Στο 4ο Στρογγυλό Τραπέζι για τα Ναρκωτικά που πραγματοποιήθηκε Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία των Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως συζητήθηκαν εκτενώς οι πολιτικές ΜΕΙΩΣΗΣ ΒΛΑΒΗΣ για τους χρήστες, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που θίγονται απο τις πιάτσες μέσα στην πόλη.
Συμμετείχαν τα τακτικά μέλη: Υπουργείο Υγείας, Αστυνομία, Περιφέρεια, Δήμος Αθηναιων, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ και «Επιμενουμε Πεδίο του Αρεως». Ως νέα μέλη συμμετείχαν ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηναίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Παναθήναια” που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας.
Μπορείτε να διαβάσετε το τι είπαν οι φορείς στην πιο κάτω σύνδεση ή πιο κάτω στο κείμενο
https://drive.google.com/open…
4ο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
23 Ιανουαρίου 2019
Με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνεδρίαση του στρογγυλού τραπεζιού, όπως διαμορφώθηκε στην ημερίδα της 1 Απριλίου 2018 στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου, με θέμα «TA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ».
Στο στρογγυλό τραπέζι παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, την Hellenic Police, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμος Αθηναίων, το ΚΕΘΕΑ, τον Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών – ΟΚΑΝΑ, τον Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, τον Παναθήναια πολιτιστικός σύλλογος και της κίνησης Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως
Τα μέλη του Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως τονίσαμε ότι πλέον η πλειοψηφία των θεσμών έχουν παρόμοιες αντιλήψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών υιοθετώντας την λογική της πολιτικής “Μείωσης βλάβης” τόσο των χρηστών όσο και των κατοίκων και επαγγελματιών που υφίστανται τις συνέπειες της λειτουργίας πιάτσας ναρκωτικών στην περιοχή τους. Χαρακτηριστικά και ο νυν δήμαρχος και οι βασικοί υποψήφιοι για τον Δήμο Αθήνας την υποστηρίζουν.
Από το Πεδίο του Άρεως έχει απομακρυνθεί η πιάτσα ναρκωτικών αλλά οι χρήστες έχουν μετακινηθεί προς την οδό Πατησίων και σε άλλα μέρη της Αθήνας. Εχει επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης των αναγκαίων διοικητικών αποφάσεων για την εφαρμογή της πολιτικής μείωσης βλάβης, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δομές φροντίδας των χρηστών για να μειωθεί η απαράδεκτη κατάσταση εγκατάλειψής τους ούτε οι δομές ελεγχόμενης χρήσης για την προστασία τους αλλά και την μείωση της δημόσιας χρήσης.
Θεωρούμε λογικό καθεμία περιοχή να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί αλλά όχι να αναλάβει το βάρος όλης της πόλης. Πιθανά αντί, ή συμπληρωματικά, των μεγάλων δομών φροντίδας που προγραμματίζονται και καθυστερούν στη υλοποίησή τους, να δημιουργηθούν σε πολλές περιοχές μικρές δομές που είναι πιο ευέλικτες και δεν δημιουργούν σημαντικό βάρος στις γειτονιές.
Θεωρούμε ότι στους χώρους που υπάρχει συγκέντρωση χρηστών πρέπει να ενταθεί η περιπολία εμφανούς αστυνόμευσης, με κύριο καθήκον την προστασία των πεζών, την επιβολή σεβασμού των δημοσίων χώρων και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους και καταστηματάρχες.
Το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι σε 1-1,5 το πολύ μήνα θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης. Στην διαβούλευση που κάλεσε το Υπουργείο για το σχέδιο δράσης για την Αθήνα ανταποκρίθηκαν μόνο οι ΜΚΟ της πλατφόρμας για τις εξαρτήσεις και μερικές προτάσεις τους θα υιοθετηθούν. Οτι διευκολύνεται η αδειοδότηση για την δημιουργία νέων δομών για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οτι σύντομα περνάει η διάταξη να επιτρέψει την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ για την απογευματινή λειτουργία των κέντρων ημέρας που υπάρχει ανάγκη.
Βρίσκει ενδιαφέροντα και θα μεταφέρει τον προβληματισμό για την λειτουργία μικρών και ευέλικτων δομών φροντίδας χρηστών
Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών – ΟΚΑΝΑ ενημέρωσε ότι κατά πρώτη εκτίμηση, η οποία θα επιβεβαιωθεί με το πρόγραμμα μείωσης βλάβης, υπάρχουν περίπου 750 χρήστες που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας, που από αυτούς περίπου 200 είναι σε κάποιο πρόγραμμα. Στην ΑΣΟΕΕ η ύπαρξη του παραεμπορίου δημιουργεί συνωστισμό που διευκολύνει την πιάτσα.
Αυτή η περίοδος είναι η πιο ενεργή για ΟΚΑΝΑ-ΚΕΘΕΑ στην αντιμετώπση των ναρκωτικών. Ετοιμάζεται ολοήμερη μονάδα χορήγησης υποκαταστάτων για να τραβήξουν χρήστες από την πιάτσα. Γίνεται για πρώτη φορά επαφή με τις υπηρεσίες του Δήμου που έχουν ανοίξει και για τους χρήστες. Το πρόγραμμα με τους street workers είναι πολύ αποτελεσματικό και θα φανούν τα αποτελέσματα. Χρειάζονται βέβαια κάποιο χρόνο.
Θεωρεί καλή ιδέα την συνεργασία με ΜΚΟ που έχουν εμπειρία στο street working.
Δυστυχώς καθυστερεί και άλλο το υπνωτήριο-κέντρο φροντίδας χρηστών 90 κλινών. Θα ξεκινήσουν την διαδικασία προσλήψεων για να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Πλέον δεν δημιουργούνται προβλήματα έξω από τα κέντρα φροντίδας των χρηστών όπως είχε συμβεί προ 10ετίας στην Σοφοκλέους.
Η αστυνομία επίσης έχει αλλάξει. Τώρα αντιμετωπίζουμε επαγγελματικότητα και ευθύνη από πλευράς της. Το πετύχαμε με τις συνεργασίες, την συνέργεια, που επικοινωνήσαμε το πρόβλημα.
Βρίσκει ενδιαφέρουσα αλλά θα πρέπει να μελετήσουν την ιδέα για μικρές ευέλικτες μονάδες. Θα έχουν όμως μεγαλύτερο κόστος και θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο.
Τώρα που θα θεσμοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης για κέντρα κατά των εξαρτήσεων, καλό θα είναι και άλλοι φορείς όπως η εκκλησία, τα πανεπιστήμιο κλπ, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, να αναλάβουν την λειτουργία τέτοιων μονάδων φροντίδας εξαρτημένων.
Το ΚΕΘΕΑ ενημέρωσε ότι σήμερα οι εξαρτημένοι είναι αποκλεισμένοι από κάθε δομή στέγασης. Είναι πληθυσμός που βρίσκεται και ζει κοντά εκεί που κάνει δοσοληψίες και χρήση. Αυτό να λαμβάνεται υπόψη για τις μονάδες υπνωτηρίου και φροντίδας.
Στην περιοχή της ΑΣΟΕΕ κυρίως κάνουν χρήση σίσα. Αυτό τους κάνει επιθετικούς και δυσκολεύει την επαφή και υποστήριξη. Ο Δήμος έχει δείξει μεγάλη προθυμία και έχει κινητοποιήσει το προσωπικό του για να δεχθεί χρήστες στις κοινωνικές υπηρεσίες του. Θέλει όμως χρόνιο για να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη με τους εξαρτημένους που είναι το Α και το Ω για την δουλειά στον δρόμο. Λόγω έλλειψης προϋπολογισμού είχαν μόνο 3-4 άτομα για δουλειά στον δρόμο. Τώρα έχουν λόγω του προγράμματος άλλα 7 άτομα τα οποία δουλεύουν μαζί με τα έμπειρα στελέχη για να εκπαιδευτούν για την δουλειά του streetworker. Πηγαίνουν κυρίως ημέρα αλλα και κάποια βράδυα. Γίνεται προώθηση στα κέντρα ημέρας του ΚΕΘΕΑ ή στις υπηρεσίες υγείας του Δήμου ή στα νοσοκομεία, σίτιση και διανέμονται καθαρές σύριγγες και προφυλακτικά αν υπάρχει πορνεία.
Η Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε ότι είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση κάθε χρόνο που περνάει ιδιαίτερα στο κέντρο. Υπήρχαν περίοδοι που στην Σοφοκλέους δεν μπορούσε να περασει άνθρωπος. Επιχειρούν με συγκεκριμένο σχέδιο που αφορά την Αθήνα. Δεν αφορά μια μόνο περιοχή αλλά προσαρμόζουν την δράση τους ανάλογα με τις συνθήκες. Τέτοιες συναντήσεις τους βοηθούν γιατί μαθαίνουν.
Ίσως χρειάζεται εκπαίδευση των καταστηματαρχών και κατοίκων σε συνεργασία με τους streetworks ώστε αν κάποιος βρεί έναν άστεγο μπροστά στην πόρτα του, να μην παρει τηλ την αστυνομία αλλά κάποια από τα νέα προγράμματα που δημιουργούνται και να τον συνοδεύσουν σε ένα κατάλυμα. Συνήθως τώρα η πρώτη υπηρεσία που ανταποκρίνεται είναι η αστυνομία. Ακόμα και για τους άστεγους.
Το σίσα είναι πρόβλημα. Δεν έρχεται απέξω. Υπάρχουν παράνομα εργαστήρια μικρής εμβέλειας στο σπίτι τους. Γίνεται μικρή διακίνηση και χρειάζονται πολύ μικρές ποσότητες για να καλυφθεί η ζήτηση λογω δραστικότητας της ουσίας.
Υποστηρίζουν τις συνέργειες και είναι πυλώνας της πολιτικής τους. Θα ήθελαν στις νέες δομές που θα δημιουργηθούν να δράσουν και προληπτικά. Να το γνωρίζουν οι άνθρωποι που υπηρετούν στο δρόμο για να υπάρχει συνεννόηση για την πρόληψη.
Είναι και δική τους εισήγηση να υπάρχει σε τέτοιες περιοχές εμφανής αστυνόμευση, οπως γίνεται και στο Πεδίο του Άρεως. Είναι ένα μέτρο που το χρησιμοποιούν όταν δούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Οταν υπάρχουν τέτοια σημεία να τους το λέμε. Ξέρουν ότι η στολή λειτουργεί και προληπτικά.
Η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα μείωσης βλάβης που χρηματοδοτεί ξεκίνησε τον Οκτώβριο και με την συμπλήρωση 6 μηνών θα γίνει ανοιχτή εκδήλωση που θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα.
Το Πρόγραμμα ξεκίνησε από την Περιφέρεια Αττικής γιατί είδαν, ανεξάρτητα από όποιες κοινωνικές ευαισθησίες, την ανάγκη αποφόρτισης συγκεκριμένων περιοχών και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Στόχος ήταν κατ’ αρχήν οι κάτοικοι αν και ο Καλλικράτης δεν επιτρέπει πολλά πράγματα. Είδαν ότι η προσέγγιση των χρηστών πρέπει να γίνει υπό κάποιους όρους επιστημοσύνης αλλά και αξιοπρέπειας. Γι αυτό συνεργάστηκαν με τους φορείς απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ και τον Δήμο που μπορεί να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο Δήμος Αθηναίων ενημέρωσε ότι μέρος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση πολλών φορέων όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία, εισαγγελία, σύλλογοι πολιτών. Να μαθαίνονται οι καλές πρακτικες του εξωτερικού και να γίνονται γνωστές στον κόσμο. Το σημαντικό είναι να ξέρουμε όμως και τι προσδοκίες έχουμε από τα εργα. Δεν είναι το θέμα ότι δεν θα υπάρχει εμπόριο ναρκωτικών. Δεν είναι στους στόχους του προγράμματος.
Υπάρχει σκέψη το δίκτυο άμεσης παρέμβασης να κάνει μια πρόσκληση σε ΜΚΟ ώστε αν θέλουν να γίνει συντονισμός
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημέρωσε ότι αυτό που θέλει είναι στόχοι και μετρήσιμα αποτελέσματα. Με οικονομικούς όρους στην Αθήνα έρχονται 5 εκ. τουριστες και εχει μικρό κέντρο σε αντίθεση με πόλεις του εξωτερικού που έχουν 10-15 κέντρα. Δεν μπορεί το μισό κέντρο να είναι κομμένο λόγω της δημόσιας χρήσης ναρκωτικών. Ο αξονας Σύνταγμα, Ερμού Μοναστηράκι και Θησείο παίρνουν όλο τον κόσμο και το υπόλοιπο κομμάτι είναι αποκομμένο για αυτό τον λόγο Οι τουρίστες κατά μ.ο. ξοδεύουν για αγορές 24€ την ημέρα. Μπορούν να φτάσουν στα 90€ την ημέρα και να υπάρχουν χρήματα να χρηματοδοτηθούν οι χώροι φροντίδας.
Τελευταία υπάρχει εξαρση στην πώληση ναρκωτικών σε τουρίστες στην πλατεία Μοναστηρακίου. Πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.
Οι μικρές μονάδες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης από μεγαλες επιχειρησεις. Θα ήταν καλό και για τις επιχειρήσεις και για τους επιχειρηματίες. Οσο πιο μεγάλη μονάδα τόσο μεγαλύτερες οι αντιδράσεις.
Θέλει και ενημέρωση και στους επιχειρηματίες για το πως αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα. Θέλει εκπαίδευση για το πως να αντιμετωπίσεις έναν χρήστη που θέλεις να τον βοηθήσεις.
Ο Παναθήναια πολιτιστικός σύλλογος ενημέρωσε ότι δεν αμφισβητούν τα νούμερα, αλλά το αποτέλεσμα δεν αντιστοιχεί σε αυτό που ζούν και βιώνουν καθημερινά. Δεν είναι το θέμα αισθητικής. Πονάμε για αυτό που βλέπουμε και κινδυνεύει και η υγεία. Πρώτα των χρηστών και μετά ολων των υπολοίπων. Δεν μπορείς να φτιάχνεις μονάδες χωρίς να το έχεις οργανώσει. Κανένας δεν λέει όχι σε κατι οργανωμένο και ανθρώπινο.
Η Πλ. Κουμουνδούρου παρόλο που είναι τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος με την κλούβα μπροστά είχε μετατραπεί σε μια μεγάλη πιάτσα. Μετά από αγώνες με τον Δήμο, Περιφέρεια, Αστυνομία, Εμπορικό Σύλλογο, με παρεμβασεις ήρθαν και καθάρισαν αλλά δεν φύγανε. Είναι σκόρπιοι γύρω-γύρω. Στην Βαρβάκειο αγορά, Σοφοκλέους, Μενάνδρου, Ευριπίδου τα αποτελέσματα δεν είναι καλά. Ισως γίνει κάτι παραπάνω.
Οι Πολιτικοί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να καθίσουν σε ένα τραπέζι. Ολοι τα φορτώνουν στην Αστυνομία. Η Αστυνομία τους διώχνει από το Πεδίο του Άρεως και έρχονται στην Βαρβάκειο. Τους διώχνει από την Βαρβάκειο και πανε στο Πεδίο του Άρεως. Αφού δεν υπάρχει πρόγραμμα για το που θα πάνε. Δεν βλεπουμε οργανωμένες κινήσεις. Και εμείς θα βοηθήσουμε. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να γίνει η μονάδα στην γειτονιά . Πρέπει όμως να είναι οργανωμένη πριν στηθεί.