ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Εγινε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου. Την οργάνωσε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” -HLPA “Prometheus”, Θετική Φωνή (Positive Voice) και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας, και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Συμμετείχαν το Υπουργείο Υγείας, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Από την χαρτογράφηση της εικόνας των ναρκωτικών στην Αθήνα, την οποία χρηματοδότησαν ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και οι ξενοδόχοι της Αθήνας εξήχθησαν τα εξής, μεταξύ άλλων, συμπεράσματα:
Υπολογίζονται στην Αθηνα γύρω στους 8.700 ενεργοί χρήστες ηρωίνης εκ των οποίων 2.500 είναι χρήστες του τελευταίου μήνα. Από αυτούς το 85% είναι φορείς Ηπατίτιδας C και το 16,5% φορείς AIDS. Το 80% είναι άνδρες και το 13% είναι αλλοδαποί. Μέσος όρος ηλικίας 39 ετών. Το 50% έχει περάσει από φυλακή. Το 90% είναι άνεργοι και το 20% έχουν περάσει από προγράμματα απεξάρτησης. Το 29% είναι άστεγοι. Η διανομή δωρεάν συρίγγων που τους διατίθεται έχει μειωθεί μεταξύ 2013 και 2018 από 60% σε 43%. Οι έλεγχοι για AIDS από 94% σε 77%.

Ολοι συμφώνησαν ότι η εφαρμογή των μέτρων για την φροντίδα τους από την Πολιτεία έχουν καθυστερήσει υπερβολικά. Το θετικό είναι ότι όλοι οι παρόντες συμφώνησαν για την ουσία των μέτρων που πρέπει να εφαρμοσθούν. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες αλλά σαν ασθενείς. Πρέπει να δημιουργηθούν χώροι φροντίδας και στέγασης, πρόσβαση σε διοικητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας καθώς και χώροι για Εποπτευόμενη Χρήση (Drug Consumption Rooms, DCR) για να μειωθεί η δημόσια χρήση.

Παρέμβαση έκαναν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ιατρικής κ. Χατζάκης, η καθηγήτρια Ψυχιατρικής κυρία Μαλιώρη, η Επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής κυρία Συψα, οι ευρωβουλευτές κ.κ. Dimitris Papadimoulis και Μίλτος Κύρκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλογου Αθηνών κ. Καφούνης, ο αστυνομικός διευθυντής που ήταν υπεύθυνος για την απομάκρυνση της πιάτσας ναρκωτικών από το Πεδίο του Αρεως κ. Αλεβιζόπουλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης – Kostas Bakoyannis, εκπρόσωπος του Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών – ΟΚΑΝΑ, εκπρόσωπος των Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών .Ψυχοδ/κων Ουσιών εκπρόσωπος του Συλλόγου Drug Policy Network SEE και οι Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως

Οι Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως ανέδειξαν το γεγονός ότι οι ενεργοί χρήστες παραμένουν στις παρυφές του Πεδίου του Άρεως,
Οτι όπως δεν είχε ληφθεί καμία πρόνοια για την φροντίδα τους μέσα στο πεδίο του Άρεως εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε μετά την απομάκρυνσή τους απο το Πάρκο.
Οτι η μείωση βλάβης αφορά όχι μόνο τους χρήστες αλλά και τους κατοίκους που καταπατατούνται βασικά δικαιώματά τους από την παρουσία της πιάτσας έξω από τα σπίτια τους, και τους επαγγελματίες που οι δουλειές τους καταστρεφονται.
Αναφέρθηκαν ότι το βάρος της υπόθεσης των ενεργών χρηστών ναρκωτικών οφείλει να διαμοιραστεί σε όλες τις περιοχές της Αθήνας και είναι απαράδεκτο να πέφτει υπερβολικό βάρος σε κάποιες μόνο γειτονιές.
Ταυτόχρονα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας οφείλουν να δεσμεύονται και να εφαρμόζουν τα χρονοδιαγράμματα των υποχρεώσεών τους και να μην παρουσιάζουν συνεχείς καθυστερήσεις με διάφορες δικαιολογίες.
Επίσης αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία του “Στρογγυλού Τραπεζιού για τα ναρκωτικά” που ήδη έχει συμπληρώσει τρεις κύκλους, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι ενεργοί πολίτες συζητούν και παρακολουθούν πως εξελίσσονται οι πρωτοβουλίες και τα έργα των υπηρεσιών για την Μέιωση Βλάβης στο κέντρο της Αθήνας.
Στην επόμενη συνεδρίαση από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών θα συμμετάσχουν, πλέον των “Επιμένουμε” ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και κινήσεις πολιτών από άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.