Να ανοίξει το Πεδίο του Άρεως.

Από την πρωτόγνωρη πανδημία του κορωνοϊού, αποδεικνύεται περισσότερο έντονα από οποιαδήποτε άλλη φορά (όπως αποδείχθηκε και με τους σεισμούς ή οποιαδήποτε ανάγκη που στην περίπτωση αυτή κρατούσε τον κόσμο έξω από τα σπίτια του) πόσο σημαντικοί είναι οι μεγάλοι, δημόσιοι, ελεύθεροι και ανοιχτοί χώροι. Περιφράξεις, τσιμεντοποιήσεις, αλλαγή χρήσεων στα πάρκα είναι απαράδεκτες και πρέπει να αντιμετωπίζονται αυστηρά.

Η πολιτική «μένουμε σπίτι», βλέποντας το τι συνέβη στις γειτονικές μας Ιταλία και Ισπανία, αποδείχθηκε ότι ήταν σωστή και μας προστάτευσε από τα χειρότερα. Τμήμα αυτής της πολιτικής ήταν και το κλείσιμο του Πεδίου του Άρεως στις 20 Μαρτίου. Μπροστά στο άγνωστο που αντιμετωπίζαμε, θεωρήσαμε ότι οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για το δόκιμο της απόφασης δεν ήταν στιγμή να τεθούν.

Σχεδόν ένα μήνα μετά μπορούμε να δούμε το τι έχει συμβεί. Περπατώντας στα γειτονικά μας, ανοιχτά, άλσος Ευελπίδων και λόφο του Στρέφη, αλλά και τον ανοιχτό λόφο του Λυκαβηττού, οι εικόνες συμπίπτουν. Υπάρχουν αρκετοί περιπατητές που όμως κρατάνε αποστάσεις μεταξύ τους. Όταν μιλάνε με άλλες παρέες βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από αυτούς. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο προστατευμένοι από π.χ τον χώρο ενός σούπερμάρκετ ή τις λαϊκές αγορές, ακόμη και υπό τους αυστηρούς όρους λειτουργίας των.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η ωριμότητα του κόσμου που ακολουθεί τις προδιαγραφές που ορίζουν οι επιστήμονες, περιμένοντας να περάσει αυτή η κρίσιμη καμπή.

Προτείνουμε, με τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης ή ακόμη και άμεσα, να ανοίξουν τα πάρκα. Να μπορέσουμε βρεθούμε σε ανοιχτό χώρο, μέσα στο πράσινο, να περπατήσουμε, να καθίσουμε στα παγκάκια ή το γρασίδι, να τρέξουμε. Είναι απαραίτητο για την φυσική μας και κυρίως την ψυχική μας υγεία που δοκιμάζεται μέσα στους τέσσερις τοίχους. Ο κόσμος είναι ώριμος και πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και η μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία στηρίχθηκε σε αυτή την ωριμότητα.

Το να παραμένουν κλειστά, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να οξύνει τη γενικότερη κατάσταση όλων μας που έχουν ανάγκη και να κινηθούν υγιεινά και να επικοινωνήσουν – ακόμη και ως θέαση – με τους συνανθρώπους.

Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα να διαμοιραστεί καλύτερα ο κόσμος που σήμερα προσπαθεί να βρει λίγο χώρο στα σημεία που επιτρέπεται, ενώ το μεγάλο κέρδος θα είναι η «εκπαίδευση» του κόσμου στην χρήση του Πεδίου Άρεως που ακόμη στο μυαλό κάποιων είναι μη προσβάσιμο λόγω ελλειπούς πληροφόρησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.