Απολογισμός του Συλλόγου “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως” για το έτος 2023

Πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε η Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.

Διαβάστηκε ο απολογισμός του ΔΣ για το έργο του Συλλόγου το 2023 και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Ακολουθεί ο Απολογισμός του έργου του Συλλόγου:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023 ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ»

Πραγματοποιήθηκαν 11 ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ για να ανταποκριθούμε με προτάσεις,
παρατηρήσεις, αναφορές στις ανάγκες αισθητικής και λειτουργικής βελτίωσης του Πεδίου του Άρεως.

Χειροκροτήσαμε όσα θετικά έγιναν από την Διοίκηση του Πάρκου και κινητοποιηθήκαμε, διαμαρτυρηθήκαμε και προσφύγαμε στα αρμόδια όργανα τα όσα το επιβάρυναν.

Οι κυριότερες ενέργειές μας ήταν (η σειρά είναι χρονολογική):

1.  Χειροκροτήσαμε την δημιουργία Πάρκου σκύλων στο Πεδίο του Άρεως που από χρόνια ζητούσαμε αλλά δυστυχώς ακυρώθηκε σε λίγες εβδομάδες. Το αίτημα λειτουργίας παραμένει.

2. Επισκεφτήκαμε σαν Σύλλογος την δομή φιλοξενίας εξαρτημένων στην Αχαρνών και του παραδώσαμε πακέτα με σνακς κλπ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών συνεχίζει να υπάρχει και η ενεργής παρουσία μας προσφέρει και στους εξαρτημένους και στην γειτονιά μας μας.

3. Καταγγείλαμε στην Διεύθυνση Δασών την αυθαίρετη τεντοπέργκολα 150μ2 που προσπάθησε να εγκαταστήσει ο μισθωτής του ΑΛΣΟΥΣ προς την πλευρά της ΓΥΣ. Η τεντοπέργκολα κηρύχθηκε αυθαίρετη, σταμάτησε η κατασκευή της και έχει ζητηθεί η κατεδάφισή της.

4. Χειροκροτήσαμε την εγκατάσταση καλαίσθητων και συμβατών με το περιβάλλον πάγκων και τραπεζιών στον κύκλο με τις Αριές με χορηγία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

5. Διαμαρτυρηθήκαμε και πάλι για την εγκατάσταση και λειτουργία του «παζαριού» δυό φορές το χρόνο, από άκρη σε άκρη του Πεδίου του Άρεως, για 1,5 μήνα την φορά, που αφαιρεί την δυνατότητα της απόλαυσης του πάρκου σαν χώρος φύσης και ηρεμίας και ήπιας ψυχαγωγίας.

6. Πιέσαμε για να λειτουργήσουν επιτέλους οι 5 γεωτρήσεις που υπάρχουν στο Πεδίο του Άρεως και που βρίσκονται εδώ και 10 χρόνια εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να ποτίζεται, αντιπεριβαλλοντικά και αντιοικονομικά, όλο το Πάρκο με πόσιμο νερό!

7. Καταφέραμε να ακυρώσουμε την δεκαετή παράταση των συμβάσεων ΑΛΣΟΥΣ και GREENPARK από το 2034 έως το 2043(!) με τους ίδιους υποβαθμιστικούς για το Πάρκο μας όρους και με ευτελές οικονομικό τίμημα. Η επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που προσφύγαμε ακύρωσε την παράταση της σύμβασης ως «παράνομη και επαχθή για το Δημόσιο».

8. Προσφύγαμε και καταφέραμε να κηρυχθεί αυθαίρετη από το Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) η νέα τεράστια σκηνή 500μ2 που εγκατέστησε χωρίς τις νόμιμες άδειες το κέντρο ΑΛΣΟΣ διότι: α. Λόγω του μεγέθους της σκηνής και του χώρου του Πάρκου, όφειλε να ζητηθεί έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής β. Δεν υποβλήθηκε στατική μελέτη της κατασκευής που λόγω του όγκου της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους εργαζομένους και το κοινό.

9. Κερδίσαμε την προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που με την απόφασή του 1110/28.6.2023, ακύρωσε την Διαχειριστική Μελέτη της Περιφέρειας για το Πεδίο του Άρεως.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η εν λόγω μελέτη μη νομίμως εγκρίθηκε χωρίς να έχει τηρηθεί η διαδικασία του περιβαλλοντικού ελέγχου, “εν κρυπτώ” από τους κατοίκους και ως μη συμβατή με το δασικό και κοινόχρηστο χαρακτήρα του Πάρκου.

10. Τον Ιούλιο οργανώσαμε Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως όπου ανταλλάξαμε απόψεις για αυτά που γίνονται και αυτά που πρέπει να γίνουν στο Πάρκο μας, για αυτά που αγαπάμε και θέλουμε να παραμείνουν, για τις νέες εξελίξεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και για το πως το Πάρκο θα διατηρηθεί σαν τόπος πρασίνου, ηρεμίας, ήπιας αναψυχής και ασφάλειας, χωρίς οχλήσεις, ηχορύπανση και με σεβασμό στον κοινόχρηστο χαρακτήρα του.

11. Διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως προς κάθε αρμόδιο για την ηχορύπανση ακόμη και σε ώρες κοινής ησυχίας και την φωτορύπανση με laser μέσα στο Πάρκο! Συμμετείχαμε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσε η κίνηση «Εμείς στο Πεδίο του Άρεως» για αυτό το θέμα.

12. Χειροκροτήσαμε την επαναλειτουργία της υδάτινης διαδρομής στα «Πλατάνια», από τις πιο όμορφες περιοχές του Πάρκου μας. Δυστυχώς η λειτουργία της σταμάτησε μετά 3 μήνες (από έλλειψη συντήρησης;) και εξακολουθεί να μην λειτουργεί μέχρι σήμερα.

13. Στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα διεξήχθησαν τον Οκτώβριο ο Σύλλογός μας έθεσε ερωτήσεις για το Πεδίο του Άρεως ώστε να προβάλει τις θέσεις υποψηφίων και συνδυασμών στην Περιφέρεια. Ο Σύλλογός μας έχει σαν αρχή να μην τοποθετείται σε καμία παράταξη. Μέλη μας εξάλλου ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για το Πεδίο του Άρεως και η προστασία του από κάθε κακόβουλη επιβουλή σε βάρος της ακεραιότητάς του και του φυσικού περιβάλλοντός του. Η μεγάλη πλειοψηφία των παρατάξεων που συμμετείχαν στις Περιφερειακές εκλογές ανταποκρίθηκαν και απάντησαν αναλυτικά στις ερωτήσεις μας τις οποίες δημοσιεύσαμε στις σελίδες μας και κοινοποιήσαμε στα ΜΜΕ.

14. Διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως και εγγράφως προς την Περιφέρεια και την Διεύθυνση του Πάρκου για τις παράνομες σταθμεύσεις αυτοκινήτων εκατοντάδων πελατών του κέντρου ΑΛΣΟΣ μέσα στο Πεδίο του Άρεως. Στις «περί άλλα τυρβάζει» με αδιαφορία απαντήσεις του υπευθύνου του Πάρκου, υποβάλαμε αναφορά στην Περιφέρεια και έγινε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την βοήθεια της Περιφερειακής Παράταξης «Οικολογική Συμμαχία». Παρακολουθούμε την εξέλιξή της.

15. Διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας του πάρκου από 6:00-22:30 σε 7:00-22:00 που δεδομένου και του καλού καιρού δημιουργεί προβλήματα το πρωί σε επισκέπτες , κυρίως συνταξιούχους, δρομείς, ιδιοκτήτες σκύλων κλπ, για την πρωϊνή τους βόλτα-απασχόληση, αλλά και το βράδυ στους αποδεδειγμένα πολλούς επισκέπτες του Πάρκου. Αίτημά μας είναι το Πάρκο, ιδιαίτερα Άνοιξη-Καλοκαίρι είναι να είναι ανοιχτό τουλάχιστον έως τα μεσάνυχτα.

16. Καταγγείλαμε και συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσε η κίνηση «Εμείς στο Πεδίο του Άρεως» για τον υπερβολικό περιορισμό χώρου στην πλατεία Πρωτομαγιάς από το εργοτάξιο του μετρό. Ο ανάδοχος του έργου, έχει περιφράξει σχεδόν ολόκληρη την Πλατεία για τουλάχιστον 8 χρόνια. Διεκδικούμε τη πλατεία ελεύθερη και φροντισμένη παράλληλα με τα εντελώς απαραίτητα έργα της κατασκευής του σταθμού του Μετρό.

17. Διαμαρτυρηθήκαμε για την διακοπή από τον Νοέμβριο της φύλαξης στο Πεδίο του Άρεως. Ανεξαρτήτως των αδυναμιών της η φύλαξη είναι απαραίτητη λόγω της φύσεως του πάρκου και να εμπεδώνεται αίσθημα ασφαλείας στους επισκέπτες ιδιαίτερα τον χειμώνα που σκοτεινιάζει νωρίς. Η διακοπή έγινε λόγω αποτυχίας της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας για 4 χρόνια να φέρει σε πέρας έναν αδιάβλητο διαγωνισμό για μακροχρόνια (τριετή) εργολαβία φύλαξης.

18. Συμμετείχαμε σε πρωτοβουλία για την διατύπωση επερώτησης στην Βουλή για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ηχορύπανση από τα κέντρα διασκέδασης στην Αθήνα με αφορμή τις σημαντικές ενοχλήσεις που υφίστανται οι περίοικοι του Πάρκου από τα κέντρα ΑΛΣΟΣ και GREENPARK.

19. Σε όλο το διάστημα του έτους κάναμε συναντήσεις και στείλαμε επιστολές σε αρμόδιους για το Πάρκο όπου καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις, για ακόμη και απλά πράγματα, που θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη απόλαυση της φύσης, της ηρεμίας και της ήπιας ψυχαγωγίας στο Πεδίο του Άρεως.

20. Ταυτόχρονα ήρθαμε σε επαφές με άλλες κινήσεις σε γειτονιές που κινητοποιούνται για περιβαλλοντικά θέματα με στόχο την αλληλοενημέρωση και συντονισμό για τα κοινά προβλήματα στην πόλη μας.

Η προσπάθεια συνεχίζεται. Το Πάρκο μας το αξίζει.

Φεβρουάριος 2024