ΜΕΡΟΣ 2ο
Πως έφτασε η ανθρωπότητα στον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5oC;
Η πρώτη φορά που τα μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν για την ύπαρξη του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής ήταν στην διάσκεψη στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992. Τα 193 κράτη αποφάσισαν, μεταξύ άλλων 1. Να σταθεροποιηθούν οι εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου σε επίπεδο που θα εμποδίσουν τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο κλίμα της γης, 2. Να εξασφαλίσουν ότι δεν θα απειληθεί η παραγωγή τροφής και 3. Η οικονομική ανάπτυξη να επιτυγχάνεται με βιώσιμο τρόπο.
Οι αποφάσεις ήταν επιτυχία όμως δεν είχαν αποτέλεσμα γιατι αφενός δεν ορίστηκε διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή να παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων από τις χώρες και πολύ περισσότερο νομοθεσία που να τις δεσμεύει στην εφαρμογή τους.
Μεσολάβησαν συνεχείς ετήσιες διασκέψεις για το κλίμα χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, μέχρι το 21ο Παγκόσμιο συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) στο Παρίσι το 2015.
Ηταν η πρώτη φορά που όλες οι κυβερνήσεις συμφώνησαν ρητά στις επιστημονικές διαπιστώσεις για την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη και καθόρισαν μετρήσιμους στόχους: 1. Πρέπει με κάθε τρόπο να μην πλησιάσει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τους 2oC και προτιμότερο κάτω από 1,5oC σε σχέση με την εποχή πριν την βιομηχανική επανάσταση (19ος αιώνας), 2. Να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το 2030 και να ουδετεροποιηθούν (να μην αυξάνεται η ποσότητα του CO2 στην ατμόσφαιρα) μέχρι το 2050. 3. Nα υποστηριχθούν οι φτωχές χώρες που υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. 4. Να δημιουργηθεί διεθνής νομοθεσία για την εφαρμογή των στόχων της κλιματικής αλλαγής. Όλα τα κράτη να στείλουν ένα δεσμευτικό πρόγραμμα για το πώς θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις του COP 21.
Οι ΗΠΑ, από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως, αποχώρησαν το 2020 από την συμφωνία του Παρισιού (επί κυβερνήσεως Τραμπ) αλλά το 2021 επανήλθαν (επί κυβέρνησεως Μπάιντεν)
Το 2021, έξι χρονια μετα την COP 21, η έκθεση Climate Action Tracker (CAT) δείχνει ότι καμία από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του G20, δεν έχει εφαρμόσει επαρκή μέτρα για το κλίμα ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.
Οι δεσμεύσεις για τα μέτρα για το κλίμα που δόθηκαν από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία αξιλογούνται ως «εξαιρετικά ανεπαρκείς». Οι δεσμεύσεις από χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και το Βιετνάμ αξιολογούνται ως «πολύ ανεπαρκείς». Οι πολιτικές άλλων επτά χωρών αξιλογουνται ως «σχεδόν επαρκείς», συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως πολλές χώρες αν και έχουν δημοσιοποιήσει στόχους συμβατούς με την COP 21, οι πολιτικές τους στην πράξη καθυστερούν.
Η έκθεση CAT διαπίστωσε επίσης ότι παρά τις πολύ ενθαρρυντικές δηλώσεις δέσμευσης των ηγετών πάνω από 100 χωρών στην Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών για το Κλίμα τον Απρίλιο του 2021 στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία, Βραζιλία, ΕΕ κλπ, υπήρξε ελάχιστη έως και καθόλου βελτίωση.
Ενα χρόνο μετά, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χρήση των ορυκτών καυσίμων ακόμη και του άνθρακα αυξάνεται επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με τις πιο κάτω αναρτήσεις:
ΜΕΡΟΣ 3ο
Τί συζητείται στις διαπραγματεύσεις στα συνέδρια για την κλιματική αλλαγή.
ΜΕΡΟΣ 4ο
Τι συνέπειες έχει η Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα;