Οχι στα “πανηγύρια” στο Πεδίο του Άρεως

Είμαστε στην Γαρδενια νωρίς το βραδάκι.
Ένα σημείο από τα πιο ωραία στο Πάρκο. Σε μια καταπληκτική μέρα σαν την σημερινή.

Ωραία θέα, δένδρα, κελαϊδίσματα, παιδιά και γονείς, καροτσάκια, επισκέπτες με βιβλία.

Έτσι ήταν. Εδώ και λίγες μέρες φώτα μας στραβώνουν, φασαρία, δυνατή μουσική, θέα σε κιόσκια που πωλούν μικροαντικείμενα 4 με 5€, παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Είμαστε ρομαντικοί που πιστεύουμε ότι το Πάρκο σημαίνει φύση, ησυχία, οικογενειακή διασκέδαση;

Ίσως ναι. Όμως η πανδημία επαναπροσδιόρισε τους ελεύθερους χώρους πρασίνου. Ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι οι ελεύθεροι χώρου είναι παράγοντας ψυχικής υγείας.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι (πες με Περιφέρεια Αττικής) δεν το έχει αντιληφθεί ακομη. Θεωρεί ότι οι ελεύθεροι χώροι ειναι “πόροι προς εκμετάλλευση”. Θεωρεί ότι το πράσινο για να αποκτήσει αξία πρέπει να συνδυαστεί με φράκτες, κέντρα διασκέδασης, φασαρία, εμπορική δραστηριότητα.

Αυτή η προσέγγιση βλαπτει τους περίοικους και τους επισκέπτες του Πεδίου του Άρεως. Βλάπτει τη θητεία τους και την υγεία των παιδιών τους. Για τα παιδιά δεν είναι μόνο οι παιδικές χαρές. Όλο το Παρκο είναι παιδική χαρά.

Το πανηγύρι που κάθε φορά για σχεδόν ενάμιση μήνα, κόβει στην μέση το Παρκο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα είναι ύβρις για το Πάρκο.

Έχουμε πει στην Περιφέρεια ότι για τις όποιες υποχρεώσεις της θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τσιμεντένια πλατεία Πρωτομαγιας. Όμως αυτοί βλέπουν μόνο το πάρκο. Λες και το πράσινο είναι χώρος προς κατάκτηση.
Να μην το δεχτουμε. Να το προστατεύσουμε.