Απαντήσεις για το Πεδίο του Άρεως από τον Γιάννη Πρωτούλη, υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής με τον συνδυασμό: «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ»

🗳 Στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου ο Σύλλογός μας αποφάσισε να θέσει ερωτήσεις και να προβάλει τις γνώμες υποψηφίων και συνδυασμών στην Περιφέρεια και στον Δήμο για το Πεδίο του Άρεως.
🗳 Ο Σύλλογός μας, «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», έχει σαν αρχή να μην τοποθετείται σε καμία παράταξη. Μέλη μας εξάλλου ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για το Πεδίο του Άρεως και η προστασία του από κάθε κακόβουλη επιβουλή σε βάρος της ακεραιότητάς του και του φυσικού περιβάλλοντός του.
🗳 Σε αυτά τα πλαίσια υποβάλλουμε ταυτόχρονα ερωτήσεις προς τους υποψηφίους για το Πεδίο του Άρεως.

 

📞 Οι απαντήσεις δημοσιεύονται με την χρονική σειρά που δόθηκαν από τους υποψήφιους.

 

***

 

👉 Απαντήσεις για το Πεδίο του Άρεως από τον Γιάννη Πρωτούλη, υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής με τον συνδυασμό: «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής»:

Η υπεράσπιση και προστασία των ελάχιστων ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου του κέντρου της Αθήνας,  όπως είναι το Πεδίο του Άρεως  μας αφορά όλους.

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Θα θέλαμε να μας επιτρέψετε αρχικά, πριν απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας, να θέσουμε το γενικό πλαίσιο που σήμερα ισχύει για τη λειτουργία του Πάρκου και τις θέσεις μας πάνω σ’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, των ελεύθερων χώρων στην Αττική.

Η ευθύνη για το Άλσος Πεδίου του Άρεως (Λόφος Εθνικής Αντιστάσεως, Πλατεία Πρωτομαγιάς και Τμήμα Βυζαντινού Άλσους) καθώς και του Αττικού Άλσους μεταφέρθηκε το 2000 στην τότε Υπερ-Νομαρχία Αθηνών – Πειραιώς και οι αρμοδιότητες της φροντίδας για την συντήρηση και βελτίωση του πρασίνου και των υποδομών του, της εκπόνησης μελετών για την ανάπλασή του και της διαχείρισή του (φύλαξη, καθαριότητα πυροπροστασία, φωτισμός, παιδικές χαρές κλπ) ανήκουν στη Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής.

Η διαχρονική πολιτική επιλογή όλων των Περιφερειακών Αρχών έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της αρμόδιας Διεύθυνσης με αρνητικά αποτελέσματα στη λειτουργία των Πάρκων και Αλσών και στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας.

Η σκόπιμη υποβάθμιση της υπηρεσίας συνδέεται με την πολιτική εμπορευματοποίησης λειτουργιών των Πάρκων και οδηγεί στη δικαιολόγηση της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Η μεγάλη υποστελέχωση (μόνο 16 μόνιμοι υπάλληλοι και κατά καιρούς μερικές δεκάδες με 8μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας), η ανυπαρξία μέσων και εξοπλισμού είναι μόνιμα φαινόμενα, που αξιοποιούνται για να μοιράζεται χρήμα. Πως μπορεί να μιλάμε για Πάρκα και Άλση χωρίς μόνιμο προσωπικό για το πράσινο, για την καθαριότητα, για την φύλαξη; Βέβαια στην ανυπαρξία πατάνε και δίνουν πχ για την φύλαξη του Πεδίου Άρεως 400.000 € τον χρόνο!!!

Όπως και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνιμο, σύγχρονο σύστημα πυροπροστασίας στο Πεδίου του Άρεως, αλλά καθώς και στο ότι δεν διαθέτει η Περιφέρεια ούτε μια υδροφόρα, επιλέγει να κλείνει το καλοκαίρι τα πάρκα τις ημέρες του καύσωνα και να πληρώνει 2.000 € την ημέρα ως «σταλία» κάθε φορά που η Πολιτική Προστασία στέλνει σήμα υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στο πλαίσιο ενοικίασης!!!

Όλοι θυμόμαστε αυτές τις απαράδεκτες αποφάσεις, να κλείνει δηλαδή η Περιφέρεια τα πάρκα της αρμοδιότητάς της την ώρα που τα ελάχιστα αυτά πάρκα, αποτελούν απαραίτητους πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής για τις λαϊκές οικογένειες. Και ενώ είναι ελάχιστες οι ελεύθερες εκτάσεις που έχουν απομείνει στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε ολόκληρη την Αττική, ειδικά μέσα στον αστικό ιστό και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τον λαό, αυτές παραχωρούνται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν επιχειρηματικοί σχεδιασμοί εμπορευματοποίησης και εμπορικής χρήσης της γης.

Το πιο χαρακτηριστικό και επίκαιρο παράδειγμα είναι οι εξελίξεις που έχουμε στο παραλιακό μέτωπο, στο Ελληνικό, με τη μεγάλη του έκταση να δίνεται στον μεγάλο επιχειρηματικό κολοσσό της «Lamda Development». Ποιος δεν θυμάται το “ευχαριστώ” που απηύθυνε σε όλες τις κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τους Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη, ο εφοπλιστής και τραπεζίτης Σπύρος Λάτσης στα εγκαίνια του έργου του Ελληνικού;

Ο λαός, λοιπόν, κινδυνεύει να χάσει και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει στην Αττική. Στην περίπτωση του Ελληνικού, έχασε επιπλέον και από το κλείσιμο του αθλητικού κέντρου του Αγίου Κοσμά, που συνοδεύτηκε από την απομάκρυνση των αθλητών από τις εγκαταστάσεις του, ώστε αυτές να περιέλθουν στην εταιρεία «Lamda Development» και να χτιστούν στη θέση τους πολυτελείς βίλες. Αντίστοιχη επιλογή της Περιφερειακής Αρχής σημειώθηκε και στο Αττικό Άλσος, όταν εκδιώξανε τους αθλούμενους από τα γήπεδα του τένις για να τα παραχωρήσουν σε ιδιώτες.

Αλλά και η λεγόμενη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, το συνεχές ράβε- ξήλωνε με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, γίνεται γιατί βλέπουν την πόλη ως τουριστικό προϊόν, για να υπηρετείται η κερδοφορία των μεγάλων ξενοδοχειακών, εμπορικών και τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων. Όμως η Αθήνα είναι η πόλη που ζούμε, που δουλεύουμε, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, που έχουμε ανάγκες που πρέπει επιτέλους να καλύψουν ο Δήμος και η Περιφέρεια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων και συνολικά των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου για την υπεράσπιση των λιγοστών δημόσιων ελεύθερων χώρων πρασίνου, κάθε σπιθαμής ελεύθερου χώρου, ενάντια στην εμπορευματοποιημένη λειτουργία πάρκων και αλσών. Δεν μένουμε μόνο στις αναγκαίες και επίμονες παρεμβάσεις μας μέσα στο Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μαζί με το λαό, διεκδικούμε για όσα έχουν ανάγκη οι πολλοί και όχι όσα επιτάσσει η κερδοφορία των λίγων.

Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων κάθε περιοχής που διεκδικούν να μην εμπορευματοποιηθούν, να μην εκχωρηθούν σε ιδιώτες οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι. Όπως έχουμε σταθεί στο πλευρό των κατοίκων του Ιλίου και των όμορων δήμων, που με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους έχουν καταφέρει να βάλουν φρένο στις ορέξεις επιχειρηματιών για την εμπορική εκμετάλλευση του πάρκου Τρίτση.

👉 Ερώτηση 1
Υπάρχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παράνομες καταλήψεις χώρων του Πεδίου του Άρεως από ιδιώτες μισθωτές. α) “Θέατρο Άλσος”: Το νέο μεταλλικό στέγαστρο έχει κριθεί παράνομο και κατεδαφιστέο (με βάση απόφαση ΣΥΠΟΘΑ) όπως και η κατασκευή στο βορεινό μέρος για τη κατασκευή πέργκολας γιατί είναι μέσα σε δασικό χώρο (απόφαση δασαρχείου). Δεν τηρείται ο όρος κοινοχρησίας – ενώ υπάρχει συμβατική υποχρέωση – και οι πόρτες προς τον υπόλοιπο χώρο του πάρκου παραμένουν κλειστές. β) “Green park”: Η περίφραξή του είναι παράνομη και είναι πέραν των ορίων της σύμβασής του, δεν τηρείται ο όρος της κοινοχρησίας (δεν έχει αφήσει τις 2 διόδους που προβλέπονται), έχει κοπεί δέντρο και έχουν αποψιλωθεί τα υπόλοιπα. Διεκδικούμε άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και της κοινοχρησίας των κατειλημμένων χώρων.

✒️ Απάντηση
Η διαχρονική υποβάθμιση της Διεύθυνσης Αλσών και Πάρκων της Περιφέρειας Αττικής πάει χέρι-χέρι με την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών και υπηρεσιών, την διασπάθιση δημόσιου χρήματος, το τάισμα ιδιωτών εργολάβων, με τις απαράδεκτες αυθαιρεσίες και καταπατήσεις του χώρου εκ μέρους ιδιωτών, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την απαξίωση των εργαζομένων.
Η ίδια η ζωή έχει δείξει πως όταν προωθείται η εμπορευματοποίηση οι κανόνες λειτουργίας γίνονται λάστιχο. Αυτό έχει γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης πρέπει να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους, να μπορούν οι επισκέπτες του να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο, χωρίς εμπόδια, χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα να φράζουν τις διόδους του ή να καταπατούν τμήματα του. Το πάρκο πρέπει να είναι προσβάσιμο από την μια του άκρη μέχρι την άλλη, δεν γίνεται να κόβεται μέρος της πόλης στα δύο. Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να προασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου και τις λειτουργίες του.

👉 Ερώτηση 2
Η ηχορύπανση και το παράνομο παρκάρισμα από επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός του Πεδίου του Άρεως και στην Πλατεία Πρωτομαγιάς. Διαρκής μετατροπή τμήματος της πλατείας και του τμήματος του αλσυλλίου πάνω από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) σε parking από το “θέατρο Άλσος” και το “cafe-bar Tropicana”. Επιπλέον η ηχορύπανση είναι διαρκής πηγή όχλησης της πανίδας και των επισκεπτών του πάρκου καθώς και των περιοίκων. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα για την εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων και αν ναι, ποιων;

✒️ Απάντηση
Όπως είπαμε και πριν, η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να προασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου και τις λειτουργίες του και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν ξαναεξεταστούν αυτές μακριά από την λογική της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας του. Στη κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να διεκδικούμε την εξάλειψη όλων των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

👉 Ερώτηση 3
Για την πλατεία Πρωτομαγιάς: α) Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Πλατείας Πρωτομαγιάς για τουλάχιστον μία οκταετία από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, με σκοπό να την μετατρέψει σε ένα τεράστιο διαρκές εργοτάξιο. Ο σταθμός “δικαστήρια” είναι ο μόνος σταθμός από τους κατασκευαζόμενους στη “γραμμή 4” του μετρό στον οποίο η κατάληψη του επιπλέον χώρου (αυτού που διεκδικούμε να μην καταληφθεί) είναι τόσο έξω από την κάτοψη του σταθμού, που δεν φαίνεται καν στα σχέδια των κατόψεων που έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Σημειώνουμε, επιπλέον ότι δεν υπάρχει Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) που προβλέπεται και από την γενική πρόβλεψη περιβαλλοντικων όρων για όλους τους σταθμούς αυτής της φάσης της γραμμής 4 του μετρό (ΑΕΠΟ), η οποία προβλέπει και συγκεκριμένα ότι πρέπει να καταλαμβάνονται οι ελάχιστοι δυνατοί χώροι και να υπάρχει τεκμηρίωση για την οποιαδήποτε κατάληψη χώρων. Το να στερηθούμε έναν από τους σπάνιους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα για τόσα χρόνια – για λόγους που μπορούν να εξυπηρετηθούν από καταλήψεις/μισθώσεις ιδιωτικών χώρων – είναι πέρα από κάθε λογική. Διεκδικούμε, επίσης, να υπάρξει άμεση συντήρηση της πλατείας και του στατικού συστήματος της γέφυρας στην οδό Μουστοξύδη, και να βελτιωθεί η κατάσταση σε ζητήματα υποδομών (φωτισμός, πράσινο, τοποθέτηση βρυσών). Ποια είναι η θέση σας και ποιες ενέργειες σκέφτεστε να ακολουθήσετε;

✒️ Απάντηση
Η ανάπτυξη και η διεύρυνση των μέσων σταθερής τροχιάς και ιδιαίτερα του ΜΕΤΡΟ, είναι απαραίτητη για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν και κατοικούν στην Αθήνα. Επέκταση που είναι αναγκαίο να παίρνει υπόψη της το φόρτο κυκλοφορίας που καλείται να εξυπηρετήσει κάθε συγκεκριμένη γραμμή, να συνδυάζεται με συχνά δρομολόγια, ασφάλεια, εκσυγχρονισμό, φτηνό εισιτήριο και σύνδεση με τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης. Ταυτόχρονα η κατασκευή του να μην έχει αρνητικό αποτύπωμα στους ελεύθερους χώρους που υπάρχουν, αλλά οι σταθμοί να γίνονται αρμονικά μέρος τους.
Με άλλα λόγια, η θέση μας είναι ότι τόσο κατά τις μελέτες κατασκευής, όσο και κατά την εκτέλεση και μετά την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό, πρέπει να υπολογίζεται η προστασία των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου των γειτονιών της Αθήνας και να επιτυγχάνεται συνδυασμένα η καλύτερη μετακίνηση και η ποιότητα ζωής των κατοίκων και εργαζομένων, με το κόστος να επιβαρύνει την εταιρεία.
Στην περίπτωση της Πλατείας Πρωτομαγιάς που αναφέρετε και την επέκταση του εργοταξίου της κατασκευαστικής εταιρείας πέραν των προβλεπόμενων ορίων, ευθύνεται η πολιτική της εταιρείας για τη μείωση του κόστους κατασκευής προς όφελος της κερδοφορίας της, καθώς προκειμένου να μην επιβαρυνθεί από την ενοικίαση κατάλληλων εγκαταστάσεων για την αποθήκευση των μηχανημάτων της, προχωρά στην καταπάτηση του ελεύθερου χρόνου, αποστερώντας το από τους κατοίκους της περιοχής.
Έτσι και εδώ αποδεικνύεται, ότι ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο έργο με όρους που θα υπηρετούν τις συνδυασμένες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες, αυτό που μπαίνει εμπόδιο και δημιουργεί προβλήματα είναι ότι η σχεδίαση, η κατασκευή και η λειτουργία του δικτύου υλοποιείται με βασικό κριτήριο το ενδιαφέρον του κεφαλαίου για την κάθε περιοχή, την κερδοφορία της Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ και των κατασκευαστικών ομίλων. Η χωροθέτηση και οι αναπλάσεις των χώρων σχεδιάζονται ακριβώς με αυτή τη λογική του κόστους και του οφέλους για τους ομίλους, όπως και η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός όλων των υποδομών όλων των περιοχών.
Με την λογική αυτή και τα αποτελέσματα που παράγει και που τόσο συχνά πλέον είναι τραγικά θα συνεχίσουμε να αναμετριόμαστε μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

👉 Ερώτηση 4
Βελτίωση της κατάστασης των παιδικών χαρών και δημιουργία νέου χώρου με όργανα γυμναστικής για την απασχόληση εφήβων σε υπάρχοντα χέρσο χώρο, όπως και όργανα γυμναστικής για χρήση από τους ενήλικες.

✒️ Απάντηση
Έχουμε ανάγκη από περισσότερες παιδικές χαρές στο κέντρο της Αθήνας και στις γειτονιές, από χώρους αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση για το λαό. Οι επισκέπτες του πάρκου κάθε ηλικίας, να μπορούν ελεύθερα να παίζουν, να αθλούνται, να απολαμβάνουν το πάρκο και τις υποδομές του, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στη τσέπη.
Γι’ αυτό συμφωνούμε μαζί σας στην ανάγκη το πάρκο να έχει τις απαραίτητες σύγχρονες υποδομές, παιδικές χαρές και όργανα γυμναστικής για μικρούς και μεγάλους, που θα συντηρούνται τακτικά και έτσι θα εξασφαλίζεται ότι θα είναι ασφαλείς, ότι δεν θα κινδυνεύει κανείς από την ελλιπή συντήρηση τους. Γνωρίζετε ότι η κατασκευή τέτοιων υποδομών δίνεται με το αζημίωτο σε ιδιώτες- εργολάβους και δεν γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία των Περιφερειών και των Δήμων, ενώ στη συνέχεια η συντήρηση τους παραμελείται εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, με συνέπεια να έχουν συμβεί ακόμα και τραυματισμοί. Γι’ αυτό χρειάζεται το αναγκαίο προσωπικό, τόσο για την κατασκευή και εγκατάσταση, όσο και για την μόνιμη και συνεχή φροντίδα όλων των υποδομών του πάρκου.

👉 Ερώτηση 5
Πολύ μεγάλο μέρος του Πεδίου του Άρεως καταλαμβάνεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – άνω των 4 μηνών το χρόνο – από εμπορικά παζάρια και εκθέσεις, καθώς και από τις διαδικασίες στησίματος και ξεστησίματός τους. Ως συλλογικότητα διεκδικούμε να μην διεξάγονται αυτού του τύπου εκδηλώσεις και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο Πεδίο του Άρεως, καθώς αποστερούν τεράστιο τμήμα του από τον ίδιο το χαρακτήρα του ως πάρκου, δηλαδή ενός χώρου αναψυχής, δροσιάς, ξεκούρασης, κοινωνικοποίησης, παιχνιδιού, ήπιου αθλητισμού, ξεγνοιασιάς. Ποια είναι η δική σας θέση για το ζήτημα;

✒️ Απάντηση
Ένας ελεύθερος, καθαρός, ασφαλής, καλοσυντηρημένος χώρος πρασίνου είναι από μόνος του πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, για τις οικογένειες με τα παιδιά τους, τη νεολαία, τους γέροντες, πραγματική ανάσα και αναψυχή. Σε ένα τέτοιο χώρο μπορούν να γίνονται και δράσεις που δεν αφήνουν όμως αρνητικό αποτύπωμα, ούτε αποκόβουν ή παρεμποδίζουν τις βασικές λειτουργίες του. Εξάλλου όλα τα υπόλοιπα με συλλογική συζήτηση χωρίς ιδιοκτησιακές λογικές, μπορούν να λυθούν.

👉 Ερώτηση 6
Οι χρήστ(ρι)ες του πάρκου ζητάμε να λειτουργήσει πάρκο σκύλων, που θα διευκολύνει την συνύπαρξη σκύλων και ανθρώπων στο πάρκο. Τι προτίθεστε να κάνετε σε αυτή την κατεύθυνση;

✒️ Απάντηση
Είναι μια καλή πρόταση, την οποία μπορούμε να εξετάσουμε και να τη στηρίξουμε, πάλι και εδώ με το αναγκαίο προσωπικό για την κατασκευή και τη φροντίδα αυτών των υποδομών και την εξασφάλιση της .

👉 Ερώτηση 7
Η άποψή μας είναι ότι δεν επιτρέπεται ιδιωτικοί φορείς να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν έργα, χωρίς καν να έχει προηγηθεί διαβούλευση και διαγωνισμός, εντός ενός δημόσιου χώρου όπως το πάρκο. Τα τελευταία χρόνια, ακολουθούνται τέτοιες διαδικασίες υπό την “αιγίδα” της “Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση”. Επιπλέον, η “Στέγη” χρησιμοποιεί ορισμένες χρονιές το πάρκο ως εκθεσιακό χώρο με γιγαντιαίες και θορυβώδεις εγκαταστάσεις. Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα;

✒️ Απάντηση
Θέλουμε πάρκα ζωντανά, ανοιχτά για όλο το λαό του Λεκανοπεδίου που τα έχει ανάγκη. Αυτό σημαίνει τα πάρκα να έχουν ζωή από τις δραστηριότητες, τα φεστιβάλ, τις εκδηλώσεις των φορέων του λαϊκού κινήματος, των επιτροπών κατοίκων, και όχι να καταλαμβάνονται από τα ιδρύματα των μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως είναι η “Στέγη” του Ιδρύματος Ωνάση. Πάρκα ανοιχτά στο λαό και κλειστά στους επιχειρηματίες, αυτή είναι η θέση μας.

👉 Ερώτηση 8
Η λειτουργία, η συντήρηση και η προστασία του πάρκου χρειάζεται να γίνεται από μόνιμους υπαλλήλους με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας που γνωρίζουν το πάρκο και τις ανάγκες των επισκεπτ(ρι)ών του και όχι μέσω εργολαβιών.

✒️ Απάντηση
Όπως έχουμε πει ήδη πολλές φορές, για να έχουμε ένα πάρκο καθαρό και ασφαλές για όλο τον λαό και τους κατοίκους της περιοχής, που θα συντηρείται και θα προστατεύεται, απαιτείται γενναία κρατική χρηματοδότηση, να στελεχωθούν πλήρως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας με το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, το οποίο θα έχει σταθερή εργασιακή σχέση, κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα είναι εφοδιασμένο με όλα τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα απαιτούμενα μέσα εργασίας και ατομικής προστασίας, προκειμένου να ασκούνται οι αρμοδιότητες συνεχώς και ολοκληρωμένα.
Οι εργαζόμενοι του πάρκου δεν μπορούν να γίνονται αχυράνθρωποι, τροχονόμοι εργολάβων, να εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας (8μηνα) που μόνο στόχο έχουν να πετάξουν ένα ξεροκόμματο για να ανακυκλώσουν την ανεργία. Ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, αυτονόητο δικαίωμα για όλους, προϋπόθεση για να ζήσεις.

🙏🏼 Ευχαριστούμε τον κ. Πρωτούλη για την ανταπόκριση