Για το Αστικό Πράσινο (Πάρκη και Άλση). Γιώργος Ντούρος ο ακέραιος Δασάρχης

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ας δούμε τι έγραφε για το αστικό πράσινο (Πάρκα και Άλση) ο αείμνηστος Γιώργος Ντούρος, ο ακέραιος δασάρχης, ο φύλακας της Πάρνηθας, που άφησε εποχή με το στίγμα του:

“…Το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε για τα πάρκα και τα άλση (αστικό πράσινο) είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Τα αντιμετωπίζει ως χώρους εν ανεπαρκεία, που έχουν σε κάθε περίπτωση κοινόχρηστο χαρακτήρα και ουσιαστικά επιτρέπονται μόνο υποδομές, έργα και διαμορφώσεις που εξυπηρετούν την ανάπτυξη ή προστασία της βλάστησης (π.χ. αρδευτικά ή πυροσβεστικά συστήματα) και τη λειτουργία της αναψυχής (κηποτεχνικές διαμορφώσεις, ρυθμίσεις της κυκλοφορίας, στοιχειώδεις εξυπηρετήσεις).

Το καθεστώς αυτό δε φαίνεται να έχει κατανοηθεί και εμπεδωθεί, ακόμα και από αρμόδιούς ή εμπλεκόμενους φορείς. Γι’ αυτό υπάρχει μια τάση να κατασκευάζονται έργα και να χωροθετούνται χρήσεις μη συμβατές με τον προορισμό του ανεπαρκούς αστικού πρασίνου, που το περιορίζουν σε έκταση και αναιρούν τη λειτουργία του.”

https://www.asda.gr/elxoroi/ntouros.htm

Αυτό που προσπαθούσε να αναδείξει ο Ντούρος ήταν η διαχρονική αξία της αρτιότητας του χώρου: Της αρτιότητας που μπάινει στο στόχαστρο μιας επιπόλαιης, κερδοσκοπικής και τοπιοκτονικής λογικής.

Βλέποντας την κατασκευή της αποκομμένης και τσιμεντωμένης κατασκευής του συναυλιακού κέντρου ΑΛΣΟΣ μέσα στο Πάρκο μας, συναισθανόμαστε πόσο λείπουν οι ακέραιες εμβληματικές μορφές και πόσο λίγοι, είναι οι σημερινοί διάδοχοί τους…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ 1948-2008. Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ (Φεβρουάριος 2008)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.