Τα ναρκωτικά έφυγαν από το ΠΕΔΙΟ του ΑΡΕΩΣ. Το πρόβλημα όμως απλά μετακινήθηκε.

Το Πεδίο του Άρεως είναι ελεύθερο από τα ναρκωτικά. Οι επισκέπτες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον την πιάτσα που, παράλληλα με την συνολική εγκατάλειψή του για αρκετά χρόνια, ταύτιζε το Πάρκο με τα ναρκωτικα.

Η μεγάλη πιάτσα ναρκωτικών στην Μαυρομματαίων έχει περιορισθεί σε λίγους κάθετους δρόμους προς την Πατησίων. Οι υπόλοιποι εξαρτημένοι έχουν διαχυθεί στην πόλη.

Η συσσώρευση χρηστών ναρκωτικών σε πιάτσες μέσα  σε κατοικημένες περιοχές (όπως γίνεται σήμερα στα στενά μεταξύ Μαυρομματαίων και Πατησίων) είναι ένα δράμα για την κάθε γειτονιά. Ακόμη και άνθρωποι που έχουν δείξει έμπρακτα ευαισθησία για αυτούς τους δυστυχισμένους πλέον δεν μπορούν να το αντέξουν.

Ζητούν απεγνωσμένα από τις αρχές (Κυβέρνηση, Αστυνομία, Περιφέρεια, Δήμος) να τους απαλλάξουν από αυτόν τον εφιάλτη. Πρακτικά ζητούν να μετακινηθεί η πιάτσα σε μια άλλη γειτονιά. Εχουν άδικο; Οταν καταπατούνται στοιχειώδη δικαιώματα όπως το να ζουν σε έναν χώρο καθαρό, ασφαλή και ευχάριστο και αντί αυτού να βιώνουν στην πόρτα του σπιτιού τους, για χρόνια, ακαθαρσίες, ανασφάλεια, εικόνες αθλιότητας, φυσικά δεν έχουν άδικο. Οταν καταστρέφονται επαγγελματίες γιατί κανένας πελάτης δεν θέλει να πλησιάσει τον χώρο, πάλι δεν έχουν άδικο.

Σε αυτό το σημείο έρχονται όσοι χαϊδεύουν αυτιά και διακηρύσουν «να μην υπάρχει πουθενα πιάτσα ναρκωτικών»,  «Να φύγουν οι έμποροι». Ενώ στην πραγματικότητα και αυτοί ξέρουν ότι όσο υπάρχουν εξαρτημένοι απλά η πιάτσα θα μετακινηθεί σε άλλη γειτονιά.

Τι πρέπει απαιτήσουμε από την Πολιτεία:

  1. Να διαχειριστούν επειγόντως την υπάρχουσα κατάσταση
  2. Να εφαρμόσει πολιτικές ώστε να μειωθεί η ζήτηση για ναρκωτικές ουσίες (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) προσφέροντας, ιδιαίτερα στους νέους, εναλλακτικές διεξόδους στα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.
  3. Να πάρουν μέτρα να μειωθεί η προσφορά ουσιών, έχοντας υπόψη ότι οι εξαρτημένοι θα βρούν τρόπο να πάρουν την ουσία τους, συχνά υπό χειρότερους όρους, οικονομικούς και συνθηκών υγιεινής, από ότι τώρα.

Ας εστιάσουμε σήμερα στο πρώτο από τα τρία θέματα, την επείγουσα διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας.

Οι βασικές ανάγκες των χρηστών που θα πρέπει να διαχειριστεί η πολιτεία είναι:

  • Αστεγία. Να έχουν οι χρήστες ένα ασφαλές μέρος να κοιμηθούν, να πλυθούν, να φάνε.
  • Επαρκεια σε street workers. Επαγγελματίες που πλησιάζουν τους χρήστες και τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν τα οξυμμένα προβλήματά τους και, όπου μπορούν, να τους καθοδηγήσουν σε προγράμματα απεξάρτησης ή υποκατάστασης και να τους δείχνουν τον τρόπο επικοινωνίας με τις υπηρεσίες.
  • Χώρους ελεγχόμενης χρήσης ώστε η χρήση, κυρίως από ενέσιμη ηρωίνη, να μην γίνεται σε δημόσιους χώρους, γεγονός που είναι η πιο απωθητική πλευρά που έχουν οι πιάτσες σε κατοικημένες περιοχές.
  • Επανένταξη των χρηστων που βρίσκονται σε προγράμματα ή τα έχουν ολοκληρώσει

ΑΣΤΕΓΙΑ:
Υπ’ αριθμόν ένα θέμα, μιας που οι άστεγοι χρήστες είναι οι πιο εξαθλιωμένοι και ευάλωτοι σε ασθένειες συνάνθρωποί μας και ταυτόχρονα δημιουργούν την πιο εξαθλιωμένες εικόνες στις πιάτσες και κατάσυνέπεια στις γειτονιές.

Εδώ και πάνω από τρια(!) χρόνια η Πολιτεία (μέσω του ΟΚΑΝΑ) προσπαθεί να φτιάξει ένα υπνωτήριο σε κτίριο κάτω από την Αχαρνών. Είναι τραγικό, ανεξαρτήτως των γραφειοκρατικών ή άλλων προβλημάτων, το ότι δεν έχει δημιουργηθεί. Ζωντανή απόδειξη ότι η αντιμετώπιση της κρίσης των ναρκωτικών είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητές τους. Και παρόλο που οι αστυνομικές, δικαστικές, υγειονομικές και άλλες υπηρεσίες που ασχολούνται μαζί τους έχουν πολλαπλάσιο κόστος από την λειτουργία μιας τέτοιας υποδομής.
Ειναι ντροπή για όλες τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια να προτιμούν να κοιτάζουν αλλού.

Επάρκεια σε STREET WORKERS. Μέχρι τέλος 2019, τα κονδύλια ήταν τόσο λίγα που ήσαν ελάχιστοι οι επαγγελματίες που εργάζονταν. Από τοτε με χρήματα προγράμματος ΕΣΠΑ (για την μείωση βλάβης) προστέθηκαν περίπου 12 επαγγελματίες. Eλάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες. Και μάλιστα για μια τόσο δύσκολη και ψυχοφθόρα δουλειά. Πολύ χρήσιμη και η βοήθεια από ΜΚΟ (Πλατφόρμα για ψυχότροπες ουσίες) που επίσης συμμετέχουν επικουρικά.
Υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός τους. Κάθε χρήστης που με την βοήθεια street worker ερχεται σε επαφή με τις υπηρεσίες υγείας και διοίκησης (γιατί οι χρήστες  συνήθως χάνουν ακόμη και αυτή την επαφή), είναι ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αφενός αντιμετωπίζονται μολυσματικές και μεταδιδόμενες ασθένιες και αφετέρου βρίσκουν μια επαφή με τον πραγματικό κόσμο, το οποιο συχνά έχουν χάσει
Απαιτούνται περισσότεροι και συνεχώς εκπαιδευόμενοι απαγγελματίες για αυτή την πολύ απαιτητική εργασία.

ΧΩΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Είναι σημαντικό που, μετά από πολλά χρόνια, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην χώρα μας συναινεί στην λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Υπήρξε το πρωτοπόρο προηγούμενο πρόγραμμα «Οδυσσέας» που λειτούργησε για 10 μήνες και σταμάτησε τον Αύγουστο του 2014. Εδειξε ότι, ανεξάρτητα από ηθικά διλήμματα, που καλώς υπάρχουν, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας των χρηστών, να αποτρέψει θανάτους, να μειώσει την δημόσια χρήση και, πολύ σημαντικό, να δοθεί η δυνατότητα στις υπηρεσίες να έρθουν σε επαφή με χρήστες και να προσφέρουν σε όσους το επιθυμούν να μπουν σε προγράμματα απεξάρτησης ή υποκατάστασης.

ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ των χρηστών που βρίσκονται σε προγράμματα ή τα έχουν ολοκληρώσει σε περιβάλλοντα εργασίας.
Για να μην πηγαίνει η προσπάθεια τόσων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές (χρήστες, οικογένειά τους και θεραπευτές) χαμένη. Κάθε επανένταξη εξαρτημένου είναι νίκη της κοινωνίας και δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη παραδειγματισμού.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες που σήμερα απαιτούμε από την πολιτεία.

Για τα επόμενα δύο θέματα: α. Να παρθούν μέτρα ώστε να μειωθεί η ζήτηση για ναρκωτικές ουσίες (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) και β. Να παρθούν μέτρα να μειωθεί η προσφορά θα μιλήσουμε σε επόμενη δημοσίευση.

Θα πρέπει να αναφερθούμε επίσης στην στάση της κοινωνίας ή εκεί που την έχει οδηγήσει, δυστυχώς δικαιολογημένα, η δυσπιστία προς την Πολιτεία. Είναι ένας παράγοντας «πολιτικού κόστους» που παραλύει την διοίκηση και την εμποδίζει να παίρνει πραφανή μέτρα που θα ωφελήσουν και τους εξαρτημένους και τις γειτονιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.