ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 3ου ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνεδρίαση του στρογγυλού τραπεζιού, όπως αποφασίσθηκε στην ημερίδα της 1 Απριλίου 2018 στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου, με θέμα «TA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ»

Στο στρογγυλό τραπέζι παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, τον ΔΗΜΟ, το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και της κίνησης «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ»

Η ανακοίνωση δεν είναι επίκαιρη με την έννοια της δημοσιογραφικής επικαιρότητας, αλλά αφενός η καταγραφή των πρακτικών και η επεξεργασία τους είναι χρονοβόρα, αφετέρου το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητάς του και η συζήτηση υπηρεσιών και πολιτών, σε συνδυασμό με τον συντονισμό των αρμοδίων, καθώς και η δέσμευσή τους σε συγκεκριμένα παραδοτέα, παρουσία των πολιτών, είναι απαραίτητη.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 3ου ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Τα μέλη του «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ» τόνισαν ότι από την τελευταία φορά έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις στο Πεδίο του Άρεως. Εγινε επιτυχημένη επέμβαση της αστυνομίας που συνεχίζει να έχει παρουσία και έχει εμπεδωθεί αίσθημα ασφαλείας στον κόσμο. Έχει διπλασιαστεί ο κόσμος στο Πάρκο. Ερχονται σχολεία όπως γινόταν παλιά. Θα ανοίξει το «Αλσος» τον Νοέμβριο και θα λειτουργήσει και σαν καφέ κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως υποσχέθηκε και ο επιχειρηματίας. Θα ανοίξουν τον Νοέμβρη και τα περίπτερα. Ο φωτισμός έχει αποκατασταθεί. Η Περιφέρεια μας υποσχέθηκε ότι το ωράριο θα επεκταθεί. Στόχος μας είναι ο κόσμος που θα πηγαίνει στις εκδηλωσεις στο Αλσος στο τέλος να κατευθυνεται στο Πάρκο προς τις διαφορετικές εξόδους του δημιουργώντας μια δυναμική κόσμου που κυκλοφορεί στο πάρκο. Από αυτή την άποψη τα νεα είναι πολύ καλά. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζούσαν στο Πεδίο του Αρεως έχουν διαχυθεί στην περιοχή (Πατησίων, ΟΤΕ, ΑΣΟΕΕ, Βικτώρια κλπ) και είναι σοβαρό θέμα ότι δεν υπάρχει μια υποδομή ώστε να τους δοθεί μια λύση προς τα που θα πάνε.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ενημέρωσε ότι οι προσλήψεις street workers ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 15/10, ξεκίνησε η εκπαίδευσή τους και σύντομα, σε περίπου δυο εβδομάδες, θα βγουν στο δρόμο. Eπίσης επιταχύνονται τα νεα περιφερειακά προγράμματα που είχαν καταληκτική ημερομηνία 31 Μαρτίου 2019. Για να κερδίσουμε χρόνο, επειδή οι δικαιούχοι είναι ονοματισμένοι (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ, ΨΝΑ) να αξιολογούνται οι προτάσεις αμέσως μολις κατατεθούν και δεν θα περιμένουμε την Ανοιξη. Είναι 9 δράσεις προϋπολογισμού 6,5 εκ.€. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα. Εκτίμηση ότι οι περισσότερες αξιολογήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου.

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ μας ενημέρωσε ότι για το σχεδιαζόμενο κέντρο 60 κλινών που προγραμματίζεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2019 έχει πραγματοποιηθεί η δημόσια πρόσκληση για την επιλογή κτιρίου.

Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ μας ενημέρωσε ότι με δική του πρωτοβουλία έχουν ζητήσει προτάσεις πως θα μπορούσε να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης στο κέντρο της Αθήνας κυρίως για τους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο. Ολοι οι οργανισμοί, οι φορείς και οι ΜΚΟ να συμβάλλουν ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Κανείς δεν εγγυάται ότι λύνει το πρόβλημα. Θα έχουμε όμως μια σημαντική βελτίωση με αυτές τις συνέργειες. Μέχρι τέλος του Νοεμβρίου θα φτιαχτεί ένα σχέδιο που θα δοθεί για διαβούλευση και αμέσως μετά θα υπάρξουν οι ανάλογες παρεμβάσεις που θα προβλεφθούν από αυτό το σχέδιο. Παράλληλα ετοιμάζεται διάταξη για επικουρικό προσωπικό, ιατρικό και μη ιατρικό, για την ενίσχυση των δύο φορέων ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ. Επίσης το Υπουργείο έχει έτοιμο το σχέδιο με τις προδιαγραφές για την Εποπτευόμενη Χρήση. Αυτό θα θέλει συζήτηση με τους φορείς.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτείται συντονισμός φορέων κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων. Η Αστυνομία αυτό που μπορεί να κάνει είναι να εφαρμόζει τον νόμο. Θα είμαστε πάντα κοντά σας να βλέπουμε και να διαμορφώνουμε τις πρακτικές διαχείρισης τέτοιων ζητημάτων. Εμείς να βοηθήσουμε, να επιβλέψουμε και χαρήκαμε που είπατε ότι οι προσπάθειές μας έχουν καλή πορεία. Εμείς εφαρμόζουμε τους νόμους. Αυτά αφορούν και άλλους φορείς: το Υπουργείο Υγείας, Δικαιοσύνης. Αυτές οι δομές θα πρέπει να υποστηριχτούν από νόμους που να αφήνουν την δυνατότητα τα εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές.

Ο νέος νόμος για τα ναρκωτικά έχει βοηθήσει. Έχει αυστηροποιήσει τις ποινές για τους διακινητές και έχει μειώσει ποινικά την απαξία της χρήσης και της κατοχής μικροποσότητας για ιδία χρήση υπό προϋποθέσεις. Συνεπικουρικά και άλλοι φορείς πρέπει να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Στον θάνατο μια ζωγραφιά ζωής θα δώσει λύση. Υπεύθυνοι διαχείρισης των τοξικοεξαρτημένων ατόμων είναι άλλες δομές, όχι η αστυνομία.

Ο ΟΚΑΝΑ επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα με τους street workers πρακτικά έχει ξεκινήσει. Τον Νοέμβριο θα καλύψει τις πρώτες ανάγκες. Υπάρχει και πρόταση για κάποιες ΜΚΟ που μπορούν και είναι διαθέσιμες να βοηθήσουν. Στο παρελθόν είχαν βοηθήσει στην διανομή νέων συρίγγων σε αντικατάσταση των μεταχειρισμένων. Τώρα που έχουμε τα υλικά, πιθανόν να ενεργοποιήσουμε αυτό το δίκτυο. Λογω των θεμάτων με το ΚΕΛΠΝΟ έχει μείνει πίσω. Και τα νέα άτομα ίσως στην αρχή δεν είναι έτοιμα να βγουν στις 9μμ για δουλειά. Στους άλλους φορείς υπάρχουν εκπαιδευμένα άτομα που το έχουν ξανακάνει.

Για το νέο κέντρο φροντίδας 90 κλινών δεν υπάρχουν νεότερα. Εκτός των υπαρχόντων προβληματων, υπάρχει και ένα νέο με τον νέο κανονισμό της πυρασφάλειας που αν εφαρμοστεί πιθανώς το κτίριο θα βγει ακατάλληλο, οπότε θα πρέπει να αναζητήσουμε νέο με συνέπειες σε καθυστέρηση. Αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο κτίριο (2-3 εβδομάδες) τον Δεκέμβριο ή τον Γενάρη.

Εχουμε συζητήσει με το Υπουργείο Υγείας να επεκτείνουμε εν τω μεταξύ τα κέντρα φροντίδας των Οργανώσεων και το απόγευμα, Αφορούν αυτούς που είναι στον δρόμο και ψάχνουν ηρωίνη. Ισως να μπορούν να πάνε σε ένα δικό μας πρόγραμμα να πάρουν υποκατάσταστο.

Το ΚΕΘΕΑ τόνισε ότι η είναι πολύ σημαντικό ότι οι άνθρωποι που θα συναντήσουν οι street workers να μπορέσουν να διασυνδεθούν με υπηρεσίες κοινωνικές και ιατρικές. Δηλ να κάνουν εξετάσεις να βγάλουν χαρτιά. Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι. Το έχει αναλάβει ο Δήμος. Είναι σημαντικό για να αλλάξει η αντίληψη αυτών που δουλεύουν σε αυτές τις κοινωνικες και ιατρικές δομές, αλλά είναι και ένα σημαντικό βήμα για την απεξαρτηση αυτών των ανθρώπων. Μπορεί για μας να είναι εύκολο να πάμε σε ένα ιατρείο και να βρούμε τον γιατρό. Δεν είναι το ίδιο με αυτούς. Όλοι αυτοί χρειάζονται μια ιατρική φροντίδα πριν μπουν σε οποιονδήποτε ξενώνα γιατί και αυτός πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές.

Τα ναρκωτικά έφυγαν από το Πεδίο του Άρεως αλλά ξέρουμε ότι όταν λύνεται ένα πρόβλημα, δημιουργείται ένα άλλο. Στο πλαίσιο αυτών που είπε η Περιφέρεια για την κατάθεση των προτάσεων, εμείς θα καταθέσουμε πρόταση για ένα κέντρο διπλής διάγνωσης. Διπλή διάγνωση είναι γιατί οι χρήστες στο δρόμο εκτός από τα ναρκωτικά έχουν και ψυχικές διαταραχές, γεγονός που κάνει την υποστήριξη πιο δύσκολη. Επίσης θα γίνει πρόταση για μια κινητή ομάδα που θα πάει στο κέντρο της Αθήνας. Προσπαθούμε να καταφέρουμε να τους κρατήσουμε στις δομές μας με δράσεις μείωσης βλάβης. Να ανταλλάξουν σύριγγες, να πλύνουν τα ρούχα τους, να δέσουν τα τραύματά τους, και πιθανώς να προχωρήσουμε σε θεραπεία.

Σχέδιο της Αθήνας δεν φτιάχνεται πρώτη φορά. Να θυμίσω ότι οι φορείς απεξάρτησης δούλεψαν στο σκοτάδι και σταμάτησαν μία επιδημία του AIDS. Με λιγοστές δυνάμεις όλοι οι φορείς. Το 2012 είχε peak της επιδημίας. Δραστηριοποιηθήκαμε και δουλέψαμε όλοι. Στις προτάσεις που θα στείλουμε έχουμε σκεφτεί πράγματα που θα ανακουφίσουν το κέντρο της Αθήνας χωρίς να ζητούμε πόρους αλλά το πως θα χρησιμοποιούμε τις υπάρχουσες δυνάμεις.

Μετά την αλληλοενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων η συζήτηση έκλεισε με την εκτίμηση ότι στην επομενη συνάντηση είναι καλό να αντιπροσωπευθούν και άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας ώστε να ακούσουν και να βοηθήσουν.

Καταγράφηκαν απόψεις για το πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί: Θα πρέπει να γίνουν συναντήσεις των συλλογικοτήτων από πριν. Να μην ξεκινήσει η κουβέντα από την αρχή. Ήδη έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο επικοινωνίας. Αυτή την στιγμή αυτό το όργανο έχει μια λειτουργικότητα. Ανταλλάσσουμε απόψεις, έχουμε γνωριστεί. Η διεύρυνση του είναι καλοδεχούμενη, αλλά μην ανοίξει τόσο πολύ που να μην μπορούμε να καταλήξουμε κάπου. Η επιτυχία της δικής σας ομάδας έγκειται στο γεγονός ότι συζητάτε ήρεμα και με στόχο την παραγωγή αποτελέσματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.