2ο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση του στρογγυλού τραπεζιού, όπως αποφασίσηκε στην ημερίδα της 1 Απριλίου 2018 στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου, με θέμα «TA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ»
Στο στρογγυλό τραπέζι παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, τον ΔΗΜΟ, το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και της κίνησης «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ»

Τα μέλη του «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ» τόνισαν ότι το ζητούμενο σήμερα από αυτή την πρωτοβουλία είναι όλοι οι φορείς που συμμετέχουν να βρίσκονται στην ίδια σελίδα, να ξέρει ο καθένας τι κάνει ο άλλος και όλοι να σπρώχνουν προς την ίδια κατευθυνση για να μην αλληλοαναιρούνται οι πολιτικές.
Είναι κατανοητό το πολύπλοκο του προβλήματος και είμαστε ευαισθητοποιημένοι για τους ανθρώπους αυτούς που πρέπει να τους δοθεί ένα χέρι βοηθείας, αλλά αυτό το βάρος δεν μπορεί να πέφτει κατά ολοκληρία σε μία περιοχή, για τόσα πολλά χρόνια, κάνοντας τον βίο των κατοίκων αβίωτο, με καταστροφή της προσωπικής ζωής, των επιχειρήσεων και των περιουσιών λόγω της συντριπτικής υποβάθμισης του δημόσιου χώρου.
Εκτιμούμε την προσπάθεια τις τελευταίες δέκα μέρες της Αστυνομίας που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει συστηματικα το πρόβλημα. Βεβαίως καταλαβαίνουμε ότι το θέμα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την καταστολή. Οι υπόλοιποι φορείς της Πολιτείας, κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να κάνουν την δική τους δουλειά. Μέχρι τώρα όμως ακούμε αντιφατικές πληροφορίες και έχουμε δει πολύ λίγες ουσιαστικές ενέργειες.
Στόχος μας να γίνει το Πεδίο του Άρεως οργανική συνέχεια της γειτονιάς

Στην συνέχεια τα στελέχη της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ενημέρωσαν ότι πήραν εντολή από τον Αρχηγό για επιχειρησιακή αναβάθμιση του Πεδίου Αρεως ητοι να κάνουν ασφαλή τον χώρο για τους να μπορούν να τον απολαμβάνουν οι πολίτες. Αποδείχθηκε ότι ήταν μεγάλος αριθμός σε αντίθεση από με ότι νομιζόταν.
Τόνισαν ότι στόχος τους είναι να αστυνομεύεται ο χώρος και όχι να αστυνομοκρατείται. Οι άνθρωποι εκεί είναι ασθενείς. Προσπαθούν να επιβιώσουν. Πρέπει να δουν όλοι οι φορείς που βρίσκονται σε αυτό το τραπέζι τι βοήθεια μπορεί να δώσει ο ένας στον άλλο ώστε να βρουν έναν τόπο να σταθούν αυτοί οι άνθρωποι, με κάποια αξιοπρέπεια. Να μην γίνουμε απάνθρωποι.

Ο ΟΚΑΝΑ μας ενημέρωσε ότι προχωράει το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια για την κατάρτιση και εργασία με τους χρήστες 14 streetworkers (ειδικευμένο προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους χρήστες), που προσπαθούν να φέρουν σε επαφή τους τοξικοεξαρτημένους με τις δομές υγείας, φροντίδας, υποκατάστασης και φυσικά με τα κέντρα αποτοξίνωσης. Οι streetworkers θα είναι σε δράση μέσα στον Οκτώβριο. Ομως ο χώρος 24ωρης φροντίδας και υπνωτηρίου των χρηστών 90 κλινών, ο οποίος προγραμματιζόταν για αρχές καλοκαιριού τώρα αναμένεται να μπει σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2019.

Το ΚΕΘΕΑ ενημέρωσε ότι υπάρχει σε λειτουργία το κέντρο ημέρας για την φροντίδα των χρηστών. Επίσης υπάρχει και μια ομάδα streetworkers, μόνο 3 άτομα, λόγω υποχρηματοδότησης από την πολιτεία. Οι χρήστες πρέπει να έχουν ένα πρόσωπο αναφοράς να έρχονται στο κέντρο ημέρας και να αρχίσουν να εξοικοιώνονται με τις υπηρεσίες. Το πρώτο τους μέλημα είναι η διασύνδεση με τις κεντρικές υπηρεσίες. Δεν είναι τόσο εύκολο. Να πρέπει να έρθουν σε επαφή με μονάδες υγείας το οποίο τουλάχιστον στην αρχή επιτυγχάναι μόνο με συνοδεία. Ιδιαίτερα σημασία της προσέγγισης είναι για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα υγείας υπατίτιδα, aids κλπ. Η υποστελέχωση είναι σοβαρό πρόβλημα.

Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ συμφώνησε ότι ειναι χρήσιμη η συμμετοχή του στο στρογγυλό τραπέζι γιατί βοηθάει στον συντονισμό των διαφορετικών υπηρεσιών. Είπε θα φροντίσει να φτιαχτεί ομάδα εργασίας για να αποφευχθούν γραφρειοκρατίες και να γίνονται οι ενέργειες πιο γρήγορα. Επίσης αποδέχθηκε ότι είναι ανακριβής η πληροφορία που είχε δώσει στους «Επιμένουμε» σε συνάντηση τον Ιούνιο ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα ήταν εγκατεστημένες έξι νέες δομές υποστήριξης ενεργών χρηστών και επιπλέον 14 streetworkers. Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο διαχειρίζονται οι Περιφέρειες ανά την Ελλάδα. Στην Αθήνα η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει σαν καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων τον Απρίλιο του 2019. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υποβολή, μελέτη, έγκριση και εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να κρατήσουν και ενάμιση χρόνο.

Η εκπροσωπος της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ είπε ότι είναι πολύ θετικό που βρίσκονται όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι εδώ. Στο παρελθόν η προσπάθεια ήταν να αυτοργανωθούν. Πολύ θετική η βοήθεια της αστυνομίας και κρίσιμο μέγεθος.
Συμφωνεί ότι το πρόγραμμα μείωσης βλάβης συζητιεται εδώ και δύο χρόνια. Ηταν δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, υπήρχαν επιστημονικές διαφορές των φορέων και οι χρονοβόρες εγκρίσεις από το ελεγκτικό συνέδριο. Η Περιφέρεια κινείται στα όρια των αρμοδιοτήτων της. Υπήρξαν καθυστερήσεις και στην διαδικασία των προσλήψεων. Τόνισε ότι θα είμαστε έτοιμοι για τον Οκτώβρη όσον αφορά το προσωπικό και τι προμήθειες υλικών και περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα που θα δώσει το πρόγραμμα.
Για το θεμα του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενημερώθηκαν από το Υπουργείο τον Ιούλιο. Είναι προτεραιότητά τους. Θα προχωρήσουν με όσο πιο γρήγορους ρυθμούς γίνεται. Συνεργάζονται με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ που είναι οι δύο βασικοί δικαιούχοι.

Η εκπρόσωπος του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ τόνισε την πολύ σημαντική η διασύνδεση μεταξύ της δουλειάς που κάνει ο streetworker, της σχέσης εμπιστοσύνης που οικοδομεί με τον χρήστη αλλά και η κατάρτιση των υπαλλήλων των κοινωνικών και διοικητικών υπηρεσίιών του Δήμου, στους οποίους θα απευθυνθεί ο ενεργός χρήστης ώστε η παροχή υπηρεσίας να γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Πάντα δέχονταν τοξικοεξαρτημένους στον κεντρικό γκισέ στην Βασ. Κων/νου για να δώσουν πληροφόρηση. Ομως σπάνια ερχόντουσαν. Ισως γιατί έπρεπε να τους συνοδεύσει κάποιος μέχρι εκεί. Οι γιατροί του δήμου τους δεχόντουσαν όλους.
Για τα υπνωτήρια μέχρι τον Μάιο του 2016, λόγω κανονισμού, δεν επιτρέπονταν ενεργοί χρήστες. Αυτό άλλαξε και καλώς, ώστε να δημιουργηθούν υπνωτήτρια και για χρήστες. Σήμερα στον Δήμο υπάρχουν δύο υπνωτήρια για αστέγους, 120 και 60 κλινών αντιστοίχως, που είναι πλήρη και υπάρχει λίστα αναμονής 400 ατόμων.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το νέο υπνωτήριο που είναι υπό κατασκευή και χειρίζεται ο ΟΚΑΝΑ για τους ενεργούς χρήστες ουσιών. Επιπλέον ο Δήμος, μαζί με φορείς με εμπειρία στο πεδίο, προγραμματίζει μια καινοτόμο δομή που θα λειτουργεί 7 μέρες και όλο το 24ωρο και θα έχει χώρους για 60 άτομα με μεγάλη επιβάρυνση όπως οι ενεργοί χρήστες. Μια ρεαλιστική τους εκτίμηση είναι ότι θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2019. Είναι ήδη στην διαδικασία εξέτασης κτιρίων.
Για την πρόληψη της τοξικοεξάρτησης ενημερώνουν του νέους με το πρόγραμμα «Αθηνά Υγεία» καθώς επίσης υπάρχει η ομάδα streetwork του ΚΥΑΔΑ που απευθύνεται κατ’ αρχήν σε αστέγους, εκ των οποίων όμως πολλοί είναι ενεργοί χρήστες.

Μετά την αλληλοενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων η συζήτηση έκλεισε με νέο ραντεβου σε ένα μήνα.
Στην νέα συνάντηση θα γίνει ενημέρωση από όλους για την πορεία των προγραμμάτων μείωσης βλάβης και την κατάσταση του Πεδίου του Άρεως και των γύρω περιοχών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.