Το 2019 εκλέχτηκε νέος Περιφερειάρχης Αττικής ο κ. Πατούλης διαδεχόμενος την κα Δούρου.
Ο κ. Πατούλης είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλάβει το Πεδίο του Άρεως. Χαρακτηριστικά όταν ξεκίνησε την καμπάνια τους, κατ’ αρχήν για Δήμαρχος Αθηναίων, μίλησε κατ’ επανάληψη ότι το Πεδίο του Άρεως πρέπει να το αναλάβει ο Δήμος μιας που έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες για την διαχείρισή του. Επισκέφτηκε το Πάρκο κατ’ επανάληψη και συζήτησε με τους κατοίκους.
Όταν όμως στην συνέχεια έθεσε υποψηφιότητα ως Περιφερειάρχης άλλαξε πολιτική και επιχειρηματολόγησε γιατί το Πεδίο του Άρεως οφείλει να παραμείνει στην διαχείριση της Περιφέρειας.
Αυτές οι ενέργειές του δημιούργησαν προσδοκίες σε πολύ κόσμο για την βελτίωση του πολύπαθου εγκαταλειμμένου για πολλά χρόνια Πάρκου και την επιστροφή του στην παλαιότερη ακμή.
Τι έγινε στην πράξη:
Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά:
- Φωτίστηκε κανονικά το Πάρκο, πάγιο αίτημα των επισκεπτών μετά από πολλά χρόνια αστοχιών και σπατάλης χρημάτων από την προηγούμενη διοίκηση Δούρου. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα για σημαντική αύξηση των επισκεπτών του (παρέες, δρομείς, ιδιοκτήτες κατοικιδίων κλπ) να κινηθούν ελεύθερα μετά την δύση του ηλίου
- Λειτούργησε έστω και με προβλήματα η φύλαξη. Έτσι εμπεδώθηκε συναίσθημα ασφαλείας για το Πάρκο λόγω του αρνητικού παρελθόντος. Βεβαίως θα πρέπει να λεχθεί ότι τα πρώτα χρόνια η φύλαξη ήταν συνέχεια της 3ετούς σύμβασης που είχε ξεκινήσει η διοίκηση Δούρου.
- Πραγματοποιήθηκαν αρκετές, κυρίως καλλιτεχνικές, μικρές εκθέσεις που εμπλούτισαν το Πάρκο και το έκαναν πιο ελκυστικό στους επισκέπτες του. Αναφερόμαστε σε εκθέσεις με μέτρο στον χρόνο λειτουργίας και την έκταση που κατελάμβαναν και δεν ήταν οχληρές στον κύριο ρόλο του Πάρκου σαν χώρου φύσης, ηρεμίας και ήπιας αναψυχής για τους επισκέπτες και την πλούσια πανίδα του.
- Εγκατέστησε ωραιότατους πάγκους και τραπέζια, με χρηματοδότηση και σχεδίαση του Ιδρύματος Ωνάση, στον χώρο του κύκλου με τις Αριές (Δυτικά του ναού των Ταξιαρχών), και αναβάθμισε την περιοχή σεβόμενη την αισθητική και την λειτουργία του Πάρκου.
- Επαναλειτούργησε, με χρηματοδότηση και πάλι του Ιδρύματος Ωνάση, η υδάτινη διαδρομή στα Πλατάνια, που μετατράπηκε έτσι σε μια από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς περιοχές του Πάρκου. Τώρα ότι επιβεβαιώνεται ότι τα εδώ τα θαύματα κρατούν τρεις ημέρες, μιας και έχει παύσει να λειτουργεί εδώ και μήνες, λόγω τεχνικών αστοχιών ή έλλειψης συντήρησης…
- Άνοιξε ο εδώ και πολλά χρόνια κλειστός και εγκαταλειμμένος περιφραγμένος χώρος του πρώην φυτωρίου του Πάρκου νότια της εισόδου από Μουστοξύδη. Ένας ακόμη χώρος για τους επισκέπτες που καταλήγει σε ένα σιντριβάνι που δυστυχώς δεν λειτουργεί και που έτσι δεν του επιτρέπει να γίνει ο χώρος όσο δημοφιλής θα μπορούσε να είναι.
Ας συνεχίσουμε με αυτά που δεν έγιναν (δυστυχώς επαναλαμβανόμαστε)
- Δεν έγινε εγκατάσταση κανενός οργάνου γυμναστικής παρόλη την μεγάλη ανάπτυξη ενδιαφέροντος για εκγύμναση από τους κατοίκους της πόλης και την σημαντικής αξίας τους για την φυσική μας υγεία. Χαρακτηριστικά η συνέχιση της εγκατάλειψης της παιδικής χαρά εφήβων. Εξακολουθεί να είναι ένας κρανίου τόπος αν και, οφείλουμε να το πούμε, με καλό φωτισμό.
- Εξακολουθεί εγκαταλειμμένη η υδάτινη διαδρομή του Ροδώνα, έμπνευση του αρχιτέκτονα της Ανάπλασης του Πάρκου Τομπάζη. Ένα ακόμη γεφύρι της Άρτας. Μεταξύ στάσιμων νερών, ακαθαρσιών και κάποιον δειλών προσπαθειών και φυτεύσεων που εγκαταλείπονται και ξεραίνονται.
- Το Πάρκο εξακολουθεί να ποτίζεται με πόσιμο νερό που έρχεται από 250 χλμ μακριά! Τα 4 χρόνια διοίκησης Πατούλη δεν ήταν αρκετά για να λειτουργήσουν οι 5 γεωτρήσεις που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στο Πάρκο.
- Το πράσινο στα παρτέρια εξακολουθεί να είναι εγκαταλειμμένο μέσα στα αγριόχορτα και τα ξεραμένα φυτά και κατά κανόνα με πολλά σκουπίδια. Η μοναδική δράση της Περιφέρειας είναι να κόβονται οι θάμνοι όταν ψηλώνουν (σωστά) και να φυτεύονται λουλουδάκια τα οποία μετά από λίγο διάστημα ξεραίνονται. Η αναφερόμενη «εργολαβία πρασίνου» δεν είναι ορατή παρά μόνο αποσπασματικά παρά τα σημαντικά ποσά που δαπανούνται.
- Έλλειψη χώρου εκγύμνασης κατοικίδιων, σημαντικότατη έλλειψη του Πάρκου και ανάγκη εκατοντάδων επισκεπτών του. Μια δειλή προσπάθεια στην αρχή του προηγούμενου χρόνου κατέληξε σε άτακτη υποχώρηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας μετά από διαμαρτυρία γειτόνων ότι μπορεί να ενοχλούνται από τα γαυγίσματα. Τουλάχιστον μας έμεινε ο καθαρισμός του χώρου και το άνοιγμά του στο κοινό. Όχι ότι δεν μπορεί να πάει κάποιος με το κατοικίδιό του.
- Μετά την λήξη της 3ετούς σύμβασης φύλαξης της διοίκησης Δούρου δεν έχει καταφέρει να υπογράψει νέα 3ετή σύμβαση. Με συνεχείς 3μηνες ή 6μηνες παρατάσεις και συμβάσεις συμπλήρωσε την 4ετία. Τους τελευταίους δύο μήνες μάλιστα δεν υπάρχει εργολαβία φύλαξης αλλά στηρίζεται στους σεκιουριτάδες του καταστρεπτικού για την φύση του Πάρκου γιουσουρούμ.
- Δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για την κατάληψης της Πλατείας Πρωτομαγιάς, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από το απολύτως απαραίτητο για τις ανάγκες του νέου μετρό, στερώντας κρίσιμο ελεύθερο δημόσιο χώρο για μια δεκαετία από τους κατοίκους της περιοχή.
- Αδιαφόρησε για την μετατροπή του μικρού Πάρκου μεταξύ της Πλ. Πρωτομαγιάς και της οδού Ευελπίδων, καθώς και την ίδιας της πλατείας, σε πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των πελατών του κέντρου ΑΛΣΟΣ κσι του εκεί κέντρου ΤΡΟΠΙΚΑΝΑ. Σημειωτέον ότι ακριβώς σπό κάτω από την πλατεία λειτουργεί νόμιμο υπόγειο πάρκινγκ.
Οι αρνητικές (μέχρι και σκανδαλώδεις) για το Πάρκο ενέργειες της διοίκησης Πατούλης
- Αυτό που χαρακτήρισε την θητεία Πατούλη είναι το αντίθετο από την έννοια της τοπικής αυτοδιοίκησης: Απέφευγε την ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες. Δεν απαντούσε στις επιστολές. Οι επισκέψεις του στο Πάρκο ήταν μόνο για την τηλεόραση Χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Β. Κόκκαλης, στον οποίο είχε αναθέσει το Πεδίο του Άρεως, επί 4 χρόνια δεν βγήκε ποτέ στο τηλέφωνο ή απάντησε στις επανειλημμένες επιστολές για θέματα του Πάρκου από το κλείσιμο για πολύ μεγάλο διάστημα των Παιδικών Χαρών μέχρι θέμα καταπατήσεων εκτάσεών του, καταπάτηση του κανονισμού του κλπ. Ήταν λυπηρό και εξευτελισμός πρώτα από όλα του ίδιου του θεσμού του Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Επέτρεψε τον φυσικό και οπτικό αποκλεισμό μεγάλων περιοχών του Πάρκου για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των επισκεπτών του (ΑΛΣΟΣ – GREENPARK), καταστρέφοντας το πράσινο που είχε τοποθετήσει η Ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως.
- Έκανε τα στραβά μάτια, με σημαντική ευθύνη της Διεύθυνσης του Πάρκου, για σημαντική ηχορύπανση και φωτορύπανση (προβολείς και Laser) από τα κέντρα ΑΛΣΟΣ – GREENPARK μέσα στο Πάρκο σε βάρος των γύρω πυκνοδομημένων περιοχών (Κυψέλη-Γκύζη-Εξάρχεια) κωφεύοντας στις εκατοντάδες επώνυμε καταγγελίες.
- Επέτρεψε, με σημαντική ευθύνη της Διεύθυνσης του Πάρκου, την μετατροπή του Πάρκου σε πάρκινγκ για τους πελάτες του ΑΛΣΟΥΣ παρά της επανειλημμένες τεκμηριωμένες καταγγελίες.
- Προσπάθησε να παρατείνει μέχρι και το 2043(!) την αποικιακή σύμβαση υπέρ των επιχειρηματιών και σε βάρος του Πάρκου που είχε υπογράψει η Διοίκηση Δούρου με ασήμαντο τίμημα. Η ανανέωση ακυρώθηκε κατόπιν προσφυγή μας στην αποκεντρωμένη διοίκηση ως παράνομη και επαχθής για το δημόσιο.
- Επέτρεψε την λειτουργία παζαριού από άκρη σε άκρη του Πάρκου για 3 μήνες τον χρόνο για την εξυπηρέτηση συντεχνίας με συνέπεια την ακύρωση σε αυτή την περίοδο της ουσίας της λειτουργίας του Πάρκου σαν χώρου φύσης, ηρεμίας και ήπιας αναψυχής.
- Συνέταξε και προσπάθησε να βάλει σε εφαρμογή Διαχειριστική Μελέτη για το Πεδίο του Άρεως που μοναδικό σκοπό είχε να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες που γινόντουσαν από ιδιωτικά συμφέροντα μέσα στο Πάρκο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που προσφύγαμε ακύρωσε την Διαχειριστική Μελέτη και η Περιφέρειά Αττικής οφείλει να συμμορφωθεί στις αποφάσεις της.
Εν κατακλείδι, η διοίκηση Πατούλη έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για το Πεδίο του Άρεως. Οι θετικές του παρεμβάσεις για τέσσερα ολόκληρα χρόνια είναι ελάχιστες και οι περισσότερες αυτονόητες για ένα τόσο μεγάλο διάστημα και τόσο μεγάλης σημασίας χώρο της πόλης μας.
Δεν πρόσφερε καμία καινοτομία σε περιβαλλοντική κατεύθυνση και ταυτόχρονα απέδειξε ότι το ενδιαφέρον του για την ανάληψη του Πεδίου του Άρεως εστιαζόταν κυρίως στην εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων και σε καμία περίπτωση των πολιτών της πόλης μας.
Κρίμα για τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που τον εμπιστεύτηκαν.