OI ΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ. Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Δημόπουλο                      

Την προηγούμενη εβδομάδα, μέλη της κίνησής μας συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα κ. Γιώργο Δημόπουλο.

Εγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και κατόπιν του καταθέσαμε γραπτώς τις απόψεις μας για το Πεδίο του Άρεως.

ΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ                      

Το Πεδίο του Άρεως ως δημόσιος ελεύθερος χώρος πρασίνου υπό δημόσια διοίκηση (Περιφέρεια Αττικής) προσφέρει πολλές και αναντικατάστατες υπηρεσίες στους κατοίκους της πόλης μας: Ανάσα, δροσιά, ηρεμία, συναναστροφή, ψυχαγωγία, περίπατος, παιχνίδι, ήπιος αθλητισμός, ξεκούραση, ήπια γλέντια κλπ.

Καμιάς μορφής εμπορευματοποίησης δεν πρέπει να αναιρεί οποιαδήποτε από τις παραπάνω προσφορές του Πάρκου στους επισκέπτες του.

Για να προσφέρει το Πάρκο τα παραπάνω απαιτείται αναγκαίο και ικανό προσωπικό. Αν όχι μόνιμο, τότε με συμβάσεις ή εργολαβίες με συνέχεια και συνεπεια. Δηλαδή χωρίς χρονικά διαλείματα μεταξύ των συμβάσεων. Και, σε κάθε περίπτωση, με το αναγκαίο ποσοτικά και ποιοτικά ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό, με το απαραίτητο πλαίσιο αρμοδιοτήτων,  για να μπορεί να ελέγχει την λειτουργία των συμβάσεων και την ποιότητα εργασιών των εργολαβιών.

Η Σημερινή κατάσταση του Πάρκου και οι προτάσεις μας

  1. ΠΡΑΣΙΝΟ: Αρκετά καλό με συνεχή βελτίωση τα τελευταία δύο χρόνια. Λείπει η φροντίδα στα παρτέρια (μεταξύ των δρόμων), ιδιαίτερα στην Δυτική πλευρά του Πάρκου (προς τον Πανελλήνιο). Απαραίτητη η συστηματική και όχι ad-hoc περιποίηση με χρονοδιάγραμμα για ολο το έτος.
  2. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Πολύ καλή στους δρόμους και τα εμφανή σημεία. Απαράδεκτη στα παρτέρια, ιδιαίτερα στην Δυτική πλευρά.
  3. ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Βελτιωμένος τα τελευταία δύο χρόνια. Συχνές βλάβες με σκοτεινές περιοχές κατά διαστήματα. Ζητάμε να αφαιρεθούν τα υπάρχοντα εκτυφλωτικά φώτα.
  4. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ: Απαιτείται συνεχής συντήρηση και φύλαξη και όχι μόνο όταν έρχεται ο χρόνος της πιστοποίησης. Να λειτουργήσουν άμεσα. Να αποκατασταθεί η «Παιδική χαρά Εφήβων» με όργανα για την ηλικία τους. Να δημιουργηθεί χώρος με όργανα γυμναστικής στην πρώην πιάτσα ναρκωτικών.
  5. ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ (Γαρδένια, Ροδώνας, Πλατάνια, Πλατεία): Επισκευή-συντήρηση-λειτουργία. Να γίνουν σημεία αναφοράς για την προσέλκυση κόσμου στο Πάρκο
  6. ΚΑΝΤΙΝΑ-ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΓΑΡΔΕΝΙΑ: Άμεση επαναλειτουργία. Είναι σημαντικοί πόλοι έλξης επισκεπτών. Δημιουργία υποδομής για στέκι συνταξιούχων για τάβλι-σκάκι κλπ με υποδομές για χειμώνα και καλοκαίρι.
  7. ΩΡΑΡΙΟ: Είναι θετική η επέκταση του χειμωνιάτικου ωραρίου μεχρι τις 22:30. Πρόταση μας είναι, αν πρέπει να υπάρχει ωράριο, το καλοκαιρινό (από Απρίλιο) να επεκταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα και σε καμία περίπτωση πιο νωρίς από την λήξη λειτουργίας των αναψυκτηρίων που τυχόν λειτουργούν στο Πάρκο. Υπενθυμίζουμε ότι το 2018 το καλοκαιρινό ωράριο ήταν 23:30, χωρίς προβλήματα.
  8. ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ: Να λειτουργήσει η δεύτερη τουαλέτα στην Γαρδένια με πλήρες ωράριο, φύλαξη και συστηματικό καθαρισμό. Να σταματήσει η λειτουργία του Πάρκου σαν Ουρητήριο-Αφοδευτήριο σε όλη την έκτασή του και ιδιαίτερα στην είσοδο από Μουστοξύδη, κυρίως από τους οδηγούς ταξί.
  9. ΣΚΥΛΙΑ: Λειτουργία χώρου παιχνιδιού-εξάσκησης σκύλων. (Προσφερόμενος χώρος το παλαιό φυτώριο, ήδη περιφραγμένο). Να απαγορευθεί αυστηρά η κυκλοφορία σκύλων χωρίς λουρί.
  10. ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΜΝΗΜΕΙΑ: Συνεχής φροντίδα και συντήρηση στα παγκάκια, βρύσες, αγάλματα, ποτιστικά και στις περιφράξεις ειδικών χώρων.
  11. ΠΑΖΑΡΙΑ: Απαγόρευση της χρήσης του πάρκου για τέτοιες δραστηρίοτητες διότι αναιρούν τις προαναφερόμενες προσφορές – λειτουργίες – χρήσεις του. Σε περίπτωση κάποιας ήπιας έκθεσης να περιορίζεται στον χώρο του αγάλματος Κων/νου και να μην φτάνει στην πρώτη πλατεία. Επίση ςνα είναι περιορισμένη χρονικά.
  12. ΟΧΗΜΑΤΑ: Αυστηρή απαγόρευση εισόδου και στάθμευσης ΙΧ μέσων στο Πεδίο του Άρεως. Τα τυχόν οχήματα μεταφοράς φορτίου, εξοπλισμού κλπ να παραμένουν το ελάχιστο δυνατόν. Το καλό παράδειγμα να ξεκινήσει από τους εργαζόμενους στο πάρκο και γενικότερα το προσωπικό των δημόσιων φορέων. Το Πάρκο δεν είναι πάρκιγκ.
  13. ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Περισσότεροι φύλακες ανά βάρδια. Να κινούνται με ποδήλατα (ίσως ηλεκτρικά) σε όλους τους δρόμους και δρομάκια και όχι με αυτοκίνητα μόνο στους κεντρικούς δρόμους. Να αποκτήσουν μόνιμο γνωστό τηλεφωνικό αριθμό που να απαντούν άμεσα, ο αριθμός του οποίου να αναγράφεται σε πινακίδες. Να συνεργάζονται στενά με την Ε.Λ.Α.Σ. Να μεταφερθεί το κεντρικό σημείο συντονισμού της φύλαξης στην πλατεία Ηρώων ώστε να έχουν οπτική εποπτεία του Πάρκου.
  14. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ: Αποκατάσταση όλων των πολεοδομικών αυθαιρεσιών εντός του ορίου του Πεδίου του Άρεως. Το προσωπικό που είναι εγκατεστημένο στο πάρκο να αντιδρά άμεσα στις αυθαιρεσίες σε κάθε νόμιμο τρόπο.
  15. ΚΤΙΡΙΟ «ΑΛΣΟΣ» ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ: Εχουν διαπιστωθεί κραυγαλέες παραβάσεις από την πολεοδομία και εκκρεμούν νέες αυτοψίες. Να εξετασθεί το θέμα των νόμιμων αδειών κατασκευών και λειτουργίας (που απαιτείται στη σύμβαση Περιφέρειας-Ενοικιαστή) και να ζητηθεί άμεση συμόρφωση. Σε περίπτωση άρνησης να ληφθούν όλα τα νόμιμα διοικητικά μέτρα εκ μέρους της Περιφέρειας.

Κίνηση πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως»
Οκτώβριος 2019

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.