Συζήτηση με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας κ. Κώστα Μπακογιάννη

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29/3 στο Άλσος, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, συζήτηση με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας κ. Κώστα Μπακογιάννη που οργάνωσε ο σύλλογος Αθηνά.
Έγινε τοποθέτησή του και απάντησε σε ερωτήσεις των παρόντων. Οι Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως συμμετείχαν στην συζήτηση με επίκαιρες ερωτήσεις.

Ο κ. Μπακογιάννης απαντώντας σε ερωτήσεις κατοίκων τόνισε:

 1. Στο Πεδίο του Άρεως θεωρεί ότι υπεύθυνος και υπόλογος έναντι των κατοίκων πρέπει να είναι ο Δήμος Αθηναίων.
 2. Τον Πανελλήνιο Γ.Σ. θα τον υποστηρίξη στην προσπάθειά του.
 3. Το Μουσείο θα πρέπει να επεκταθεί και στον χώρο του Πολυτεχνείου, δεδομένου ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εκθέματα που δεν χωράνε να εκτεθούν στον σημερινό χώρο του Μουσείου. Οτι αυτό μεταξύ άλλων θα αυξήσει και τον τουρισμό.
 4. Θεωρεί ότι κυριαρχεί ο φόβος στην πόλη και ότι δεν πρέπει να μένουν σκοτεινές γωνιές στην Αθήνα. Οτι η Δήμος μέσω της δημοτικής αστυνομίας θα πρέπει να συμμετέχει στην καταπολέμηση τςη παραβατικότητας και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί κέντρο συντονισμού όλων των σωμάτων ασφαλείας. Κοινές περιπολίες ΕΛΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας
 5. Θα χρησιμοποιηθούν και ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης δημόσιων χώρων
 6. Σύμφωνα με την οργάνωση Monumenta έχουν καταγραφεί στον Δήμο Αθηναίων 10.400 κτίρια της εποχής 1840-1940 και πολύ περισσότερα της εποχής 1950-1960 του μοντέρνου κινήματος. Το κράτος έχει κάνει δύσκολο στους ιδιοκτήτες να συντηρήσουν τα παλαιά κτίρια. Σε συνεργασία με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων θα επιτύχει ως δήμαρχος άτοκα δάνεια για τα διατηρητέα κτίρια.
 7. Με τον ίδιο τρόπο θα βοηθηθεί το βάψιμο των προσόψεων των κτιρίων και οι πράσινες στέγες.
 8. Εχουν δοθεί 1-1,5 δις € από την ΕΕ για τους πρόσφυγες που έχουν όμως χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόγραμμα. Εχει γίνει υπερφόρτωση συγκεκριμένων μόνο περιοχών της πόλης.
 9. Θεωρεί ότι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι και θα πρέπει να εντάξουμε τους ξένους στην κοινωνία μας, αλλά με συγκεριμένους κανόνες.
 10. Για τα Graffiti θα πρέπει να ορισθούν συγκεριμένοι χώροι για street art και να είναι πλέον αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας η αντιμετώπιση του σημερινού φαινομένου.
 11. Το Πεδίο του Αρεως οφείλει να είναι ασφαλές, με σταθερή αστυνόμευση. Να γίνει τεχνική αναβάθμισή του. Να γίνει στο Πάρκο επίθεση πολιτισμού και όχι πανηγύρια
 12. Για τα ναρκωτικά: Υπάρχουν 3-5.000 χρήστες, ανθρώπινα ναυάγια και συνήθως άστεγοι που κυκλοφορούν 18-20 ώρες την ημέρα στην Αθήνα. Αυτό ανεξάρτητα από τα άλλα θέματα υποβαθμίζουν συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας.
 13. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης στην Ευρώπη. Βοηθούν στην αποτοξίνωση των χρηστών. Προσφέρουν στην αντιμετώπιση του Ναρκοεμπορίου.  Στη Αθήνα στο παρελθόν λειτούργησε ένας τέτοιος χώρος με επιτυχία. Είναι υπέρ της δημιουργίας τους στην Αθήνα. Η χωροθέτηση οφείλει να γίνει με διαβούλευση. Ισως μέσα στα νοσοκομεία. Οφείλει να συμμετέχει ο Δήμος στις αποφάσεις χωροθέτησης.
 14. Για την ΑΣΟΕΕ. Το άσυλο οφείλει να είναι άσυλο ιδεών και όχι καταφύγιο παραβατών, μπαχαλάκηδων κλπ.
 15. Στην Ομόνοια θα γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αναδιαμόρφωσή της ώστε να μην χωρίζει στα δύο την πόλη.
 16. Στην Αθήνα έχουμε κατα μ.ο. τέσσερις φορές λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο από τις μεγάλες πόλεις. Και αυτό είναι άσχημα συντηρημένο. Θα γίνει συνεννόηση των τμημάτων καθαριότηας και πρασίνου στην Αθήνα. Ισως και συμπράξεις με ιδιώτες.
 17. Θα πρεπει να δημιουργηθούν στην πόλη δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας ώστε να δημιουργηθεί περισσότερο πράσινο. Επίσης μικρά πάρκα “τσέπης” για πράσινοι σε κάθε γειτονιά.
 18. Η πολυπολιτισμικότητα είναι μια νέα πραγματικότητα που θα πρέπει να προσαρμοσθούμε. Πρέπει να υποστηριχθούν οι μόνιομοι κάτοικοι. Το 40% των μόνιμων κατοίκων έχουν φύγει από την πόλη. Θα πρέπει να μπουν για όλους ξεκάθαροι κανόνες.
 19. Θα συνεργασθεί με τους άλλους συνδυασμούς
 20. Θα εργασθεί για πιο ασφαλή και πιο οικονομικά από άποψη υλικών πεζοδρόμια
 21. Θα πρέπει να φτιαχτούν συμβούλια ανά γειτονιά στις υποδείξει τωνβ οποίων ο Δήμος πρέπει να ανταποκρίνεται.

Πιστεύουμε ότι τέτοιες συζητήσεις βοηθάνε στην επαφή του Δήμου με τους πολίτες και προσδοκούμε, για όλους τους υποψήφιους, οι υποσχέσεις τους να μην εξαντλούνται σε προεκλογικές περιόδους καθώς και να είναι δεσμευτικές στην περίπτωση που θα κληθούν να αναλάβουν ευθύνες.

Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι οι κινήσεις πολιτών ή οι σύλλογοι δεν πρέπει να εκφραζονται ανοιχτά υπερ συγκεκριμένων υποψηφίων. Τέτοιες πρακτικές ακυρώνουν την λειτουργία τους. Η συσπείρωση πολιτών για τα τοπικά προβλήματα δεν πρέπει να σχετίζεται με τις κομματικές προτιμήσεις των μελών τους.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.