Σε τι περιβάλλον ζούμε… Να μην το δεχτούμε

🥺 Είχαμε τον θερμότερο μήνα τρίμηνο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, εδώ και περίπου 170 χρόνια που υπάρχουν δεδομένα (σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus της ΕΕ)
😌 Πόσο σοβαρά παίρνουμε το θέμα του περιβάλλοντος και των συνέπειών του;
👉 Από το ποσοστό πρασίνου εξαρτάται ο θόρυβος και η καθαρότητα του αέρα σε καθημερινή βάση, τα μέγιστα επίπεδα θερμοκρασίας το καλοκαίρι αλλά και ο κίνδυνος πλημμύρας τον χειμώνα, όπως και η σωματική και ψυχική υγεία όλων μας.
👉 Ας δούμε σε τι περιβάλλον ζούνε στην πόλη μας:
Η αναλογία του πρασίνου και των δέντρων σε σχέση με τον πληθυσμό που ζει και αναπνέει στο Λεκανοπέδιο ειναι 2,5 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο και ειδικά στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό κάνει βουτιά στα 0,96 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο (Report του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος)
👉 Η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ορίζει ελάχιστη επιτρεπόμενη αναλογία τα 9 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο (και ιδανική αναλογία τα 50 τ.μ./κάτοικο).
Και, βέβαια, το παραπάνω σκορ προσδιορίζει τον μέσο όρο, προϋποθέτοντας ότι υφίστανται και περιοχές εντός του αθηναϊκού ιστού όπου το πράσινο είναι μηδαμινό.
🥺 Και παρόλα αυτά συνεχίζουμε να περιορίζουμε το πράσινο και να σφραγίζουμε το χώμα με τσιμέντο, με πλακάκια σε μια ψευδαίσθηση “ανάπτυξης” ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες.
🤨 Χαρακτηριστικο παράδειγμα το τσιμέντωμα ή η κάλυψη με πλακάκια και άλλα υλικά 5 τουλάχιστον στρεμμάτων πάρκου – ναι πάρκου – στο Πεδίο του Άρεως από τα δύο κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν εκεί.
🥺 Και το σοκαριστικό – που ακούγεται από πολλούς και μεταξύ των οποίων και αρμόδιους – “Πως κάνετε έτσι για ένα στρέμμα στο Πεδίο του Άρεως, έχετε τόσα…”
✍️ Να μην το δεχτούμε. Να αντιδράσουμε. Η υγεία δική μας και των παιδιών μας εξαρτάται και από εμάς.
ΣΣ. Τα στοιχεία είναι από το Report του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και μας τα έκανε γνωστα το https://www.oneman.gr/onecity/urban/poios-dimos-exei-ti-xamiloteri-analogia-prasinou-ana-katoiko-stin-athina/