Η λατρεία του μπετόν στην Ακρόπολη και όχι μόνο… (video)

YouTube player

Την Παρασκευή ανεβήκαμε στην Ακρόπολη. Λίγο που το είχαμε κουβεντιάσει εδώ και καιρό, λίγο η μειωμένη τιμή (10€) αλλά και η δημοσιότητα για κάποιον διάδρομο από μπετόν ήταν η αφορμή.

Ανεβήκαμε να δούμε με τα μάτια μας το έργο που άναψε φωτιές και η αναγκαιότητά του δίχασε και οδήγησε σε μια σειρά ανακοινώσεων από το αρμόδιο υπουργείο και τους εμπλεκόμενους. Τί είδαμε, λοιπόν;

Ανεβήκαμε τις βαθμίδες των Προπυλαίων – καλυμμένες με ξύλο – και ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μας …μία λεωφόρος! Ένας φαρδύς μπετοναρισμένος δρόμος, πλάτους 5-6μ, που σε οδηγούσε κατευθείαν στο αντικείμενο του πόθου σου: στον Παρθενώνα. Σκυρόδεμα, οπλισμένο με μεταλλικό πλέγμα, τοποθετημένο πάνω στους αρχαίους βράχους που δεξιά και αριστερά τους κείτονται οι ενδιάμεσες αρχαιότητες (Βραυρώνιο, Χαλκοθήκη, Αρρηφόριο), που ήταν η απαραίτητη εισαγωγή για να απολαύσεις το μεγαλόπρεπο μνημείο και πλέον χάνουν την υπόστασή τους, εξαφανίζονται. Η ιστορία πέραν της κλασσικής περιόδου δεν υφίσταται. Τα μικρότερα μνημεία δεν ενδιαφέρουν το βιαστικό επισκέπτη γι’ αυτό και τον “σπρώχνουμε” αγεληδόν στο ένα και μοναδικό.

Όχι δεν είμαστε ρομαντικοί που δεν δεχόμαστε να αλλάξει τίποτα. Μας ενδιαφέρει να μπορούν να απολαύσουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες τον ιερό βράχο. Ξέρουμε, όμως, ότι υπάρχουν υλικά πιο φιλικά για το συγκεκριμένο χώρο στο πνεύμα της ελάχιστης, κατά το δυνατόν, υλικής και αισθητικής παρέμβασης στο περιβάλλον. Αυτή η λατρεία του μπετόν που ταυτίζεται με τη πρόοδο μας ανατριχιάζει.

Και το έχουμε δει να γίνεται και στο πάρκο μας. Περιβάλλων χώρος 2.000 τ.μ. του κέντρου “Άλσος” που πριν καλυπτόταν με γκαζόν και χώμα -οργανικό κομμάτι του πάρκου- “μπετονάρεται”. Όταν ρωτήσαμε τον ενοικιαστή του γιατί δεν το αφήνει με χώμα και χαλίκι, όπως οι θερινοί κινηματογράφοι, μας απάντησε: «και πως θα περπατάνε οι κυρίες με τα τακούνια;». Σημειωτέον ότι για το Πάρκο μας δεν ευαισθητοποιήθηκαν ούτε η προηγούμενη ούτε η σημερινή διοίκηση της Perifereia Attikis

Σημεία των καιρών μας όλα αυτά ή όπως έλεγαν και οι Λατίνοι: O tempora o mores! (τι καιροί, τι ήθη!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.