
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 13 Ιουνίου στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας το 5ο Στρογγυλό Τραπέζι για τα Ναρκωτικά στο Πεδίο του Άρεως και στο Κέντρο της Αθήνας.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, της Αστυνομίας, του Δήμου Αθηναίων, ο Εθνικός Συντονιστής για τα ναρκωτικά, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Παναθήναια” και οι “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως”, οι οποίοι είχαν και την πρωτοβουλία της συνάντησης.
Συζητήθηκε η κατάσταση στην πόλη σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης βλάβης και για τους χρήστες ναρκωτικών και για τους κατοίκους και επαγγελματίες που υφίστανται τις επιπτώσεις από τις πιάτσες.
Εγινε ενημέρωση από την κυρία Λίτσα Λαγάκου από τον ΟΚΑΝΑ ότι ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) θα γίνει στην οδό Καποδιστρίου και θα λειτουργήσει σε 1-2 εβδομάδες. Συζητήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην γειτονιά και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της αστυνομίας στην περιοχή.
Ηταν ομόφωνη τοποθέτηση ότι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης θα έχουν θετικά αποτελέσματα μόνο σαν τμήμα μιας γενικότερης εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά.
Ο Εθνικός Συντονιστής κ. Χρήστος Κουϊμτσίδης ενημέρωσε ότι το σχέδιο εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά που επεξεργάζεται, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, εκτιμά ότι θα δοθεί για διαβούλευση τον Ιούλιο και πλέον η όποια πολιτική ηγεσία προκύψει από τις εκλογές θα πάρει την ευθύνη της έγκρισης και εφαρμογής του.
Το δυσάρεστο είναι ότι έχει μπλοκάρει το σχέδιο δημιουργίας του πρώτου υπνωτηρίου για ενεργούς χρήστες. Είναι μια εξέλιξη με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες αλλά και τους κατοίκους και επαγγελματίες που γειτονεύουν με τις πιάτσες. Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπνωτήριο για χρήστες που προετοίμαζε ο Δήμος. Οπως είπε η κυρία Μαρία Στρατηγάκη από τον Δήμο, ακυρώνεται περισσότερο για γραφειοκρατικούς λόγους παρά οικονομικούς.
Ο κ. Βασίλης Γκιτάκος από το ΚΕΘΕΑ θεωρεί πολύ θετικό την διάθεση ποσού 6,5 εκ ευρώ για την είσοδο στην αγορά εργασίας απεξαρτημένων χρηστών από όλα τα προγράμματα αποτοξίνωσης, για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, προγράμματα ειδίκευσης, τοποθέτηση σε επιχειρήσεις κλπ.
Η κυρία Κωνσταντίνα Στεργιάτου από την Αστυνομία τόνισε την ανάγκη προηγούμενου συντονισμού σε κάθε πρωτοβουλία που επηρεάζει την ανθρωπογεωγραφία στον χώρο. Φωτεινό παράδειγμα η επιτυχία του συντονισμού των υπηρεσιών για την απομάκρυνση της πιάτσας από το Πεδίο του Άρεως.
Τονίσθηκε όμως ότι χωρίς την εφαρμογή συνολικού σχεδίου μέτρων, απλά μεταφέρεται η πιάτσα σε άλλο μέρος της πόλης.
Ο κ. Σωτήρης Αντωνίου από τον Εμπορικό Σύλλογο τόνισε την ανάγκη συζήτησης με τους επαγγελματίες κάθε περιοχής πριν την λήψη πρωτοβουλιών που επηρεάζουν την περιοχή τους.
Η κυρία Βάσω Νικολακοπούλου από τον σύλλογο “Παναθήναια” θύμισε τους κύκλους όξυνσης και βελτίωσης της κατάστασης στην Σοφοκλέους ανάλογα με τις εκάστοτε κινήσεις των αρμοδίων και την δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα η Βαρβάκειος αγορά.
Ο κ. Δημήτρης Τσιαμπούρης από την κίνηση πολιτών “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως” επεσήμανε την λογική δυσκολία αποδοχής από την εκάστοτε γειτονιά να υποδέχεται χώρους για χρήστες και την ανάγκη λήψης σημαντικότατων αντισταθμιστικών οφελών που να ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις.