Ιχνη στον χρόνο: Η πρώτη φωτογραφία του Πεδίου του Άρεως!

Στην έρευνά μας “Ιχνη στον χρόνο“, αναρωτιόμασταν, ποια είναι η πιο παλιά φωτογραφία του Πεδίου του Άρεως;
Από την έρευνά μας προέκυψε αυτή:

Φωτογραφία που τραβηχτηκε ένα Κυριακάτικο πρωϊνό των αρχών του 1847, πιθανότατα από τον Philibert Peraud, στο Πεδίο του Άρεως που δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί. Με την τεχνολογία της εποχής: Δαγγεροτυπία. Μέγεθος 6,8×8,9εκ και βρίσκεται στο Μουσείο Orsay στο Παρίσι.

Τις Κυριακές κάτω από ένα μικρό ξύλινο στρογγυλό υπόστεγο, η ορχήστρα έπαιζε κάθε είδους μουσική, καντρίλιες, βαλς, πόλκες. Κόσμος πολύς κάνει γύρω της κύκλο για να ακούσει. Ο Βασιλιάς Όθων και η Βασίλισσα Αμαλία φτάνουν και αυτοί έφιπποι ή με άμαξα (διακρίνεται η άφιξή τους στο αριστερό άκρο). Προηγείται ο γάλλος συνταγματάρχης Τουρέ, που αυτοτιτλοφορείται φύλακας της ζωής του βασιλιά. Ήταν αυτός που προσέφερε την αναμνηστική αυτή δαγγεροτυπία στην κυρία Πισκατόρι, σύζυγο του πρεσβευτή της Γαλλίας, η οποία την ημέρα εκείνη αναχωρούσε, μαζί με τον άνδρα τη,ς από την Ελλάδα.
Εχει την χειρόγραφη αφιέρωση “Ενθύμιο από μια Κυριακή στην Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 1848”, Μάρτιος 1847.

Στον ελεύθερο και όμορφο αυτό χώρο, ανάμεσα σε δύο μικρά ποτάμια που κατέβαιναν από τα σημερινά Τουρκοβούνια, (σήμερα το ένα βρισκεται κάτω από την οδό Ευελπίδων και την οδό Κοδριγκτώνος και το άλλο κάτω από την οδό Βαλτινών και την οδό Μπούσγου) Λειτουργούσαν τότε εκεί έξι εξοχικά καφενεία, όπου κάθονταν οι Αθηναίοι και άκουγαν κάθε Κυριακή τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας. Hταν από τότε ένα σημείο αναφοράς για την ψυχαγωγία των Αθηναίων.

Το Πεδίο του Άρεως έχει αλλάξει, αλλά παραμένει η ίδια αναφορά 172 χρόνια μετά!

Κάποια στιγμή η ξύλινη εξέδρα για μουσική έγινε πολυγωνική. Σε αυτή οφείλει το όνομά της η συνοικία Πολύγωνο.

Τα στοιχεία της φωτογραφίας είναι από την έκδοση "Αθήνα 1839-1900, Φωτογραφικές Μαρτυρίες", του Μουσείου Μπενάκη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.