H ΣΗΜΕΡΙΝΗ KAI ΥΠΟΨΗΦΙA ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΑ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ 5 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ “ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ” ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Στα πλαίσια της αποφασής μας για ίση απόσταση από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες στις επόμενες εκλογές, στείλαμε 5 ερωτήσεις στους (αλφαβητικά) κ.κ. Δούρου, Πατούλη, Πρωτούλη, Σγουρό. Θα στείλουμε και στους υπολοίπους μόλις γίνει γνωστή η υποψηφιότητά τους.
Ακολουθεί η απάντηση της κυρίας Ρένα Δούρου από την παράταξη “Δύναμη Ζωής”. Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση.
Πατήστε στον σύνδεσμο ή διαβάστε πιο κάτω τις απαντήσεις της.

https://drive.google.com/open…

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Οι απαντήσεις στο παρόν ερωτηματολόγιο είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και συνεργασίας υπηρεσιακών υπαλλήλων και αιρετών της Διοίκησης της Περιφέρειας που έχουν αντικείμενό τους την ανάταξη του Πεδίου του Άρεως. Γίνεται έτσι φανερό ότι εδώ και 4.5 χρόνια επιχειρείται η υπέρβαση του «περιφερειαρχοκεντρικού» μοντέλου άσκησης διοίκησης, που πλέον δεν λειτουργεί στη βάση της «μιας γυναικός αρχής» αλλά σε εκείνη της συλλογικής προσπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δουλειά μας στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων για την ανάταξη του Πεδίου του Άρεως, του ανοικτού δημόσιου χώρου, του πράσινου πνεύμονα για τον πολιτισμό, την αναψυχή και την άθληση όλων των πολιτών

Ερώτ 1. Το Πεδίο του Άρεως, ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου, χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για να παρέχονται, καθημερινά και στο διηνεκές αυτές οι υπηρεσίες;

ΑΠ. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, θέσαμε ως προτεραιότητα την ανάταξη του Πεδίου του Άρεως. Την ανάγκη να γίνει το πάρκο ο δημόσιος χώρος πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής που δικαιούνται όλοι οι πολίτες. Το Σεπτέμβριο του 2014, παραλάβαμε ένα Πάρκο ρημαγμένο, σε εγκατάλειψη, με τον ανάδοχο των εργασιών ανάπλασής του, έκπτωτο. Ήδη, 4.5 χρόνια μετά έχουμε ολοκληρώσει την ανάπλαση του Πάρκου και τα αποτελέσματα της σοβαρής και αθόρυβης δουλειάς μας, είναι ορατά – τα βιώνουν όλοι οι πολίτες. Πλέον δεν μιλάμε για “σχεδιασμούς” αλλά για υλοποίηση των προϋποθέσεων που πλέον έχουν αλλάξει την εικόνα του Πάρκου. Το έχουν καταστήσει ασφαλές, φυλασσόμενο, φωτεινό, με λειτουργικές υποδομές. Έχουμε έτσι βάλει τις βάσεις, διαθέτοντας μέχρι σήμερα 3 εκατομμύρια ευρώ, για την απρόσκοπτη λειτουργία του Πεδίου του Άρεως, προκειμένου αυτό να αποτελεί σήμερα και αύριο αναπόσπαστο, δημιουργικό κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών.
Πλέον σταθερά μέχρι σήμερα λειτουργούν σε καθημερινή βάση εργολαβίες συντήρησης του πρασίνου, καθαριότητας και φύλαξης. Σε ό,τι αφορά στο πράσινο μόνο μέσα σε μία χρονιά φυτεύτηκαν 882 νέα δένδρα και 995 θάμνοι. Σε ό,τι αφορά στις υποδομές, οι δυο παιδικές χαρές έχουν αποδοθεί στους επισκέπτες και τα παιδιά τους ανακαινισμένες και πιστοποιημένες. Ο φωτισμός επιδιορθώθηκε και αποκαταστάθηκαν όλες οι βλάβες που οφείλονταν κατά μεγάλο μέρος όχι μόνον στη φθορά του χρόνου αλλά και σε βανδαλισμούς. Έτσι το πάρκο έχει φωτισμό όλο το 24ωρο. Γίνονται ήδη εργασίες για την αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών του πάρκου, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα συντριβάνια και οι διαδρομές του νερού. Προχωράμε στον καθαρισμό και τη συντήρηση σε συνεργασία με τους ειδικούς συντηρητές, της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, των αγαλμάτων και των νεώτερων μνημείων που βρίσκονται στον χώρο.
Και δεν σταματάμε σε αυτά. Συνεχίζουμε. Έτσι, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του 10ετούς επιχειρησιακού Προγράμματος (που βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης από το Δασαρχείο), προβλέπουμε επιπλέον θέσεις για παιδική χαρά εφήβων και ΑΜΕΑ, χώρους άθλησης αλλά και το «μικρό πάρκο». Έναν χώρο δηλαδή όπου οι ζωόφιλοι θα μπορούν να φέρνουν τα σκυλιά τους για ελεύθερο περίπατο. Για όλες αυτές τις υπηρεσίες προβλέπεται διαρκής συντήρηση, με χρηματοδότηση με πόρους της Περιφέρειας.
Ο αγώνας για να προσφέρει το Πάρκο τις υπηρεσίες που δικαιούνται όλοι οι πολίτες, περιοίκοι και μη, είναι αγώνας διαρκείας. Συνεχίζουμε έχοντας στο πλευρό μας πολίτες και φορείς με τους οποίους εδώ και 4.5 χρόνια δίνουμε και κερδίζουμε το στοίχημα ενός δημόσιου και λειτουργού πράσινου χώρου.

Ερώτ. 2. Στις επεμβάσεις-παρεμβάσεις για τις χρήσεις ειδικών χώρων του πάρκου(παιδικές χαρές, περίπτερο-αναψυκτήριο Γαρδένια, Άλσος, GreenPark, χώροι άθλησης, χώρος για τα σκυλιά) θεωρείτε χρήσιμη την διαβούλευση με τους κατοίκους-επισκέπτες. Αν ναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

ΑΠ. Ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα στο Πάρκο είναι αποτέλεσμα κοινής, συλλογικής προσπάθειας, μέσα από διαρκή διαβούλευση και συνέργειες τόσο με τους πολίτες όσο και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού, αθλητισμού, επιχειρηματικότητας. Εδώ και 4.5 χρόνια έχουμε κτίσει μια πλατιά συμμαχία για την αναγέννηση του Πεδίου του Άρεως. Με χειροπιαστά πλέον αποτελέσματα. Ανοικτές, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους πολίτες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, υπαίθριες αγορές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις – έχουν πλέον βάλει τη σφραγίδα τους στο Πάρκο, κάνοντας τομή με το χθες και δημιουργώντας νέα δεδομένα για το σήμερα και – το κυριώτερο – για το αύριο.
Στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών μας, εντάσσονται για παράδειγμα η ανακαίνιση και η λειτουργία του εμβληματικού χώρου του θεάτρου «Café Άλσος» (κτιρίου Οικονομίδη) ενώ αναμένεται και η επαναλειτοργία των “Γαρδενιών” καθώς και του Γκρην Παρκ. Την ίδια στιγμή παρεμβαίνουμε με όρους αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στο κρίσιμο θέμα αντιμετώπισης των προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού των τοξικοεξαρτημένων συμπολιτών μας. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τον Δήμο Αθηναίων και ειδικούς φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, «τρέχουμε» προγράμματα streetwork βοήθειας προς τους τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας.
Και φυσικά δεν σταματάμε σε αυτές τις δράσεις. Παραμένουμε ανοιχτοί στην επικοινωνία, την κριτική, στο πλαίσιο μιας σχέσης αλληλεπίδρασης, με όλους όσοι έχουν στόχο ένα Πάρκο πράσινο, ανοικτό στους πολίτες, πόλο πολιτισμού, άθλησης και αναψυχής.

Ερώτ. 3. Θεωρείτε ότι ένας δημόσιος , ελεύθερος χώρος πρασίνου είναι συμβατός με δραστηριότητες, όπως εποχιακά παζάρια, τουλάχιστον δύο μήνες κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει σήμερα; Θα θέλαμε την θέση σας.

ΑΠ. Στόχος μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης ήταν και και παραμένει η ενθάρρυνση και η στήριξη όλων εκείνων των εξωστρεφών εκδηλώσεων, που καθιστούν το Πάρκο πόλο έλξης όλων των πολιτών και κρίκο στην αλυσίδα κοινωνικής συνοχής. Για το σκοπό, στον αντίποδα λογικών αποκλεισμού, επιλέξαμε τη διοργάνωση σε συνεργασία με πολλούς φορείς όπως την Καμεράτα, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Ωδείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, κ.α., ανοικτών για όλους τους πολίτες εκδηλώσεων πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, στο πλαίσιο της καθιέρωσης των χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεών μας, προγράμματα όπως το Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens, τα ποικίλα αθλητικά events με συμμετοχή σχολείων (όπως το kids Athletics για τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων της Αττικής σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ), αναπηρικών συλλόγων, αθλητικών ομοσπονδιών και τόσες άλλες αθλητικές εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Σε ό,τι αφορά στις εποχικές υπαίθριες αγορές, που συχνά συνοδεύονται και από δραστηριότητες αναψυχής μικρών και μεγάλων, ζωντανεύουν το Πάρκο, αυτές έχουν λάβει “το πράσινο φως” των πολιτών που τις επισκέπτονται συστηματικά, περιβάλλοντάς τες με εμπιστοσύνη και καθιερώνοντας τες ως έναν αγαπητό «θεσμό» που ενισχύει ταυτόχρονα οικονομικές δραστηριότητες που ούτε προέρχονται ούτε απευθύνονται στα υψηλά βαλάντια, πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό στο πράσινο και στον περιβάλλοντα χώρο, σε ειδικά οριοθετημένους και διαμορφωμένους χώρους. Ειδικότερα η οργάνωση υπαίθριων αγορών, όπως αυτές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών Κρατών Μελών Ε.Ε. , αναβαθμίζουν το Πεδίο του Άρεως καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο της εξωστρεφούς λειτουργίας του Πάρκου με όρους κοινωνικής συνοχής. Συγκεκριμένα κάθε χρόνο, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών, Κατερίνα Καντεράκη και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου προσφέρουν συστηματικά στα Παιδικά Χωριά SOS σημαντική οικονομική ενίσχυση που συγκεντρώνεται από τα μέλη των σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Πασχαλινού Θεματικού Πάρκου στο Πεδίο του Άρεως, με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής.

Ερώτ. 4. Πιστεύετε ότι το Πεδίου του Άρεως πρέπει να έχει ωράριο λειτουργίας ή να είναι ανοιχτό, φωτισμένο, φυλασσόμενο και προσβάσιμο στους πολίτες, όλο το εικοσιτετράωρο;

ΑΠ. Η 24ωρη λειτουργία ενός Πάρκου με τα χαρακτηριστικά του Πεδίου του Άρεως, με όρους ασφαλούς λειτουργίας και φύλαξης, είναι πρακτικά ανέφικτη, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η διεθνής εμπειρία. Με δεδομένο ότι το στοίχημα της διατήρησης της σημερινής καλής λειτουργίας του Πάρκου, μιας λειτουργίας που βρίσκεται στον αντίποδα της, όχι και τόσο μακρινής, περιόδου του μαρασμού του, πιστεύουμε ότι το ωράριο λειτουργίας του, προσαρμοσμένο άλλωστε στις εποχιακές αλλαγές, συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ερώτ 5. Θα προτείνατε αλλαγές στις αρμοδιότητες για το Πεδίο του Άρεως. Αν ναι διατυπώστε την πρότασή σας.

ΑΠ. Οι όροι αυτής της δημόσιας συζήτησης έχουν νόημα στο μέτρο και τον βαθμό που αυτοί αφορούν στο δημόσιο συμφέρον και στην εκπλήρωση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Το κρίσιμο για τον πολίτη δεν είναι αν θα είναι ο φορέας – η Περιφέρεια, ο Δήμος ή το Υπουργείο – που θα έχει την ευθύνη του πάρκου. Αλλά αν μπορεί να λειτουργήσει ο δημόσιος χώρος πρασίνου, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, με κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη. Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιτελέσει αυτή την αποστολή και τούτο παρά τις κατά καιρούς απόπειρες ορισμένων που είχαν επενδύσει ποικιλοτρόπως σε ένα πάρκο σκοτεινό, εγκαταλελειμμένο , να παρουσιάσουν “το άσπρο μαύρο”. Όλοι αυτοί σήμερα διαψεύδονται καθημερινά από την πραγματικότητα και από τους πολίτες που έχουν επιστρέψει στο Πάρκο.

6. Συμπληρώστε, εφόσον επιθυμείτε, ένα μήνυμα προς τους περιοίκους και επισκέπτες του Πεδίου του Άρεως. Παράκληση μέχρι 100 λέξεις.

ΑΠ. Η υπόθεση του Πεδίου του Άρεως, είναι μια κοινή συλλογική υπόθεση. Είναι υπόθεση όλων μας να διατηρήσουμε αυτόν τον πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου, ανοικτό σε όλους, ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας. Να μην επιτρέψουμε να πάει ξανά πίσω η ανάταξη του Πάρκου που καταφέραμε όλοι μαζί. Συλλογικά, με αίσθηση της ευθύνης μας, να προστατέψουμε την πρόοδο που έχει γίνει, να εμβαθύνουμε όσα έχουμε κατακτήσει, να συνεχίσουμε στην ίδια ρότα. Γιατί το Πεδίο του Άρεως είναι το Πάρκο των πολιτών και όχι των μικροπαραταξιακών φιλοδοξιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.