Σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου μας συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του Πεδίου του Άρεως κ. Θ. Κοκμοτό αφενός για να ενημερωθεί για το τι προγραμματίζει η υπηρεσία της Περιφέρειας για το Πάρκο και αφετέρου για να θέσει και να συζητήσει μια σειρά αιτημάτων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του σαν χώρος φύσης, ξεκούρασης και αναψυχής.
Ακολουθεί η καταγραφή των αιτημάτων μας:
=========================
ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Α. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
-
- Να καθαρίζονται συστηματικά τα παρτέρια από αγριόχορτα και σκουπίδια και σε αρκετά από αυτά να δημιουργηθούν υποδομές (παγκάκια, κορμοί δένδρων κλπ) για να είναι επισκέψιμα από μικρούς και μεγάλους.
- Λειτουργία της υδάτινης διαδρομής του Ροδώνα. Η επιτυχής λειτουργία της υδάτινης διαδρομής στα “Πλατάνια” απέδειξε το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα στοιχεία για τους επισκέπτες του Πάρκου.
- Να αποκατασταθούν (να μπει άμμος ή λεπτό χαλίκι) στα υπάρχοντα σκάμματα εντός του Πάρκου που στο παρελθόν λειτουργούσαν με επιτυχία για παιδιά και γονείς.
- Δημιουργία τόπων άθλησης- παιχνιδιού, σε υπάρχοντες χώρους. ( Παιδική χαρά εφήβων) που λειτουργούσαν με επιτυχία στο παρελθόν. Εγκατάσταση ατομικών οργάνων γυμναστικής όπως υπάρχουν σε πολλά άλση της Αττικής.
- Να δημιουργηθεί πάρκο σκύλων όπου τα κατοικίδια να αφήνονται ελεύθερα. Ο χώρος να είναι φιλικός προς του ιδιοκτήτες τους (παγκακια, νερό, σκιά κλπ)
- Αν και ο φωτισμός έχει βελτιωθεί κατά πολύ, παραμένουν σκοτεινοί οι χώροι κυρίως προς την πλευρά της Μαυρομματαίων αλλά και συχνά κατά μήκος της περιφερειακής διαδρομής
Β. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
-
- Αποτελεσματικότερη φύλαξη με πεζούς ή ποδηλάτες φύλακες και όχι μόνο με αυτοκίνητα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός Πάρκου. Το κέντρο φύλαξης να μεταφερθεί στο κέντρο του Πάρκου από τον χώρο δίπλα στο κέντρο “Αλσος” που δεν χρειάζεται φύλαξη
- Να κοινοποιηθεί με ταμπέλες το τηλέφωνο της φύλαξης ώστε να την καλούν οι επισκέπτες σε κάθε ανάγκη.
- Να μην επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων χωρίς έγγραφη άδεια της διευθύνσεως του Πάρκου. Να ενημερωθούν οι φύλακες ώστε να μην ξανασυμβεί το φαινόμενο το πάρκο να γίνεται πάρκινγκ εμπορικών εκδηλώσεων.
- Να μην επιτρέπεται να έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ το παρκάκι και η ίδια η πλατεία Πρωτομαγιάς ιδιαίτερα όταν υπάρχει πάρκινγκ ακριβώς από κάτω!
- Ζητάμε οι πόρτες του πάρκου να μην κλείνουν πριν από τις 10:30 που είναι το συμβατικό του ωράριο. Μέχρι προ τετραετίας, υπό σαφώς χειρότερες συνθήκες έκλεινε στις 23:30 και ζητάμε να επιστρέψει. Εξάλλου το κέντρο “Αλσος” μέσα στο Πάρκο κλείνει μετά τα μεσάνυχτα. Το σημερινό ωράριο να παραμείνει και τον χειμώνα.
- Λειτουργία των δημόσιων τουαλετών με καθαριότητα και ασφάλεια όλες τις ώρες που το πάρκο λειτουργεί. Η καθαριοτητα να περιλαμβάνει και τους χώρους γύρω από τις τουαλέτες που σήμερα η κατάσταση είναι απαράδεκτη.
- Να απομακρυνθούν οι προσωρινές κατασκευές στην είσοδο από το άγαλμα του Κων/νου και στον χώρο αριστερά όπως μπαίνουμε από την είσοδο Μπούσγου που ιδιαίτερα η δεύτερη που έχει ακυρώσει ζωτικό χώρο λειτουργίας για τους επισκέπτες του Πάρκου
- Να προστατεύεται το Πάρκο από εκδηλώσεις που λόγω παρατεταμένης διάρκειας και μεγάλης έκτασης αναιρούν την λειτουργία του πάρκου σαν χώρος φύσης, ηρεμίας και ήπιας ψυχαγωγίας (παζάρια, ηχορύπανση κλπ)
- Να προστατεύεται το Πάρκο από αφαίρεση ζωτικού του χώρου για εμπορική εκμετάλλευση, όπως το έχουμε δει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια.
- Η διεύθυνση του Πάρκου να οργανώνει συστηματικά (μια φορά κάθε δύο μήνες;) συζητήσεις με τους κατοίκους για ενημέρωση και την βελτίωση του Πάρκου.
Ο κ. Κοκμοτός αφού μας ενημέρωσε για τις προγραμματιζόμενες προπάθειες βελτίωσης των υποδομών και των υπηρεσιών στο Πάρκο, αποδέχθηκε μια σειρά θεμάτων που του θέσαμε, ενώ για άλλα δήλωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της υπήρεσίας του.
Συμφωνηθηκε να συνεχιστούν οι επαφές και η συνεργασία σε όφελος του Πεδίου του Άρεως.