Aπαντήσεις για το Πεδίο του Άρεως από την Μαριάνα Τσίχλη, υποψήφια Περιφερειάρχη Αττικής με τον συνδυασμό: «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ»

🗳 Στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου ο Σύλλογός μας αποφάσισε να θέσει ερωτήσεις και να προβάλει τις γνώμες υποψηφίων και συνδυασμών στην Περιφέρεια και στον Δήμο για το Πεδίο του Άρεως.
🗳 Ο Σύλλογός μας, «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», έχει σαν αρχή να μην τοποθετείται σε καμία παράταξη. Μέλη μας εξάλλου ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για το Πεδίο του Άρεως και η προστασία του από κάθε κακόβουλη επιβουλή σε βάρος της ακεραιότητάς του και του φυσικού περιβάλλοντός του.
🗳 Σε αυτά τα πλαίσια υποβάλλουμε ταυτόχρονα ερωτήσεις προς τους υποψηφίους για το Πεδίο του Άρεως.

 

📞 Οι απαντήσεις δημοσιεύονται με την χρονική σειρά που δόθηκαν από τους υποψήφιους.

 

***

 

👉 Απαντήσεις για το Πεδίο του Άρεως από την Μαριάνα Τσίχλη, υποψήφια Περιφερειάρχη Αττικής με τον συνδυασμό: «Ανυπότακτη Αττική»:

 

👉 ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Τι είναι για εσάς το ΠΕΔΙΟ του ΑΡΕΩΣ; Τι προσφέρει στην πόλη μας και τι εκτιμάτε σχετικά με τους υπαρκτούς κινδύνους για την ακεραιότητα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητάς του, ιδιαίτερα ενόψει της κλιματικής αλλαγής και έντονών φυσικών φαινομένων που παρατηρούνται ολοένα και πιο συχνά;

✒️ Το Πεδίο του Άρεως είναι ένας από τους τρεις μεγάλους πνεύμονες του κέντρου της Αθήνας, και ο μοναδικός στο πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της. Η έκταση και ο δασικός του χαρακτήρας, καθιστούν ζωικής σημασίας την προστασία του, στην Αθήνα που παρουσιάζει αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο μικρότερη σε σχέση ακόμη και με πόλεις σε ερήμους. Ταυτόχρονα, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους χώρους που οι κάτοικοι της Αθήνας μπορούν να χρησιμοποιήσουν για περίπατο και αναψυχή, για άθληση και τη βόλτα των ζώων, σε μια πόλη που πλήττεται από την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου και την άκρατη τουριστικοποίηση. Σε μια περίοδο μεγάλων πύρινων καταστροφών που έχουν οδηγήσει την Αττική σε κίνδυνο ερημοποίησης και επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η προστασία του Πεδίου του Άρεως και των λοιπών χώρων πρασίνου είναι επιτακτικής σημασίας. Μια τέτοια αναγκαιότητα δεν είναι συμβατή με τις κατευθύνεις εμπορευματοποίησης και παραβίασης του κοινόχρηστου και δασικού χαρακτήρα του Πεδίου που προωθείται από την παρούσα περιφερειακή αρχή, αλλά και τις προηγούμενες επί μακρόν.

👉   ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τι προτείνετε ως παράταξη για την προστασία του και τι μέτρα θα λάβετε για την βελτίωσή του με στόχο την ικανοποίηση εκείνων που το χρησιμοποιούν ως χώρο πρασίνου, αθλητισμού, αναψυχής και ηρεμίας;

✒️ Καταρχήν χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να κατεδαφιστούν οι παράνομες επεκτάσεις και εγκαταστάσεις ιδιωτών, αλλά και ριζική αναθεώρηση και περιορισμός των εμπορευματικών χρήσεων στο πεδίο του Άρεως που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο που δεν περισσεύει στην Αττική, εμποδίζουν την κοινοχρησία του πάρκου και επιβαρύνουν έναν χώρο πρασίνου. Ολόκληρο το Πεδίο του Άρεως πρέπει να παραδοθεί σε δημόσια κοινόχρηστη χρήση. Χρειάζεται ενίσχυση της φροντίδας, αλλά και παρεμβάσεις τέτοιες που να είναι συμβατές με το δημόσιο αλλά και το δασικό χαρακτήρα του Πεδίου του Άρεως ως σπάνιου χώρου αναψυχής και περιπάτου για τους Αθηναίους, όπως πάρκα σκύλων, και χώροι που θα διευκολύνουν την άθληση μέσα στο φυσικό περιβάλλον, και τον περίπατο με κατοικίδια, τουαλέτες, παιδικές χαρές, αλλά και υδάτινες διαδρομές. Παρεμβάσεις συμβατές, που θα διευκολύνουν τη χρήση του Πεδίου ως ενός ζωτικού σημείου της πόλης, ολοήμερου χώρου αναψυχής και ευεξίας για κατοίκους και οικογένειες. Το Πεδίο πρέπει να συντηρείται επαρκώς (λχ φωτισμός, καθαρισμός) και σε διαρκή βάση και να παραμένει ανοιχτό για τους πολίτες. Η λειτουργία με ωράριο και μάλιστα περιορισμένο, αλλά και οι αυθαίρετες και παράλογες αποφάσεις της Περιφέρειας να κλείνει το Πεδίο του Άρεως μέσα σε συνθήκες καύσωνα, επικαλούμενη τον κίνδυνο πυρκαγιάς (την ώρα που αφήνει όλη την Αττική να καίγεται χωρίς επαρκή μέσα κι εξοπλισμό!) εμποδίζει την απόλαυσή του από τους πολίτες και επιβαρύνει την καθημερινότητα, ιδίως τις ζεστές ημέρες, που οι πολίτες στερούνται τη δυνατότητα ενός περιπάτου στη δροσιά των δέντρων και αναγκάζονται να κλείνονται στους κλιματιζόμενους χώρους (όσοι έχουν τη δυνατότητα).

👉  ΕΡΩΤΗΣΗ 3.  Τι επιπτώσεις θεωρείτε ότι έχουν για το δασικό οικοσύστημα και την αειφόρο  διαχείριση του Πάρκου, οι υπάρχουσες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ΑΛΣΟΣ και GreenPark; Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις αυτές και τι προτίθεσθε να κάνετε για να περιορισθεί  η ηχορύπανση, η φωτορύπανση και η γενικότερη όχληση των κατοίκων των γύρω περιοχών από τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών; 

✒️ Η εκχώρηση σε ιδιώτες σημαντικών εγκαταστάσεων του Πάρκου από την Περιφέρεια Αττικής  είναι πρακτική που δυστυχώς έχει υιοθετηθεί από όλες τις διοικήσεις της Περιφέρειας μέχρι σήμερα και συνοδεύεται από χρόνια ανοχή σε πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβιάσεις ακόμη και των εξωφρενικών και παράτυπων αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΆΛΣΟΣ με την προσθήκη μεγάλων και ασύμβατων περιφράξεων και εγκαταστάσεων, έχει αποκοπεί πλήρως λειτουργικά από το υπόλοιπο πάρκο, και έχει εκφύγει της κοινοχρησίας. Οι εγκαταστάσεις του GreenPark συνοδεύονται συχνά με αποψίλωση δέντρων, ηχορύπανση και παράνομη στάθμευση.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 1110/28.6.2023, που δικαίωσε την προσφυγή φορέων και κατοίκων (μεταξύ των οποίων και του συλλόγου σας) και ακύρωσε τη Διαχειριστική Μελέτη για Πεδίο του Άρεως, κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι εγκρίθηκε παράνομα, χωρίς να έχει τηρηθεί η διαδικασία του περιβαλλοντικού προελέγχου και χωρίς διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό. Η δικαστική αυτή επιτυχία, αποτέλεσμα των επίμονων αγώνων των πρωτοβουλιών των κατοίκων, είναι πολύ σημαντική για την προστασία του δασικού αλλά και κοινόχρηστου χαρακτήρα του Πάρκου και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Περιφέρεια Αττικής για να προστατευτεί το σκεπτικό και το πνεύμα της.

Οι παράτυπες κατασκευές και περιφράξεις πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν, προς συμμόρφωση και με τις αποφάσεις τόσο του ΣτΕ όσο και των αρμόδιων πολεοδομικών αρχών, και η Περιφέρεια οφείλει να επιβλέψει και να εξασφαλίσει την αποκατάσταση της νομιμότητας και της ελεύθερης απόλαυσης του κοινόχρηστου, δημόσιου χώρου από τους κατοίκους. Επιπλέον, πρέπει να διεκδικήσουμε να αρθούν οι αποδόσεις χώρων μέσα στα Πάρκα σε ιδιώτες με χρήσεις που εκφεύγουν του σκοπού των πάρκων.

Η Ανυπότακτη Αττική αντιτίθεται συνολικά στην πολιτική της παραχώρησης προς αξιοποίηση από ιδιώτες των ελεύθερων και πράσινων χώρων της Αττικής και την άσκηση εμπορικών χρήσεων σε αυτά. Η κατάληψη από ιδιώτες, και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές και παράτυπες, περιορίζει ασφυκτικά το χώρο αναψυχής των κατοίκων και τη δημόσια χρήση για περίπατο ή άθληση και αναψυχή από οικογένειες, παιδιά, ζώα. Αλλά και συνοδεύεται από σειρά οχληρών επιπτώσεων, μη νόμιμο παρκάρισμα για την εξυπηρέτηση της εμπορικής εκμετάλλευσης, ηχορύπανση κ.α., που δεν μπορεί να είναι ανεκτές, δεδομένου ότι περιβάλλεται από πυκνή περιοχή κατοικιών. Η Περιφέρεια Αττικής, που έχει στην ευθύνη της το Πεδίο του Άρεως, οφείλει να ακολουθήσει μια εντελώς άλλη πολιτική, από τη διαρκή επέκταση των εμπορικών χρήσεων.

👉  ΕΡΩΤΗΣΗ 4. Κατά καιρούς λειτουργούν στο πάρκο εποχικές αγορές που καταλαμβάνουν για μεγάλο διάστημα μεγάλο μέρος του Πεδίου Άρεως, διαταράσσουν την ηρεμία του Πάρκου και δημιουργούν δυσλειτουργία στην κίνηση των πολιτών, αλλά και μικρότερες ειδικές εκθέσεις, όπως Βιβλίου, Ανθοκομική κ.λ.π. Πείτε μας την θέση της παράταξης σας και πως θα το χειριστείτε αν εκλεγείτε.

✒️ Η χρήση μεγάλου μέρους του χώρου του Πεδίου του Άρεως για την λειτουργία παζαριών και εκθέσεων αποδεικνύει την ασφυκτική έλλειψη ελεύθερων χώρων στην Αθήνα και την Αττική, ώστε το Πεδίο και κάποιοι ελάχιστοι ακόμη χώροι, καταλήγουν να χρησιμοποιούνται για κάθε πιθανή χρήση. Η διεξαγωγή μάλιστα τέτοιου είδους εκδηλώσεων με πλήρως εμπορευματικό χαρακτήρα είναι σαφώς εκτός των σκοπών του Πάρκου και δεν πρέπει να επιτρέπεται, αφού στερεί την ελεύθερη χρήση του από τους κατοίκους για μεγάλα διαστήματα. Η Περιφέρεια, δεν πρέπει να αδειοδοτεί τέτοιες δραστηριότητες, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση, δεν θα πρόκειται για δραστηριότητες που εμπορευματοποιούν το πάρκο ή ιδιαίτερα επιβαρυντικές, αλλά θα περιορίζεται σε χρήσεις που είναι συμβατές με το δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα, όπως θεσμοί που προάγουν τον πολιτισμό (λχ. Έκθεση βιβλίου), για χρόνο, σε έκταση και με τρόπο που να μην εμποδίζει την χρήση του πάρκου ως χώρου κοινωνικοποίησης, περιπάτου, αναψυχής και άθλησης. Ακόμα θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει ηχορύπανση, επιβάρυνση του πάρκου, αλλά και δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων μέσα στο Πεδίο.

👉  ΕΡΩΤΗΣΗ 5.  Ποια είναι η θέση της παράταξης σας για  την προστασία του αστικού πράσινου και των δημόσιων ελεύθερων χώρων και πως σκοπεύετε να συνεργαστείτε επ’ αυτού με την κοινωνία των πολιτών; 

✒️ Η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων στην Αττική επιδρά στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων, με τον ΠΟΥ να εκτιμά ότι ελάχιστο ασφαλές όριο είναι τα 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Οι μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν όλη τη χώρα, αλλά και ειδικά την Αττική, που έχουν κάψει τα τελευταία επτά χρόνια το 33% των δασών της, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο.

Η διοίκηση της Περιφέρειας όχι απλώς δεν προστάτευσε ως τώρα τους ελεύθερους χώρους, αλλά αντίθετα ενίσχυσε την πολιτική περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Αττικής. Στα μεγάλα πάρκα, οι εμπορικές χρήσεις επεκτείνονται (Πεδίο του Άρεως, Πάρκο Τρίτση, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή), στο παραλιακό μέτωπο προωθούνται φαραωνικά έργα, που αποκόπτουν την πρόσβαση στη θάλασσα, ενώ οι παραλίες καταλαμβάνονται από ιδιώτες. Τεράστιες επιχειρηματικές και τουριστικές εγκαταστάσεις υποστηρίζονται από τη διοίκηση της Περιφέρειας, για να καταλάβουν ανεκμετάλλευτους χώρους (Ελαιώνας, Βοτανικός και αλλού), ενώ επιβαρύνεται ακόμη και το οικιστικό περιβάλλον όπως με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι. Στον Πειραιά, υποστηρίζονται τα σχέδια του Master Plan της Cosco, μεταξύ αυτών τα έργα επέκτασης προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή.

Η Ανυπότακτη Αττική παλεύει μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, με διαρκείς παρεμβάσεις και προτάσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων και για την προστασία και επέκταση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, δημόσια προσβάσιμων για όλους και όλες.

Στις προτεραιότητες της παρέμβασής μας είναι η ενίσχυση της συντήρησης, φροντίδας και του φωτισμού των πάρκων της Αττικής και η άρση των παραχωρήσεων σε ιδιώτες σε αυτά, η αποτροπή της μετεγκατάστασης του καζίνο Πάρνηθας εντός του οικιστικού ιστού στο Μαρούσι, η απεριόριστη και ελεύθερη πρόσβαση όλων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής  και ειδικά του Λεκανοπεδίου. Να αποδοθούν ελεύθερες όλες οι παραλίες της Αττικής με καθαίρεση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων και αυστηρό περιορισμό στη μίσθωση των παραλιών. Το άνοιγμα του λιμανιού του Πειραιά στους πολίτες με ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά.

Οι στόχοι αυτοί, δεδομένου ότι συγκρούονται με μεγάλα συμφέροντα και τις κυρίαρχες πολιτικές κυβέρνησης και αυτοδιοικητικών διοικήσεων, απαιτούν τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της αυτοδιοίκησης με σκοπό τη συμμετοχή των πολιτών, των φορέων πόλης και των κινημάτων. Να καταργηθούν οι αντιδημοκρατικοί νόμοι που έχουν αποκλείσει την κοινωνία και οδηγούν στη λήψη αποφάσεων κεκλεισμένων των θυρών. Η διαβούλευση με τους κατοίκους που είναι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι προϋπόθεση κάθε παρέμβασης, ενώ στο πρόγραμμά μας είναι η ενίσχυση των θεσμών συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις των οργάνων της περιφέρειας.

👉  ΕΡΩΤΗΣΗ 6. Πως κρίνετε την ανυπαρξία οριοθετημένου πάρκου σκύλων στον χώρο του Πεδίου του Άρεως και τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό;  

✒️ Θεωρούμε χρήσιμη και υποστηρίζουμε την δημιουργία δημοσίου πάρκου σκύλων, καθώς θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει στην κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση, εκγύμναση των ζώων και την εξοικείωσή τους με περιβάλλοντα, αλλά και στην εν γένει ανάπτυξη κουλτούρας αγάπης και φροντίδας για τα ζώα. Να προωθεί το μήνυμα και την κουλτούρα της υιοθεσίας αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων, στο οποίο πεδίο το έργο της αυτοδιοίκησης στην Αττική είναι δυστυχώς πενιχρό. Η προσπάθεια που είχε γίνει πρόσφατα δεν προχώρησε και η Περιφέρεια φέρει ευθύνη γι’ αυτό, δεδομένου ότι δεν προωθεί τις θεσμικές διαδικασίες για την δημιουργία του.

👉  ΕΡΩΤΗΣΗ 7. Θα θέλαμε την άποψή σας: Είναι καλύτερα για την εύρυθμη λειτουργία του Πεδίου του Άρεως να παραμείνει στην διαχείριση της Περιφέρειας ή να μεταφερθεί στην διαχείριση του Δήμου Αθηναίων; 

✒️ Οι μέχρι σήμερα περιφερειακές διοικήσεις έχουν ακολουθήσει μια πολιτική που επιβαρύνει το Πεδίο του Άρεως, κυρίως μέσω της εγκατάλειψης και της ενίσχυσης των εμπορευματικών χρήσεων. Είναι αλήθεια ότι η διάσπαση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση διευκολύνει το μπαλάκι των ευθυνών για τα έργα που είναι αναγκαία όπως ο καθαρισμός και η φροντίδα της περιοχής και αποθαρρύνει τον συντονισμό υπηρεσιών για την υλοποίηση έργου. Χαρακτηριστική, η περίπτωση παρεμβάσεων του ενοικιαστή του ΑΛΣΟΥΣ τόσο μέσα στο Πάρκο, όσο και διαφημιστικών κατασκευών στο πεζοδρόμιο, που ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου. Όμως, το βασικό είναι να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής ώστε ο αρμόδιος φορέας (που σήμερα είναι η Περιφέρεια) να παρουσιάσει ένα συνολικό και συνεπές σχέδιο υποστήριξης του Πεδίου και του ρόλου του ως αστικού πάρκου και φυσικού πνεύμονα στην πόλη. Όσο, πάντως, η Περιφέρεια έχει την ευθύνη, η εγκατάλειψη του πεδίου δεν είναι αντικειμενική κατάσταση, αλλά αποτέλεσμα επιλογών. Η Περιφέρεια έχει τα κονδύλια και τα μέσα και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη και φροντίδα του Πεδίου ως αστικού πνεύμονα πρασίνου. Εξάλλου, ανεξάρτητα με το ποιος θεσμός έχει την αρμοδιότητα, είναι αναγκαίο να υπάρχει επαρκές μόνιμο προσωπικό αφιερωμένο στις ανάγκες του Πεδίου του Άρεως (καθαρισμός, φύλαξη κλπ.), με σταθερές σχέσεις εργασίας, και όχι εργολαβίες που οδηγούν σε ανεπαρκή και αποσπασματική κάλυψη των αναγκών. Συνολικά ως προς τα μεγάλα πάρκα της Αττικής, δεδομένου ότι η Περιφέρεια έχει στην αρμοδιότητά της πολλά εξ αυτών, προοπτικά, θα μπορούσε να εξεταστεί η δημιουργία αυτοδιοικητικών δομών, περιφερειακών και διαδημοτικών, με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων κάθε φορά δήμων, για την φροντίδα και υποστήριξη αλλά και επέκταση – δημιουργία νέων μεγάλων πνευμόνων πρασίνου που δίνουν ζωή στην Αττική.

👉 ΕΡΩΤΗΣΗ 8. Το Πεδίο του Άρεως, όπως και άλλες περιοχές της πόλης μας έχουν υποφέρει ή και υποφέρουν ακόμα από πιάτσες ναρκωτικών. Η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει κατ’ επανάληψη δράσεις και υποδομές με στόχο την μείωση βλάβης των εξαρτημένων και των κατοίκων της πόλης μας. Ποια είναι η θέση της παράταξής σας για τις υποδομές που απαιτούνται, πλέον των υπαρχουσών, για την αντιμετώπιση του θέματος των ναρκωτικών και την υποστήριξη των εξαρτημένων ώστε να μην ξαναδούμε εικόνες όπως στο παρελθόν στο Πεδίο του Άρεως και σε άλλες περιοχές της πόλης μας;

✒️ Η μέθοδος που χρόνια τώρα κυβερνήσεις, αστυνομία, Δήμος Αθηναίων και αυτοδιοικητικές αρχές συνηθίζουν να μετέρχονται  για το ζήτημα των ναρκωτικών και της τοξικοεξάρτησης είναι η καταστολή, σκούπες και πογκρόμ. Επιλογή που αντιμετωπίζει τους τοξικοεξαρτημένους ως κοινωνικά απόβλητους, γεμίζει τα κρατητήρια και τις φυλακές με ανθρώπινα ερείπια και τους σπρώχνει ακόμη πιο βαθιά στα αδιέξοδα της εξάρτησης. Την ίδια στιγμή οι ναρκέμποροι του θανάτου συνεχίζουν ανενόχλητοι να κερδοφορούν, με τις πιάτσες να μεταφέρονται από τη μία  γειτονιά στην άλλη. Όχι μόνο δεν υλοποιείται κανένα συνολικό και μακρόπνοο πρόγραμμα προληπτικής αντιμετώπισης των κοινωνικών παραγόντων που οδηγούν στα αδιέξοδα, δηλαδή του αποκλεισμού από τα βασικά ανθρώπινα αγαθά και την απασχόληση, αλλά την ίδια στιγμή η μνημονιακή πολιτική εξαφάνισε κάθε ψήγμα  υποδομής για τη έκτακτη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι υπάρχουσες δομές και οργανισμοί, με ελάχιστους πόρους, στηρίζονται στην υπερπροσπάθεια και την ανιδιοτελή προσφορά των εργαζομένων τους. Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύουν πολιτεία και αυτοδιοίκηση για τους αστέγους, τους κατοίκους της πόλης που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή σε μακροχρόνια ανεργία.

Τα προγράμματα streetwork οργανώσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ακόμη υλοποιούνται σε πιλοτικό επίπεδο, χωρίς επαρκή κάλυψη και πρέπει να επεκταθούν, ενώ η πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη υποβαθμίζονται χωρίς προσωπικό και χρηματοδότηση. Απαιτείται μια παρέμβαση που να στηρίζει τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι, με επαρκή και ουσιαστικά προγράμματα. Ενίσχυση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας, με ενιαίο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για την Αττική, δομές με επαρκείς παροχές (υπνωτήρια και κέντρα ημέρας για διανυκτέρευση ή παραμονή, πρωτοβάθμια περίθαλψη και διασύνδεση με νοσοκομεία, δημιουργική απασχόληση, παροχή γευμάτων, ατομική υγιεινή, ρουχισμός). Αλλά και μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει τις πραγματικές, κοινωνικές αιτίες της ουσιοεξάρτησης, τη φτώχεια, την ανεργία, την απώλεια στέγης.

🙏🏼 Ευχαριστούμε την κυρία Τσίχλη για την ανταπόκριση