Οι “φυλές” που συχνάζουν στο πάρκο μας.

Φτάσαμε αισίως στη δεύτερη καραντίνα. Αυτή τη φορά, όμως, οι κρατούντες, νοημόνως ποιούντες άφησαν το πάρκο ανοικτό. Και εκείνο άνθισε μέσα στο χειμώνα, γιατί ο κόσμος το αγκάλιασε. Και ο καθένας μας ένοιωσε, ότι εκεί κάτι θα βρει, που να τον ευχαριστεί και θα τον βοηθήσει να αντέξει το γκρίζο της καθημερινότητας. Ξεχυθήκαμε στο πάρκο και, ω του θαύματος, ανακαλύψαμε πλήθος δραστηριοτήτων ή τουλάχιστον έτσι μας φαίνεται τώρα που έχουν λιγοστέψει οι επιλογές! Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να παρουσιάσουμε όλες τις ” φυλές” που βρήκαν διέξοδο στο πάρκο και τις ασχολίες τους.

Οι αθλητικοί τύποι: οι ταγμένοι στον αθλητισμό τόχουν ρίξει στο τρέξιμο κυρίως τις πολύ πρωινές ώρες ή αργά το βράδυ, όταν οι πολλοί βρίσκονται στα σπίτια τους. Άλλωστε τα εγχειρίδια το τονίζουν: τίποτα καλύτερο από τη πρωινή άσκηση! Οι λιγότερο αφοσιωμένοι και λάτρεις του πρωινού ύπνου θα εμφανιστούν αργότερα. Μαζί με τα γκρουπάκια που κουβαλάνε το στρωματάκι τους για να απολαύσουν τη σουηδική τους γυμναστική ή κάποια εναλλακτική άσκηση.Πολύ θα βοηθούσε, αν η περιφέρεια φρόντιζε να τοποθετήσει μερικά σταθερά όργανα άσκησης, όπως έκαναν κάποιοι δήμοι σε ανάλογα πάρκα π.χ. άλσος Νέας Σμύρνης. Να μη ξεχάσουμε και τους ποδηλάτες, σε περιορισμένο αριθμό, ευτυχώς, γιατί διαφορετικά θα μπλεκόντουσαν με τους περιπατητικούς (βλέπε παρακάτω) και θα είχαμε δράματα!

Οι περιπατητικοί: τους βλέπεις να οργώνουν το πάρκο ασταμάτητα με βήμα ταχύ για να καλύψουν τον απαιτούμενο ημερήσιο αριθμό χιλιομέτρων, λαμβάνοντες και την αντίστοιχη επιβράβευση από το κινητό τους, είτε δυο-δυο είτε κατά μόνας. Διασταυρώνουν το βλέμμα τους με τους άλλους ομοίους τους – χμ και αυτοί πάλι εδώ, έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται στο μέτρο που το επιτρέπουν οι μάσκες! – χωρίς να χάνουν το στόχο τους.

Οι παρατηρητές: περπατούν, συνήθως, πιο αργά και αράζουν στα παγκάκια με τις ώρες (τι καλά, το πάρκο έχει πολλά παγκάκια!) και χαζεύουν τους άλλους …τους κινητικούς τύπους. Αξιολογούν τις άλλες “φυλές” για τη ταχύτητα που αναπτύσσουν ή που …δεν αναπτύσσουν, αναρωτιούνται, αν και τι αξίζει το λαχάνιασμα και το ιδροκόπημα. Ενίοτε κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να τους μιμηθούν και έτσι μετακινούνται σε άλλη κατηγορία.

Οι καφενόβιοι: τους βλέπεις πάντα με ένα πλαστικό ή χάρτινο κύπελλο με καφέ. Και ευχαριστούν τα take away καφέ που τους εφοδιάζουν ή την ανοικτή “Γαρδένια” που καλύπτει τη βασική τους ανάγκη. Υπηρετούν τη νέα τάση που έχει κατακλύσει τη πόλη μας: πάντα ένας καφές χρειάζεται έστω και σαν αξεσουάρ! Ευτυχώς τα καλάθια απορριμμάτων αδειάζουν συχνά, τουλάχιστον στα κεντρικά σημεία, και η κατάσταση ελέγχεται.

Οι φιλόζωοι: καταλαμβάνουν συνήθως τη μεγάλη πλατεία μπροστά στο Άλσος. Άλλοι κρατούν τα σκυλιά τους δεμένα, άλλοι τα αφήνουν να τρέχουν και πιάνουν κουβέντα μεταξύ τους με θέμα τα αγαπημένα τους κατοικίδια. Η αγάπη τους για τα ζώα μπορεί να τους φέρει πιο κοντά… Είναι αυτοί που …ζηλεύαμε στη πρώτη καραντίνα για τις ελευθερίες που απολάμβαναν!

Τα “ατίθασα νιάτα”: μαζεύονται και αυτοί στη μεγάλη πλατεία απογευματάκι ή τα Σαβατοκύριακα και τότε οι φιλόζωοι πρέπει να βρουν άλλο καταφύγιο. Εκτονώνονται ακούγοντας μουσική και κάνουν …υπομονή να περάσει και αυτό. Εν τω μεταξύ ρίχνουν τις ματιές τους τριγύρω μήπως και συναντήσουν το ταίρι των ονείρων τους εφόσον τα μπαράκια είναι κλειστά και οι επιλογές λιγόστευσαν. Τελευταία κάποιοι έχουν μαζί τους κιθάρες ή σαξόφωνα και τότε ευφραίνονται και τα αυτιά μας. Επιπλέον διευκολύνονται και οι γνωριμίες…

Οι γονείς με τα παιδιά τους: προχωρούν στις βασικές αρτηρίες του πάρκου ευγνωμονώντας το βασικό πνεύμονα της περιοχής, που τους επιτρέπει να κινηθούν και να αναπνεύσουν απρόσκοπτα. “Τσουλάνε” καροτσάκια ή παρακολουθούν τα βλαστάρια τους να ανακαλύπτουν νέες εμπειρίες όπως …το περπάτημα ή να μαθαίνουν ποδήλατο. Κάποια μεγαλύτερα ασκούνται στο σκέϊτ ή παίζουν κάτι …σαν ποδόσφαιρο

Οι ρομαντικοί: είναι ζευγάρια μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας που βολτάρουν και ψάχνουν τα λιγότερο θορυβώδη μέρη. Πιασμένοι χέρι-χέρι κατευθύνονται στις υδάτινες διαδρομές ή στο χώρο με τις αριές. Ορισμένοι φιλιούνται περιπαθώς και κοιτάζονται στα μάτια σαν να μην υπάρχει άλλος στο κόσμο!

Οι καθιστικοί: πιάνουν στασίδι πίσω από τη “Γαρδένια” ή σε πιο απόμερα παγκάκια και ασκούν το μυαλό τους παίζοντας σκάκι. Είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και συχνά μετανάστες από χώρες του πρώην “υπαρκτού” και συνεχίζουν και εδώ την αγαπημένη τους ασχολία. Για να ξεκουράσουν το μυαλό τους το ρίχνουν που και που στο τάβλι ή …στα χαρτιά. Υπάρχουν και μερικοί, λίγοι προς το παρόν, που απολαμβάνουν κάτω από τον ήλιο το βιβλίο τους, δουλεύουν στον υπολογιστή τους, διαβάζουν εφημερίδα.

 

Οι λάτρεις του πίκ-νικ: βρίσκουν ένα μεγαλούτσικο χώρο, όχι όμως πολυσύχναστο και στρώνουν κάτω (πόσο θα βόλευε ένας ξύλινος πάγκος!) το ειδικό για αυτή τη δουλειά τραπεζομάντηλο. Και πάνω σε αυτό τοποθετούν του κόσμου τα καλά. Ρεφενέ, φυσικά, γι’ αυτό και υπάρχει ποικιλία εδεσμάτων και ποτών. Μπορεί να γιορτάζουν κάτι (γενέθλια) ή απλά να βλέπονται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι μάσκες μπαινοβγαίνουν και αν κάποιος το παίζει ανεμελιάρης οι συνετοί τον επαναφέρουν στη τάξη… Να μη ξεχάσουμε, εδώ, να ευχαριστήσουμε τους μετανάστες γιατί είναι οι πρώτοι διδάξαντες. Ως γνωστόν οι Έλληνες ρέπουν στα ταβερνεία!

Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε σε ένα πρόσωπο, που αποτελεί από μόνο του “φυλή”. Είναι η κυρία Μαρία που βρέξει-χιονίσει είναι εδώ με το πιστό της σκύλο. Φτάνει νωρίς το πρωί και αποχωρεί λίγο προτού κλείσουν οι πόρτες. Οι τακτικοί επισκέπτες την ψάχνουν πάντα και ησυχάζουν , όταν την βλέπουν να κάθεται στο συνηθισμένο παγκάκι της. Ανταλλάσσουν μερικές κουβέντες και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους. Όλα καλά και σήμερα..

Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων συναντιέται στο πάρκο, ανασαίνει τον αέρα του και ζωογονείται από τη δύναμή του. Ο άνθρωπος είναι ένα ον προορισμένο από τη φύση να ζει μαζί με άλλους τόνισε πρώτος από όλους ο Αριστοτέλης. Έχει την ανάγκη να συνευρίσκεται με άλλους ανθρώπους διαφορετικά είναι θηρίο ή θεός. Και αυτή την ανάγκη ικανοποιούμε στο πάρκο μας, εκτός από τη σωματική άσκηση. Να το ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία του και ας προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε. Και κυρίως να μην το εγκαταλείψουμε, όταν με το καλό ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.