ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 31/3 ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ-ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 η κίνηση κατοίκων “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως”, η κίνηση κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας και φοιτητές/φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (τ.ΑΣΟΕΕ) συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα τη συζήτηση και τις δράσεις για τη μείωση της βλάβης από τα ναρκωτικά στην κοινωνία.

Το μέλος των “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως”  Αύρα Παπαθανασίου και ο φοιτητής του ΟΠΑ Αλέξανδρος Καζαντζίδης καλωσορίζοντας τους καλεσμένους κατέθεσαν  το  ενδιαφέρον  των διοργανωτών για την μείωση βλάβης από τα ναρκωτικά τόσο για τους τοξικοεξαρτημένους όσο και για τις γειτονιές.

Τη συζήτηση συντόνισε ο συγραφέας-δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις επί του θέματος από το κ. Παναγιώτη Κουτρουβίδη εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, τον κ. Γιώργο Ξυλωμένο Αντιπρύτανη του ΟΠΑ, την κυρία Ερμίνα Κυπριανίδου Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής, την  κυρία Μαρία Στρατηγάκη αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δήμου Αθηναίων, τον κ. Σταύρο Καφούνη πρόεδρο του Εμπορικού Συλλογου Αθηνών, τον κ. Δημήτρη Λάγαρη Γ.Γ. του Πανελληνίου Γ.Σ., τον κ. Χρήστο Κουϊμτσίδη Εθνικό Συντονιστή για τα Ναρκωτικά (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα από το εξωτερικό), τον κ. Θάνο Παπαγιαννόπουλο εκπρόσωπο του Δικτύου ομοτίμων χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, την Περιφερειακή Σύμβουλο Κατερίνα Θανοπούλου, πρώην Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και τον φοιτητή ΟΠΑ Κώστα Ψιλάκη.

Τον πρώτο κύκλο συζήτησης της ημερίδας συντόνισε ο κ. Γιώργος Κακούρος από το ΟΠΑ, τ. ΓΓ του ΟΠΑ και σήμερα υπεύθυνος για το Ιδρυμα Πανεπιστημιακών Αρχών, μέλος της Κίνησης Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας. Συμμετείχαν στην ο κ. Παναγιώτης Κουτρουβίδης εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας,   ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Βαγγέλης Καφεντζόπουλος, ο κ. Ηρακλής Γκότσης εκ μέρους της μονάδας απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και ο κ. Τάσος Σμετόπουλος συντονιστής της οργάνωσης STEPS.
Aπάντησαν σε ερωτήσεις του συντονιστή για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι προγραμματίζεται στο άμεσο μέλλον  για την φροντίδα των χρηστών, έθεσαν ζητήματα για τις θέσεις  και τους  όρους  εγκατάστασης και λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης και ανέπτυξαν τις  θέσεις  τους για την μείωσης βλάβης χρηστών και γειτονιών.
Στην συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις κατοίκων από την οδό Αντωνιάδου όπου έχει μεταφερθεί η πιάτσα,   πρώην χρηστών ,  σχετικά με  την χρηματοδότηση των ΜΚΟ κ.ά.

Τον δεύτερο κύκλο συζήτησης της ημερίδας συντόνισε το μέλος των «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» Θοδωρής Κοκκινάκης.  Συμμετείχαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθήνας κ.κ. Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Αυγή Θεοδόση, Πέτρος Κωνσταντίνου, Κώστας Μπακογιάννης, Νικος Σοφιανός και Γιάννης Τσιρώνης, απάντησαν στα δύο κύρια ερωτήματα των διοργανωτών και έδωσαν την άποψή τους για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης και τους χώρους εικοσιτετράωρης φροντίδας και περίθαλψης για τους χρήστες. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες αλλα και  διαφορετικές απόψεις, ιδιαίτερα για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, όπου η πλειοψηφία των υποψηφίων  ηταν  θετικοί  για την δημιουργία αυτών των εγκαταστάσεων.

Στη συνέχεια οι υποψήφιοι Δήμαρχοι απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων των παρευρισκόμενων για την δυνατότητα του Δήμου να μπεί  μπροστά στο θέμα των ναρκωτικών και της πρωτοβάθμιας υγείας όπως ζήτησαν υποψήφιοι, τις σχέσεις του Δήμου με το Υπουργείο Υγείας για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, για την σημερινή κοινωνική δράση του Δήμου Αθηναίων, για τον διαχωρισμό χρηστών και εμπόρων ναρκωτικών, για τις ουρές στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, για την ανάγκη αυστηρότητας της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, για τα υπερκέρδη του εμπορίου ουσιών, για το πότε θα λειτουργήσει ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης κ.ά.

Στην συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις παρευρισκομένων κατοίκων και φοιτητών με τους προβληματισμούς τους για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του  εμπορίου και τις πιάτσες ναρκωτικών

Λόγω του σημαντικού θέματος και της παρουσίας των υποψηφίων Δημάρχων, η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη. Πάνω από 500 άτομα γέμισαν τις κερκίδες του κλειστού γήπεδου μπάσκετ που ευγενικά μας παραχώρησε ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος.

Το οπτικοακουστικό υλικό της εκδήλωσης με τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και αντιπαραθέσεις που αναπτύχθηκαν βρίσκεται στο: http://www.epimenoumepedioareos.gr/?p=824

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.