Μια αυθεντική εμπειρία από την παρουσίαση του Βιβλίου ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ, Η Αθήνα που αγάπησα 1947-1957, της Ντόνα-Λίλιαν Καπόν

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 είχαμε την χαρά να απολαύσουμε, στο πανέμορφο κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων, την παρουσίαση του βιβλίου ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ της Ντόνα-Λίλιαν Καπόν για την περίοδο 1947-1957 που έζησε στην γειτονιά μας, Βραΐλα, Μουστοξύδη, Βαλτινών, Πεδίο του Άρεως.

Μαζί με ένα ένθερμο κοινό παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του βιβλίου από διαφορετικές οπτικές γωνίες από τους ομιλητές.

Μετά τον χαιρετισμό της εκδότριας του βιβλίου Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν και του Αντιπροέδρου μας Γιώργου Διαμαντή, ο οποίος ήταν η ψυχή της πρωτοβουλίας και συντόνισε την συζήτηση, ο Ιστορικός Γιάννης Φίλανδρος μας εισήγαγε στην ιστορική φάση της μετεμφυλιακής εποχής, τις κοινωνικές αναταράξεις και αλλαγές που έφεραν τα προηγούμενα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου. Την δημιουργία του νέου κοινωνικού ιστού που, χαρακτηριστικό της χώρας μας μέχρι και σήμερα, συνδύαζε στην ίδια περιοχή και εποχή εύπορες οικογένειες, μικρομάγαζα, τεχνίτες, πρόσφυγες και μεροκαματιάρηδες.

Η φιλόλογος Εύη Μανοπούλου, περιέγραψε, μέσα από την ματιά του βιβλίου, τις μορφές και τις σχέσεις των ανθρώπων στην γειτονιά και, με εξαιρετική ευαισθησία, την εμπειρία του τοτε παιδιού που “εξερευνά τον Όλυμπο” μέσα από τις επισκέψεις του στον, δυστυχώς παραμελειμένο σήμερα, λόφο Φινόπουλου. Βοήθησε και η, με προτροπή της, ανάγνωση χαρακτηριστικών παραγράφων του βιβλίου από την συγγραφέα.

Η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία, συντονίστρια της δραστήριας MONUMENTA, η οποία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη γειτονιά μας, επεσήμανε το γεγονός ότι το βιβλίο, συνδυάζοντας τις αρχιτεκτονικές μορφές των κτιρίων με την περιγραφή των ανθρώπων που τα έζησαν και τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνταν, δίνει την πληρότητα που και η ίδια η MONUMENTA αναζητεί στο έργο της καταγραφής των κτιρίων της Αθήνας, κυρίως του μεσοπολέμου, και στις ιστορίες που συλλέγει από τους ανθρώπους που τα κατοίκησαν.

Ο Κώστας Καρκανιάς, πρόεδρος του Συλλόγου μας, εστίασε στην ικανότητα της συγγραφέως να αναπαριστά ανάγλυφα εικόνες μιας ηλικίας που για πολλούς από εμάς, αν και ακόμα συναισθηματικά ζωντανή και σημείο αναφοράς, ο χρόνος έχει αφαιρέσει την καθαρότητα και την ευκρίνεια στην περιγραφή των μορφών. Αυτή η ικανότητα της συγγραφέως συντελεί ώστε το βιβλίο να είναι ζωντανή και ακριβής μαρτυρία μιας περιοχής και μιας εποχής που έχει παρέλθει αλλά έχει αφήσει ζωντανά αποτυπώματα σε αυτό που βλέπουμε και είμαστε σήμερα. Μίλησε επίσης ιδιαιτέρως για την νοσταλγία, την οποία φανερά αισθάνεται η συγγραφέας για τα παιδικά της χρόνια, όπως τα έζησε στην γειτονιά της. Επιθυμία επιστροφής στην Πατρίδα-νόστος , που για εκείνη και για τον κάθε ένα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια.

Τέλος, η συγγραφέας Ντόνα-Λίλιαν Καπόν περιέγραψε την προσπάθειά της να αναπαραστήσει μια γειτονιά, τους ανθρώπους που την έζησαν, τις σχέσεις μεταξύ τους, στα σπίτια, στους χωματόδρομους, στην “πράσινη αγκαλιά” του Πεδίου του Άρεως. Την αναζήτησή τους, των ιδίων ή των απογόνων τους, συχνά με την στενοχώρια της απώλειας αλλά και την χαρά της εύρεσης των ιχνών τους.

Την παρουσίαση διοργάνωσε ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως” σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καπόν, και με την αμέριστη υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων ΟΠΑΝΔΑ.

Μια εκδήλωση που απολαύσαμε, χαρήκαμε και μέσα από αυτή ξαναγνωρίσαμε την γειτονιά μας.

Προτείνουμε στους φίλους και τους γείτονες να κάνουν το όμορφο ταξίδι στο χρόνο διαβάζοντας το βιβλίο.