ΑΛΣΟΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ: ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Η περυσινή άθλια κατάσταση του Αλσους Ευελπίδων, σαν συνέπεια της τουλάχιστον 5ετούς πλήρους εγκατάλειψης, είχε φτάσει να συναγωνίζεται με τον απέναντι λόφο Φινόπουλου στην βρωμιά και την αφροντισιά.

Αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε με σχέδιο. Απευθυνθήκαμε πρώτα στους κατά τεκμήριο υπεύθυνους Δασαρχείο Αθηνών και Δήμο Αθηναίων. Αντιμεπωπίσαμε το γελοίο του πράγματος ο καθένας να επιρίπτει στον άλλο την ευθύνη αδιαφορώντας για τις συνέπειες για το Αλσος. Μεταξύ διαφωνιών μαμής και γιατρού πέθαινε το μωρό.

Στο αδιέξοδο απευθυνθήκαμε στην κοινή προϊστάμενη αρχή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Ο τότε Συντονιστής κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, πραγματικά ανταποκρίθηκε και αφού συγκάλεσε τους υπεύθυνους στο τέλος Φεβρουαρίου, κατέληξαν στην ανάληψη της ευθύνης της φροντίδας του Άλσους από τον Δήμο Αθηναιων με την εποπτεία του Δασαρχείου Αθηνών. Κάτι άρχισε να κινείται. Ομως πολύ αργά.

Απευθυνθήκαμε στους Αντιδήμαρχους Πρασίνου και Υποδομών (κυρία Λενιώ Μυριβήλη και κ. Γιώργο Χ. Αποστολόπουλο αντιστοίχως) απαιτώντας άμεσες ενέργειες και λόγω του επερχόμενου καλοκαιριού.

Η κυρία Μυριβήλη ανταποκρίθηκε. Ο γεωπόνος κ. Τσιότρας από το Τμήμα Πρασίνου του 6ου-7ου δημοτικού διαμερίσματος μας ενημέρωσε για τις προγραμματισμένες ενέργειές τους. Από τον Απρίλιο άρχισε να πραγματοποιεί το κλάδεμα των δένδρων, τον καθαρισμό της πλευράς της Βαλτινών που ήταν σχεδόν απροσπέλαστη και τέλος, στις αρχές Ιουλίου έκανε την αποχλόηση σε όλο το Άλσος που το προστάτευσε, μεταξύ άλλων, και από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σήμερα το Αλσος είναι κουρεμένο και, έστω και με ελλείψεις, έχει μια πολύ βελτιωμένη εμφάνιση, τουλάχιστον από πλευράς πρασίνου. Βεβαίως λείπει εντελώς η κατεστραμμένη υποδομή ύδρευσης που δεν επιτρέπει την φύτευση νέων δένδρων και φυτών.

Από την πλευρά των υποδομών τα πράγματα είναι άνισα. Ο κ. Γ. Χ. Αποστολόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα στην αποκατάσταση του φωτισμού στον άξονα της οδού Κυπριανού (πρώην γήπεδο μπάσκετ) προς την οδό Πριγκηποννήσων.

Όμως δεν ανταποκρίθηκε, παρά τα έντονα διαβήματά μας, στην ολοκλήρωση του προϋπάρχοντος κατεστραμμένου φωτισμού, την αποκατάσταση του σπασμένου γεφυριού και των νεροφαγωμάτων καθώς και την αποκατάσταση της περίφραξης από την πλευρά της Μουστοξύδη που έχει καταλήξει δημόσια τουαλέτα κυρίως των οδηγών ταξί αλλά και κάθε διερχόμενου.
Το επιχείρημά του ήταν ότι “υπάρχουν άλλες προτεραιότητες”, μην λαμβάνοντας υπόψιν την τουλάχιστον επί 5ετία πλήρη εγκατάλειψη του πάρκου από τον Δήμο.

Ο κ. Γ. Χ. Αποστολόπουλος επανεξελέγει δημοτικός σύμβουλος στην πλειοψηφούσα παράταξη του κ.  Μπακογιάννη. Ελπίζουμε ότι στις όποιες νέες ευθύνες αναλάβει να δώσει την απαραίτητη προτεραιότητα στους χώρους πρασίνου και συγκεκριμένα στο Άλσος Ευελπίδων.

Ταυτόχρονα θέσαμε σε γνώση τους ότι στο θέμα της καθαριότητας το Αλσος είναι παραμελημένο. Ο όποιος καθαρισμός γίνεται σήμερα είναι ανεπαρκέστατος.

Πέραν τούτου ενημερωθήκαμε ότι το Δασαρχείο έχει εγκρίνει την ίδρυση αναψυκτηρίου στον χώρο του Άλσους Ευελπίδων έκτασης  120 μ2. Θα πρέπει ο Δήμος να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία του για να φέρει κόσμο στο δασάκι και να λειτουργήσει σαν μια ανάσα διαφυγής στους περιοίκους. Χωρίς βέβαια τις τερατώδεις κατασκευές τα τσιμεντώματα και τις τεράστιες παρανομίες του αντίστοιχου “ΑΛΣΟΥΣ” του Πεδίου του Άρεως.

Τα αιτήματά μας για το Άλσος Ευελπίδων είναι:

  1. Οι εργασίες κλαδέματος των υγειών δένδρων, κοψίματος των επικίνδυνών ή ξερών, και το κούρεμα των θάμνων να συνεχισθούν συστηματικά σε όλο το Αλσος.
  2. Να επιλυθούν τα θέματα φωτισμού, οδοποιίας, περίφραξης κλπ
  3. Να γινεται συστηματικός καθαρισμός στο έδαφος και όχι μόνο στα καλάθια σκουπιδιών.
  4. Να γίνει επισκευή και βαψιμο στα παγκάκια και η επισκευή της ξύλινης κατεστραμμένης γεφυρούλας.
  5. Να γίνουν ενέργειες για την αντιμετώπιση του παρκαρίσματος μέσα στο Άλσος (από οδό Πριγκηπονήσσων) και την κυκλοφορία δίτροχων.
  6. Να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και οι κατεστραμμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί.
  7. Να προσληφθούν επιστάτες του Αλσους ώστε να υπάρχει επιμέλειά του από ανθρώπους που θα είναι αυτή η δουλειά τους.
  8. Να λειτουργήσει με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ το αναψυκτήριο στο χώρον του Άλσους.

Για μια ακόμη φορά αντιληφθήκαμε ότι αν οι πολίτες δεν κινητοποιούνται, δυστυχώς, τα πράγματα δεν προχωράνε μόνα τους.

Οποιος φίλος θα ήθελε να καταγράψει θέματα που έχουν ξεφύγει της προσοχής μας ή μπορεί να βοηθήσει την ομάδα μας, ας επικοινωνήσει στο μέιλ μας epimenoume.pedio.areos@gmail.com ή στην σελίδα μας του facebook “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.