1ο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ – ΗΧΗΡΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

 

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε «στρογγυλό τραπέζι» με θέμα “τα Ναρκωτικά στο Πεδίο του Άρεως”, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της προ διμήνου ημερίδας με το ίδιο θέμα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν η υπεύθυνη της Περιφέρειας κυρία Μαρκέτου, η Αντιδήμαρχος κυρία Στρατηγάκη και η υπηρεσιακή υπεύθυνη στον Δήμο κυρία Μπαλτά, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κ. Γκιτάκος, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλος και ενεργοί πολίτες από την κοινότητα “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΛΑΜΨΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΕΩΝ

Ανακοίνωση της Συντονιστική Επιτροπής της διαδικτυακής κοινότητας «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως»:

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου οργανώθηκε στο Αλσος Οικονομίδη (που ευγενικά  παραχώρησε ο κ. Μαροσούλης) το στρογγυλό τραπέζι για το ζήτημα των ναρκωτικών στο Πεδίο του Αρεως.

Η ιδέα τέθηκε στην σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν οι ενεργοί πολίτες του «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ» και έγινε αποδεκτή  από τους συμμετέχοντες ως μια καλή πρακτική εφαρμοσμένη  σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Η ιδέα είναι πως οι αρμόδιοι φορείς (Πολιτεία, οργανώσεις απεξάρτησης και κάτοικοι) συναντούνται κατά χρονικά διαστήματα και συντονίζουν τις πολιτικές και τις πρακτικές τους ώστε να προστατευτούν τόσο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που μένουν στην περιοχή, όσο και οι τοξικοεξαρτημένοι που είναι σχεδόν πλήρως εγκατελειμμένοι στην τύχη τους.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν η Περιφέρεια, ο Δήμος, το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ μαζί με τους ενεργούς κατοίκους του «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως».

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΛΑΜΨΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΕΩΝ.

Συζητήθηκε η εξέλιξη του προγράμματος «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για τους χρήστες ουσιών» που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και συμμετέχουν ενεργά το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ και ο Δήμος Αθηναίων. Το Πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας και τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο θα λειτουργεί με ομάδες στον δρόμο, σε μια προσπάθεια να συνδέσουν τους χρήστες ουσιών με τις υπηρεσίες της πολιτείας (υγεία, φροντίδα, προγράμματα απεξάρτησης) και μέσω αυτού να αποφορτιστεί η περιοχή.

Ταυτόχρονα προχωράει το έργο, με ασαφές προς το παρόν χρονοδιάγραμμα, για την δημιουργία κέντρου φροντίδας και  υπνωτήριου για τις ανάγκες των τοξικοεξαρτημένων με συνέπειες που θα γίνουν εμφανείς και στο Πεδίο του Άρεως. Στον χώρο του κέντρου φροντίδας οι τρεις συνεργαζόμενοι φορείς προτείνουν να συσταθεί και χώρος εποπτευόμενης χρήσης ουσιών ώστε να μειωθεί η χρήση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της  Αθήνας. Το Υπουργείο υγείας σιωπά σε αυτή την πρόταση χωρίς να εκφράζει εδώ και χρόνια ούτε θετική ούτε αρνητική άποψη.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πεδίο του Άρεως. Δικαιώματα των κατοίκων που γειτονεύουν με την πιάτσα ναρκωτικών, των επαγγελματιών που καταστρεφονται, ​ των επισκεπτών του Πάρκου που το στερούνται αλλά και των εξαρτημένων θυμάτων των ναρκωτικών που αν και βαρύτατα κατά κανόνα ασθενείς υφίστανται αφενό​ς μια και ανεπαρκή και ανάλγητη στάση από την πλευρά των αρχών και μια όχι ακατανόητη εχθρότητα από πλευράς των πολιτών.

Η αδιαφορία των δυο υπουργείων (προστασίας του πολίτη και υγείας) στέρησε την δυνατότητα από το «στρογγυλό τραπέζι» της παραγωγής σημαντικών αποτελεσμάτων.

Οι συμμετέχοντες, με την ελπίδα και της αφύπνισης των δύο υπουργείων,  ανανέωσαν το ραντεβού για το νέο επόμενο στρογγυλό τραπέζι, στο τέλος Ιουλίου και ομόφωνα ζήτησαν την συμμετοχή των Υπουργείων Υγείας και Προστασίας Πολίτη στην συνάντηση.

Η  Συντονιστική Επιτροπή της διαδικτυακής κοινότητας «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως»

Facebook: Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως

E-mail: epimenoume.pedio.areos@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.