1. Για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 27), στην Αίγυπτο

ΜΕΡΟΣ 1ο

Τί είναι το φαινόμενο του Θερμοκηπίου;

Ο πλανήτης θερμαίνεται από τον ήλιο. Από την ηλιακή ακτινοβολία το 30% αντανακλάται, το 16% απορροφάται από την ατμόσφαιρα και το 51% από τη γη (ξηρά και ωκεανοί). Η ακτινοβολία που φτάνει στην γη από τον ήλιο, τη θερμαίνει και ως ζεστό πλέον σώμα αυτή την αντανακλά στην ατμόσφαιρα. Από αυτή την αντανάκλαση η ατμόσφαιρά απορροφά περίπου το 70% και ξαναεκπέμποντάς το πίσω βοηθάει να διατηρείται η γη ζεστή.  Αυτό το φυσικό «φαινόμενο του θερμοκηπίου» κάνει τη θερμοκρασία της γης να διατηρείται κατά μ.ο. στους 14οC. Και αυτό ακριβώς την κάνει κατοικήσιμη. Αν δεν συνέβαινε αυτό το φαινόμενο στην ατμόσφαιρα, η γη θα είχε μέση θερμοκρασία -18οC.

Στην ατμόσφαιρα, μετά την βιομηχανική επανάσταση, εκπέμπονται αέρια προϊόντα καύσης (Διοξείδιο του άνθρακα CO2, Μεθάνιο CΗ4, Διοξείδιο του Αζώτου ΝΟ2 κλπ). Η μεγάλη πλειοψηφία από αυτά είναι προϊόντα καύσης ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, αέριο κατά σειρά εκπομπής CO2).

Αυτά τα αέρια στην ατμόσφαιρα την κάνουν να διακρατεί μεγαλύτερο ποσοστό από την θερμότητα που εκπέμπεται από την γη και στην συνέχεια να την επιστρέφει στην γη με αποτέλεσμα να την θερμαίνει ακόμη πιο πολύ.

Αυτά είναι τα λεγόμενα «αέρια θερμοκηπίου» τα οποία η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να μειώσει ώστε να αποφύγει την υπερθέρμανσή της.

Από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης η μέση θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί κατά 1,1oC.

Είναι πολλοί οι 1,1oC;

Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1oC σημαίνει δυνατότητα της ατμόσφαιρας να διακρατήσει 7% παραπάνω υδρατμούς άρα λιγότερη βροχή αλλά και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5oC θα οδηγήσει με μεγάλες ξηρασίες, περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, απώλειες ολόκληρων οικοσυστημάτων με συνέπεια, μεταξύ άλλων, απόλυτη φτώχεια για 100 εκ. ανθρώπους.

Αύξηση κατά 2oC θα οδηγήσει σε μεταστροφή του κλίματος: έντονες καταιγίδες, λιώσιμο των πάγων σε μεγάλη κλίμακα, υψηλότερη στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 2μ, εξαφάνιση φυτών και ζώων, εξαφάνιση των αποικιών κοραλλιών, απώλεια μεγάλών κατοικήσιμων και καλλιεργήσιμων περιοχών.

Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με τις πιο κάτω αναρτήσεις:

ΜΕΡΟΣ 2ο
Πως έφτασε η ανθρωπότητα στον στοχο της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5oC;

ΜΕΡΟΣ 3ο
Τί συζητείται στις διαπραγματεύσεις στα συνέδρια για την κλιματική αλλαγή.

ΜΕΡΟΣ 4ο
Τι συνέπειες έχει η Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα;