώρο του Πεδίου του Άρεως και είναι ασύμβατη  Περιβαλλοντικά και Αρχιτεκτονικά με τον χώρο ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητά της σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος και η ανάγκη προστασίας του πολύτιμου αγαθού του Πάρκου που τόσο σπανίζει στην πόλη μας.

Για τον Σύλλογο «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως»

Ο Πρόεδρος:  Κώστας Καρκανιάς
Ο Γραμματέας: Δημήτρης Τσιαμπούρης

Για την Κίνηση Πολιτών «Εμείς στο Πεδίο του  Άρεως»

Εκπρόσωπος:  Θεόδωρος Κοκκινάκης