ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΕΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ “ΑΛΣΟΥΣ”;

Ένα ακόμα καλοκαίρι πέρασε στο Πεδίο του Άρεως. Μέσα σ’ αυτό παρατηρήσαμε ότι  η επισκεψιμότητά του αυξήθηκε. Σε αυτό συντέλεσε η μεγάλη προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι με τις συνεχείς κινητοποιήσεις, ημερίδες και πιέσεις προς τους αρμόδιους κατάφεραν:

  • Την απομάκρυνση – τουλάχιστον μέσα από το πάρκο και το Greenpark- της μεγάλης πιάτσας του ναρκεμπορίου.
  • Το άνοιγμα (για άλλη μια φορά) των Παιδικών Χαρών (πριν το νέο δυστυχώς ξανακλείσιμό τους προ μηνός)
  • Τη βελτίωση της καθαριότητας, της φροντίδας του πράσινου και της ασφάλειας.
  • Την αποτροπή να γίνουν οι δρόμοι του Πάρκου πάρκινγκ για τους πελάτες του Αλσους.
  • Την αποτροπή αυθαιρεσιών και παρανομιών και την καταγγελία του αποκλεισμού από τους επισκέπτες ελεύθερου δημόσιου χώρου.

Η κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως είναι πολύ καλύτερη από άλλες χρονιές, απέχει όμως από τα επιθυμητά για τη σωστή λειτουργία του πάρκου.
Έτσι λοιπόν ο αγώνας θα συνεχιστεί και προς τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας που είναι και η αρμόδια αρχή για το Πεδίο του Άρεως .

Από το τέλος Μαίου ξεκίνησε η λειτουργία του θεάτρου-συναυλιακού χώρου “Αλσος”.

Ας δούμε τι πρόσφερε και τι στέρησε από το πάρκο μας (παραβλέποντας προς στιγμήν τις μεγάλες πολεοδομικές αυθαιρεσίες στην κατασκευή του):

  1. Λειτούργησε το “Αλσος” ως θέατρο-συναυλιακός χώρος και όχι ως αναψυκτήριο, που ήταν και η μεγάλη επιθυμία των κατοίκων και απέκοψε ένα μεγάλο μέρος του πάρκου από την κοινόχρηστη και κοινωφελή του χρήση.
  2. Το κόψιμο των δέντρων, θάμνων, φυτών από όλον τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου ΑΛΣΟΣ, για να στρωθεί με τσιμέντο και μετά με ντεκ, σε μια εποχή που κάθε σπιθαμή πράσινου στην πόλη είναι πολύτιμη. Σε μια πόλη σαν την Αθήνα που τις περισσεύουν τα κέντρα διασκέδασης και της λείπει το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι. Ο πράσινος χώρος στην Αθήνα καταλαμβάνει το 2,5% όταν το ελάχιστο απαιτούμενο είναι 10%!
  3. Η 2,5 μέτρων περίφραξη με τις 2.500 καρέκλες στο εσωτερικό και η τεράστια σκηνή καθορίζουν τον χώρο ως μη επισκέψιμο κατά την διάρκεια της ημέρας. Σπάνια θα δεις παρέα να κάθεται.
  4. Ανοιξε αισθητική πληγή με τις παραπάνω κατασκευές και τους τρεις πυλώνες στν είσοδο του “Αλσους” που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του Πάρκου.
  5. Η έναρξη λειτουργίας του  στις 9:00μμ,  συνετέλεσε στο να κλείνει το καλοκαίρι το πάρκο για το κοινό από τις 9.30 το βραδυ (πέρυσι έκλεινε 11μμ). Δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες έχασαν τις βραδυνές, καλοκαιρινές τους  βόλτες στο δημόσιο πάρκο τους!
  6. Η προσέλευση και η αποχώρηση των θεατών με πούλμαν και με πολλά αυτοκίνητα, δημιούργησε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και έλλειψη χώρων σταθμεύσεως στην περιοχή και ηχορύπανση η οποία, εφόσον συνεχισθεί η λειτουργία του, θα γίνεται όλο και πιο έντονη.
  7. Ακόμη και οι αρκετοί θεατές του ΑΛΣΟΥΣ που μπαίνουν και βγαίνουν από την ιδιωτική του είσοδο, δεν αποκτούν σχέση με το Πεδίο του Άρεως, μιας που αυτές τις ώρες το Πάρκο είναι κλειστό.
Όλες αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του πάρκου θα ήταν αρκετές για το κλείσιμο του θεάτρου-συναυλιακού κεντρου και την ανάκληση της άδειάς του. Όμως ούτε άδεια λειτουργίας δεν υπάρχει  (Και εξάλλου και αν υπήρχε, λόγω των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, θα ήταν παράνομη).
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ένα περιφραγμένο θέατρο-συναυλιακός χώρος μέσα στο δημόσιο πάρκο απομακρύνει του επισκέπτες και τους εμποδίζει να το χαρούν, ενώ ένα αναψυκτήριο,  ήπιας χρήσης,  με μια εξέδρα για μουσική, ψυχαγωνία, πολιτιστικές παραστάσεις το απόγευμα και γιατί όχι και το βράδυ, θα ήταν πόλος έλξης κοινού, που είναι και το ζητούμενο για το Πεδίο του Άρεως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.