Εκ μέρους της κίνησης Πολιτών “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως” μίλησε το μέλος μας Δημήτρης Τσιαμπούρης.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των διοργανωτών για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης που τονίζει την ανάγκη της συνειδητής προώθησης του αθλητισμού σε αντιδιαστολή με την κουλτούρα των ναρκωτικών και των πάσης φύσεως εξαρτήσεων.
Ας δούμε ένα εντυπωσιακό παράδειγμα:
Στην Ισλανδία μια χώρα του Βορρά της Ευρώπης το 1998 το ποσοστό των εφήβων 15 και 16 ετών που είχαν μεθύσει τουλάχιστον μια φορά τον προηγούμενο μήνα ήταν 42%. Σήμερα είναι 5%.
Το 1998 το ποσοστό 15-16χρονων που είχαν καπνίσει κάναβη ήταν 17%, τώρα είναι 7%.
Τον ίδιο χρόνο το ποσοστό αυτών που καπνίζουν τσιγάρα καθημερινά έπεσε από 23% στο 3%.
Ο τρόπος που η χώρα πέτυχε αυτό το σημαντικό κατόρθωμα ήταν με ένα ριζοσπαστικό τρόπο αλλά και την κοινή λογική. Ο κανόνας ήταν ότι η εκπαίδευση για τα ναρκωτικα δεν απέδιδε γιατί κανείς δεν της έδιδε σημασία. Κατέληξαν ότι οι νέοι χρειάζονται φυσικές, εναλλακτικές απαντήσεις ώστε να να «φτιαχτούν» (αν μου επιτρεπεται ο όρος) από διαφορετικές δραστηριότητες από τα ναρκωτικά και το μικρο-έγκλημα. Να κάνουν κάτι άλλο που να τους «ανεβάζει» δημιουργικά: Μουσική, χορό, τέχνες και φυσικα αθλητισμό. Οποιασδήποτε μορφής αθλητισμό. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ, πινγκ-πονγκ, σκέϊτ, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο κλπ.
Είναι θέμα προτεραιότητας της κοινωνίας για το αν θέλει προστατεύσει τους νέους και τελικά τον εαυτό της. Οχι με λόγια αλλά με έργα.
Την σκοτεινή περίοδο του Πεδίου του Άρεως, πολλοί σκέφτηκαν ότι η δημιουργία μέσα το Πεδίο του Άρεως υπαίθριων γηπέδων μπάσκετ και βόλεϋ για έφηβους και παιδιά σε συνδυασμό με ένα αναψυκτήριο για καφέ, αναψυκτικά κλπ αφενός θα έλκυε κόσμο στο Πάρκο και αφετέρου θα προωθούσε τον αθλητισμό στην γειτονιά. Οι διαδοχικές διοικήσεις της Περιφέρειας (Σγουρός και Δούρου) το απέκλειαν λέγοντας ότι δεν επιτρέπεται να μπεί τσιμέντο στο Πάρκο. Λίγα χρόνια μετά η Περιφέρεια επιτρέπει να τσιμεντωθεί χώρος πρασίνου 2000τμ για να γίνει ένα νυχτερινό κέντρο-συναυλιακός χωρος μεσα στο Πεδίο του Άρεως. Χώρος που θα έφτανε και θα περίσσευε για 4 γήπεδα μπάσκετ.
Είναι θέμα λοιπόν των προτεραιοτήτων της διοίκησης και της κοινωνίας που αδρανεί
Στην πλατεία Πρωτομαγιάς υπάρχει ήδη τσιμεντωμένος χώρος. Εφτιαξαν ένα γήπεδο για αθλοπαιδιές; Οχι. Τα παιδιά βολεύονται τρεχοντας σε ένα τσιμέντο μετ’ εμποδίων ενώ μεγάλο τμήμα του χώρου έχει γίνει υπαιθριο πάρκιγκ.
Είναι και πάλι ζήτημα προτεραιοτήτων.
Ηδη πριν από την ανάπλαση στο Πεδίο του Άρεως δημιουργήθηκε ένας χώρος μέσα στο Πάρκο για την εκγύμναση εφήβων, η λεγόμενη Παιδική Χαρά Εφήβων. Οχι κάτι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά ήταν πετυχημένο και μαζικό σε συμετοχή των νέων. Μονόζυγα, δίχτυ για σκαρφάλωμα, ένα συρμάτινο οριζόντιο ασανσέρ κλπ. Βανδαλίσθηκε πλήρως στην σκοτεινή περίοδο. Μέχρι σήμερα καμιά διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει ενδιαφερθεί να τον αποκαταστήσει.
Πάλι είναι θέμα προτεραιοτήτων.
Πως πρέπει η κοινωνία να αντιδράσει; Να περάσει από την αδράνεια στην ενεργή συμμετοχή, επιβάλοντας προτεραιότητες στην διοίκηση που να λύνουν τέτοια σημαντικά της θέματα; Ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, ιδιαίτερα για τους νεους, είναι πρώτης προτεραιότητας. ‘Ομως δεν γίνεται με ευχολόγια. Απαιτείται ενεργοποίηση και διεκδίκηση
Η περίπτωση του Πανελληνίου Γ.Σ. Ζητάμε να ανοίξει προς το Πάρκο. Να ρίξει τα τείχη. Τείχη από συμπαγείς μεταλλικές επιφάνειες που ανεγέρθηκαν κάποτε, και ευλόγως τότε, για την προστασία του. Ομως τον αποκόπτουν από το Πάρκο. Δεν έχουν πια νόημα. Αν πρέπει να υπάρχει ένα συρματόπλεγμα ας μείνει, πρέπει όμως να υπάρχει οπτική επαφή με το Πάρκο και ανάποδα. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει και τον Σύλλογο και θα συνδέσει το κέντρο αθλητισμού με τους επισκέπτες του Πάρκου. Επίσης ας κάνει προπονήσεις στις διαδρομές του πάρκου. Ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες που το Πάρκο ερημώνει. Το έχουμε συζητήσει με τον πρόεδρο του Πανελληνίου και από ότι έχουμε καταλάβει δεν είναι αρνητικός. Ας δοκιμαστεί.
Το σημαντικό που θα θέλαμε να βγει από την σημερινή ημερίδα είναι ότι δεν υπάχει χρόνος για ευχολόγια. Θέλει πράξεις. Πιθανά κάποιες δεν θα πετύχουν όπως θα θελαμε, όμως είναι ο μόνος τροπος για να προσφέρουμε, ιδιαίτερα στους νέους, φυσικές εναλλακτικές λύσεις ώστε να να «ανεβαίνουν» από υγιείς και μόνο δραστηριότητες.
Ζητάμε:
- Να δοθεί προτεραιότητα να δημιουργηθούν σε κάθε γειτονιά σε κάθε ελεύθερο χώρο κέντρα αθλοπαιδιών.
- Να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής όπου είναι δυνατόν. Πλατείες, πάρκα, διαδρομές περιπάτου κλπ. Ιδιαίτερα ζητάμε να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής μέσα στο Πάρκο, στον χώρο της πρώην πιάτσας ναρκωτικών κοντά στην Μαυρομματαίων.
- Να γίνει ο αθλητισμός (και όχι αποκλειστικά ο πρωταθλητισμός) στρατηγικός στόχος της πολιτείας που θα βοηθήσει να κρατηθούν οι νέοι, και όχι μόνο, μακριά από τςι εξαρτήσεις.
Λέμε όχι στα ναρκωτικα και ναι στην ζωή όμως με πράξεις. Για να αλλάξουν οι προτεραιότητες της κοινωνίας και της πολιτείας.
Θα μας βρείτε να τρέχουμε στο Πάρκο, να ειμαστε παρόντες σε κάθε προσπάθεια για την προστασία του Πεδίου του Άρεως. Είμαστε ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες για τα κοινωνικά προβλήματα στην γειτονιά μας. Θα μας βρείτε στο site μας: www.pedionareos.gr και στην σελίδα μας στο Facebook: «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως».
Σας ευχαριστούμε