ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Υπήρχαν μερικά σημεία που ιδιαίτερα μας κίνησαν την προσοχή στην ημερίδα:

1. Η πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για το αν η χρήση υποκαταστάτων ηρωίνης (μεθαδόνη κλπ) είναι χρήσιμα εργαλεία για την προστασία της υγείας των χρηστών και πρώτο στάδιο στην διαδικασία αποτοξίνωσής τους ή είναι τμήμα μιας ναρκοκουλτούρας που τελικά αποδεχεται την χρήση και απλά προσπαθεί να την διαχειριστεί ανώδυνα. Οι δύο πλευρές κυρίως εκφράστηκαν από τον εκπρόσωπο του “ΟΚΑΝΑ” (η πρώτη) και από το “Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών” (η δεύτερη).

2. Η επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για το άν η ευρωπαϊκή πολιτική που εκφράζεται στην Ελλάδα με το πρόγραμμα “Μείωσης βλάβης” και η δημιουργία “Κέντρων Ελεγχόμενης Χρήσης” έχουν στόχο την βελτίωση της ζωής των χρηστών και των κατοίκων στις γειτονιές που συχναζουν ή είναι μια κυνική αντιμετώπιση του προβλήματος που αντί να προσπαθεί να το εξαλείψει προσπαθεί απλά να το κουκουλώσει.

Θεωρούμε ότι τέτοιες ανταλλαγές απόψεων συντελούν θετικά στην προσπάθεια προσέγγισης του προβλήματος των ναρκωτικών και ότι το πάθος που οι δύο πλευρές υποστηρίζουν την θέση τους οδηγεί σε έναν πλουραλισμό που τελικά βοηθάει τους χρήστες που αποφασίζουν να μπουν σε πράγραμμα αποτοξίνωσης, ώστε να επιλέξουν την μέθοδο που τους ταιριάζει καλύτερα.

3. Ηταν ιδιαίτερα συγκινητική η μαρτυρία πατέρα χρήστη ναρκωτικών που βρισκεται σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης στο ΚΕΘΕΑ, ο οποίος ξαναζει με το παιδί του μέσα από τον αθλητισμό παίζοντας ποδόσφαιρο στους αγώνες που οργανωνει το ΚΕΘΕΑ

4. Μας εξέπληξε αρνητικά η πληροφορία που μας μετέφερε η κυρία Λεομπίλα (Δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Μπακογιάννη και αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ) ότι η κατασκευή του υπνωτηρίου που θα στέγαζε χρήστες έχει παγώσει για γραφειοκρατικούς λόγους. Χαρακτηριστικά είπε ότι έχουν το 1 εκατομμύριο για την ολοκλήρωση του έργου αλλά τους λείπουν 100 χιλιάδες που για καθαρά νομικίστικους λόγους δεν μπορουν να τα διαθέσουν. Εντωμεταξύ οι χρήστες κοιμούνται και πεθαίνουν στα πεζοδρόμια και στα πάρκα!

Την παρέμβαση στην ημερίδα της κίνησης πολιτών “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως”, θα την βρείτε εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.